Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αίτημα στο ΥΠΕΝ προμηθευτών ρεύματος για άνοιγμα των καταστημάτων στα πρότυπα των αλυσίδων κινητής τηλεφωνίας

tags :
Αίτημα στο ΥΠΕΝ προμηθευτών ρεύματος για άνοιγμα των καταστημάτων στα πρότυπα των αλυσίδων κινητής τηλεφωνίας
Εταιρείες προμήθειας ζητούν επίσης μικρή παράταση του πιστωτικού περιθωρίου πληρωμής των Διαχειριστών και του ΔΑΠΕΕΠ
Το άνοιγμα των καταστημάτων τους, όπως ισχύει με τις αλυσίδες κινητής τηλεφωνίας, έχουν εκφράσει ως αίτημα στον ΥΠΕΝ προμηθευτές ρεύματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αίτημα προέρχεται από εταιρείες που διαθέτουν ευρύ δίκτυο καταστημάτων, το οποίο έχει κλείσει από την περασμένη εβδομάδα, μετά την επιβολή «λουκέτου» στα περισσότερα φυσικά σημεία πωλήσεων.
Με βάση τις εταιρείες αυτές, όπως και στην περίπτωση των αλυσίδων κινητής τηλεφωνίας, τα καταστήματα θα έχουν περιορισμένη δραστηριότητα, με βασική προτεραιότητα την εξόφληση λογαριασμών. Έτσι, πέρα από την κάλυψη ενός μικρού μέρους των λειτουργικών τους εξόδων, με το άνοιγμά τους θα ενισχύσουν την εισπραξιμότητα των παρόχων.
Όπως είναι φυσικό, σε μία τέτοια περίπτωση, τα καταστήματα θα ακολουθούν τις ίδιες υγειονομικές προφυλάξεις που ισχύουν και τα σημεία κινητής τηλεφωνίας, με σκοπό τον περιορισμό μετάδοσης του κορωνοϊού. Επομένως, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, θα τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ., καθώς και η ελάχιστη απόσταση των δύο μέτρων μεταξύ τους.

Φόβοι για περαιτέρω επιδείνωση της εισπραξιμότητας

Το αίτημα αυτό εκφράζει την έκδηλη ανησυχία προμηθευτών για περαιτέρω αύξηση του «κύματος» ανείσπρακτων λογαριασμών, τη στιγμή που ήδη η εικόνα είναι πως οι εταιρείες του κλάδου καταγράφουν βουτιά της τάξης του 30% στην εισπραξιμότητά τους. Έτσι, εκπρόσωποι του κλάδου εκτιμούν ότι, παρά την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω επιπλέον κινήτρων, η επαναφορά της δυνατότητας φυσικής πληρωμής των λογαριασμών είναι απαραίτητη για εκείνες τις κατηγορίες των καταναλωτών που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ψηφιακά μέσα, ή δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Τα ίδια στελέχη αναφέρουν πως ο υφιστάμενος περιορισμός των εσόδων τους καθιστά επίσης σημαντικό να δοθεί μία επιπλέον μικρή παράταση στο πιστωτικό περιθώριο πληρωμής των Διαχειριστών και του ΔΑΠΕΕΠ. Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει μία σημαντική «ανάσα» στην έτσι κι αλλιώς περιορισμένη ρευστότητατων παρόχων, χωρίς να διαταραχθούν αισθητά οι χρηματοροές προς τους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που αμείβονται μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων.

Οι προσαυξήσεις ψαλιδίζουν το όφελος στα χονδρεμπορικά κόστη από τη «βουτιά» της ΟΤΣ

Όπως προσθέτουν πηγές των εταιρειών εμπορίας, αν και η πτώση της Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελεί όντως θετική συγκυρία, στην πράξη αυτή δεν αντανακλά ισόποση πτώση και στα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή εκτινάσσονται οι προσαυξήσεις, όπως το ΜΜΚΘΣ, καθώς είναι μεγάλη η «ψαλίδα» από το κόστος των λιγνιτικών μονάδων.
Ακόμη χειρότερα, τη στιγμή που τα περισσότερα συμβόλαια είναι διετή, η μείωση της ΟΤΣ μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί συγκυριακή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εξέλιξη των τιμών του LNG, οι οποίες μπορεί να έχουν μεν υποχωρήσει στη δεδομένη συγκυρία, κανείς όμως δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, και επομένως πώς θα διαμορφωθούν ακόμη και μεσοπρόθεσμα.
Επίσης, παρόλο που ο ΔΕΣΦΑ έχει καταρτίσει σχέδιο ασφαλείας ακόμη και για την περίπτωση όπου γενικευθούν σε τέτοιο βαθμό τα κρούσματα του κορωνοϊού ώστε να απειληθεί η εφοδιαστική αλυσίδα, και πάλι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η επίδραση που θα είχε στο κόστος του υγροποιημένου αερίου ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης