Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

O Covid 19 χτυπά και τη βιομηχανία τροφίμων - Προστασία ζητούν οι παραγωγοί αναψυκτικών

tags :
O Covid 19 χτυπά και τη βιομηχανία τροφίμων - Προστασία ζητούν οι παραγωγοί αναψυκτικών
O Covid 19 χτυπά και τη βιομηχανία τροφίμων
Σε… άμυνα βρίσκεται ο κλάδος των τροφίμων ενώ έχουν εγκαταλειφθεί σχέδια  επιθετικού χαρακτήρα, λέει σημαίνων επιχειρηματίας στον κλάδο τροφίμων, ο οποίος το μόνο που σκέφτεται είναι να τελειώσει ο εφιάλτης και  μάλιστα το συντομότερο δυνατό,  εκτιμώντας ότι οι όποιες θετικές εξελίξεις από τον Covid 19 θα πάρουν σάρκα  και οστά από τον Ιούνιο.
Κάνει λόγο για μία πολύ δύσκολη χρονιά και για τον κλάδο των τροφίμων , ο οποίος  πλήττεται από τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, θέτοντας τις πωλήσεις σε  καθοδική τροχιά, αναγνωρίζοντας όμως ότι άλλοι κλάδοι έχουν δεχθεί πιο ισχυρό πλήγμα  με τις πωλήσεις να πέφτουν άνω του 50% και ορισμένο έφτασαν στο μηδέν.
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας ανέφερε καθώς ο τουριστικός κλάδος  δύσκολο να  κάνει επανεκκίνηση φέτος , ο οποίος είναι ο μεγάλος πελάτης της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η βιομηχανία τροφίμων δεν έχει ενταχθεί σε μέτρα στήριξης , με συνέπεια τα κόστη της κρίσης από τον covid 19 να επιβαρύνουν  τις επιχειρήσεις ενώ οι πωλήσεις μειώνονται.
Η συνέχιση  της κρίσης θα πλήττει  όλο  και περισσότερο τον κλάδο  των τροφίμων όσο πέφτει η κατανάλωση.
Ο επιχειρηματίας θύμισε  ότι πέρυσι  επισκέφτηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τουρίστες, οι οποίοι ξεκινούσαν την ημέρα τους παίρνοντας πλούσια πρωινά γεύματα στα  ξενοδοχεία.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων καλύπτει το ένα τέταρτο –25%– του συνόλου των επιχειρήσεων της ελληνικής μεταποίησης, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη ανάμεσα στους κλάδους της μεταποίησης.
Τα τρόφιμα καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση με βάση τον κύκλο εργασιών, με σχεδόν 22%, ενώ στην πρώτη θέση με 33% βρίσκονται τα πετρελαιοειδή και προϊόντα διύλισης.
Οι μικρού μεγέθους εταιρείες κυριαρχούν. Τόσο το 95% των τροφίμων όσο και  το 87% των ποτών αφορούν πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλ. εκείνες που ο αριθμός των εργαζομένων τους δεν ξεπερνά τα 9 άτομα.
Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η βιομηχανία  αναψυκτικών.
Ο  Σύνδεσμος με  επιστολή  του  προς τα αρμόδια υπουργεία ζήτησε να εναχθεί σε καθεστώς  προστασίας  και  ο  συγκεκριμένος αριθμός ΚΑΔ είναι ο 11071901.
Η προστιθέμενη αξία  του κλάδου αποτιμάται σε 800 εκατ ευρώ  εκ των οποίων  τα 400 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εστίαση που σημειώνει κάμψη 60% στις πωλήσεις  της ενώ  η Horeca ουσιαστικά έχει κατεβάσει ρολά με συνέπεια  ο τζίρος  να έχει  μηδενιστεί  από αυτή την δραστηριότητα
Σύμφωνα  με τη  διεύθυνση  μελετών  της Εθνικής  Τράπεζας η εγχώρια βιομηχανία τροφίμων και ποτών διατήρησε τον κύκλο εργασιών της κοντά στα 15 δις  ευρώ κατά το διάστημα 2008-2017 (με μία μικρή μείωση του μεριδίου των ποτών στον κλάδο στο 12% το 2017 από 15% το 2008).
Έτσι, η συνεισφορά της στις συνολικές πωλήσεις του ελληνικού επιχειρηματικού τομέα αυξήθηκε στο 7% το 2017 από 5% το 2008.
Η ανθεκτικότητα του κλάδου επίσης αντικατοπτρίζεται στην ομαλή πορεία της απασχόλησης, η οποία (μετά από μικρή πτώση την περίοδο 2011-2015) επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα (της τάξης των 130.000 εργαζομένων) - αυξάνοντας τη συνεισφορά του κλάδου στη συνολική απασχόληση στο 3,6% το 2017 (από 2,6% το 2008).

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης