Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Διατηρεί το ΑΑΑ στις ΗΠΑ αλλά προειδοποιεί για υποβάθμιση – Στο 3% η ύφεση το 2020

tags :
Fitch: Διατηρεί το ΑΑΑ στις ΗΠΑ αλλά προειδοποιεί για υποβάθμιση – Στο 3% η ύφεση το 2020
Ελλείμματα, χρέος και κορωνοϊός πλήττουν τις ΗΠΑ αναφέρει η Fitch
Αμετάβλητη παραμένει η πιστοληπτική ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, που διατηρούν τη βαθμολογία ΑΑΑ, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, παρότι προβλέπεται ύφεση στο 3% του ΑΕΠ για το 2020.
Η Fitch θεωρεί ότι η πορεία του κρατικού χρέους των Η.Π.Α. είναι υψηλότερου ρίσκου από αυτή των άλλων κρατών με βαθμολογία ΑΑΑ.
Ωστόσο, τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και τα χρέη - τα οποία ήδη αυξάνονταν πριν από την έναρξη της τεράστιας οικονομικής κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός - αρχίζουν να διαβρώνουν τα ισχυρά πλεονεκτήματα της αμερικανικής οικονομίας.
Ο κίνδυνος μιας βραχυπρόθεσμης αρνητικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αυξήθηκε λόγω του μεγέθους του σοκ για την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά από τον κορωνοϊό και της αντίστοιχης και αναγκαίας αντίδρασης της δημοσιονομικής πολιτικής.

Oι ΗΠΑ επωφελούνται από το γεγονός ότι το δολάριο αποτελεί εχέγγυο προστασίας για την αμερικανική οικονομία – ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως η τρέχουσα.
Σε δολάριο αποτιμώνται οι αμερικανικές αγορές μετοχών, αλλά και οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές στον κόσμο.
Λόγω του μεγέθους των αμερικανικών αγορών, οι διεθνείς επενδυτές τείνουν να κατέχουν πολύ περισσότερα αμερικανικά assets, από ό,τι στις χώρες τους.
Ωστόσο, αυτή η ανισορροπία μπορεί να έχει επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος.
Όταν οι κεντρικές τράπεζες παρεμβαίνουν για την υπεράσπιση του νομίσματός τους, συνήθως πωλούν δολάρια των ΗΠΑ για να αγοράσουν το εθνικό τους νόμισμα.
Όμως, η πώληση δολαρίων μεταβάλλει τη σύνθεση των συναλλαγματικών διαθεσίμων.
Εν συνεχεία οι διαχειριστές συναλλαγματικών διαθεσίμων πραγματοποιούν πράξεις εξισορρόπησης, αγοράζοντας δολάρια ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων που χρησιμοποιούνται ως αποθεματικά, π.χ. EUR ή GBP, με αποτέλεσμα να αναπληρώνεται η ποσότητα του προτιμώμενου νομίσματος παρέμβασης (εν προκειμένω του δολαρίου).
Το δολάριο αποτελεί το βασικότερο νόμισμα για την αγορά και την πώληση αγαθών ανά τον κόσμο.
Παράλληλα, σε δολάρια αποτιμάται ο όγκος των παγκόσμιων συναλλαγών.
Επίσης, η Fitch θεωρεί πως η αντοχή των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά το εξωτερικό χρέος είναι ισχυρότερη σε σύγκριση με άλλα κράτη που συγκεντρώνουν βαθμολογία ΑΑΑ.
Ωστόσο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των δημοσιονομικών ελλειμμάτων που διευρύνονται και του διογκώμενου χρέους.
Μάλιστα, ο κίνδυνος μιας αρνητικής αξιολόγησης λόγω και της πανδημίας του κορωνοϊού, βραχυπρόθεσμα, είναι υπαρκτός.
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της Fitch Ratings εκτιμούν πως τα περιοριστικά μέτρα κατά της νόσου θα αρθούν το β’ εξάμηνο του 2020 και η οικονομική ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch Ratings, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά περίπου 3% το 2020 – κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για την αμερικανική οικονομία εν καιρώ ειρήνης.
Βέβαια, αν ο ιός εξαλειφθεί, το ΑΕΠ θα ανακάμψει θεαματικά το 2021.
Το σίγουρο είναι πως οι ΗΠΑ θα μεταχειριστούν ολόκληρο το φάσμα των εργαλείων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένων του πακέτου κινήτρων 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και της δέσμευσης της Fed για αγορά απεριόριστων ποσοτήτων κρατικών ομολόγων και τίτλων που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια.
Επίσης, η Fed έχει μηδενίσει τα επιτόκια αναφοράς, ενώ αγοράζει εταιρικά ομόλογα για να βοηθήσει στην επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.
Παρέχει εγγυήσεις δανείων και προβαίνει σε αθρόες αγορές ETFs.
Τέλος, προσφέρει τη δυνατότητα λήψης δανείων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αντί εγγυήσεων.
Eπίσης, το Κογκρέσο αναμένεται να περάσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η δέσμη μέτρων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπό της στον προϋπολογισμό.
Υπό μία συντηρητική οπτική, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 13% του ΑΕΠ το 2020 από 4,6% του ΑΕΠ το 2019 (2019).
Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διευρυνθεί περαιτέρω, καθώς τα οικονομικά των πολιτειών και των δήμων θα αντιμετωπίσουν αυξημένες απαιτήσεις.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ανήλθε το 2019 στο 100% του ΑΕΠ, αλλά θα ανέλθει στο 115% του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους.
Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέρχεται στο 1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης