Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aπώλειες -4,12% στη Wall Street παρά το πακέτο των 2 τρισ. - Πτώση -3,68% σε DAX και FTSE MIB -3,15% μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο

Aπώλειες -4,12% στη Wall Street παρά το πακέτο των 2 τρισ. - Πτώση -3,68% σε DAX και FTSE MIB -3,15% μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο
Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, θα κριθεί το lockdown
(upd6) Παρά τη ψήφιση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του πακέτου στήριξης των 2 τρισεκ. δολαρίων, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες σήμερα (27/3) τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας
Εν τω μεταξύ η ανησυχία παραμένει για πιθανό lockdown δηλαδή καθολική καραντίνα στις ΗΠΑ και την εξάπλωση του κορωνοϊού ωστόσο οι κρίσιμες αποφάσεις θα ληφθούν την νέα εβδομάδα.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε -4,12% στις 21.621 μονάδες.
Ο δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση -3,37% στις 2.541 μονάδες.
Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -3,79% στις 7.502 μονάδες.
Ο δείκτης φόβου VΙΧ κινληθηκε ανοδικά +6,38% στις 64,89 μονάδες - η άνοδος του δείκτη αυτού σηματοδοτεί και την αύξηση του ρίσκου 
Το Brent υποχωρεί -6% στα 25 δολάρια.
Ο δείκτης DAX στην Γερμανία σημείωσε πτώση -3,68% στις 9.632 μονάδες.
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε -3,15% στις 16.822 μονάδες.
Image
CH 20200327_bear_market_head_fakes.png
CH 20200326_top_euro_virus_stocks.png
Οι ΗΠΑ βρέθηκαν στην πρώτη θέση παγκοσμίως με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στις 85.991, με την Ιταλία να έχει περάσει στην δεύτερη θέση και να ακολουθεί η Κίνα.
Αν και οι νεκροί είναι μόλις 1.296 στις ΗΠΑ, το πιο ανησυχητικό είναι ότι είναι επιθετική η αύξηση των κρουσμάτων ενώ ο αριθμός όσων έχουν αναρρώσει είναι μόλις 753 δηλαδή αντιστοιχεί σε μόλις 0,8% των κρουσμάτων έναντι 24% που είναι ο μέσος παγκόσμιος όρος.
Ο μικρός αριθμός ανάρρωσης είναι πρόδρομος δείκτης που
1)Υποδηλώνει ότι τώρα ξεκινάει το πρόβλημα στις ΗΠΑ
2)Θα αυξηθούν σημαντικά οι θάνατοι με βάση την στατιστική όπως προκύπτει και από τις άλλες χώρες με επιθετική αύξηση κρουσμάτων.
Οι εξελίξεις είναι πλέον πολύ σοβαρές.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γίνουν το επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού παγκοσμίως.
O πρόεδροςTrump δήλωσε σε συνέντευξή του ότι την άλλη εβδομάδα θα παρθούν οι αποφάσεις. 
Για το πακέτο των 2 τρισεκ. δολαρίων επισήμανε ότι θα υπάρξουν επιδοτήσεις των θέσεων εργασίας κατά 100% για όσους χάσουν τις δουλειές τους και θα δοθούν 3000 δολ μηνιαίως για τις τετραμελείς οικογένειες.
Παράλληλα επισήμανε ότι θα δοθούν σημαντικά κονδύλια δισ δολ που θα δοθούν στο σύνολο της υγείας για την μάχη κατά του ιού.
Έκλεισε, λέγοντας," πρέπει να γυρίσουμε στις δουλειές μας, γιατί σε αυτό είναι βασισμένη η αμερικανική ιδέα."
Αλλά θα έχουμε να σας πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα την επόμενη εβδομάδα, βασιζόμενοι σε ακριβή στοιχεία.
"Μπορεί η επαπανακκίνηση να γίνει με εξαίρεση τομέων, που έχουν πληγεί αρχικά και θα υπάρξουν όλες οι προδιαγραφές όπως η απαγόρευση χειραψιών και οι κοινωνικές αποστάσεις", συμπλήρωσε.
Ο κόσμος θέλει να ξεκινήσουμε και πάλι και θα ξεκινήσουμε.
Για την ανάκαμψη της Wall είπε ότι δεν νομίζω ότι η αβεβαιότητα έχει ξεπεραστεί, αλλά η αγορά εκτιμά την δουλειά που κάνουμε.
Για τις επαφές του με τον Κινέζο πρόεδρο Xi, είπε ότι "θα έχουμε συνομιλία, πιθανώς μια νέα συμφωνία σχεδιάζεται".
Πάντως ο αμερικανός Πρόεδρος Trump ζήτησε από τις Πολιτείες να κατατάξουν τον κορωνοιό σε κλίμακα μεγάλης, μεσαίας και μικρής επικινδυνότητας ώστε να αποφασίσει την άλλη εβδομάδα για το αν και πότε θα "ανοίξει" την αμερικανική οικονομία.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείω
ν, άνοδο κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ, σε μηνιαία βάση, τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (27/3) στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης προσωπικούς εισοδήματος κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,6% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί αύξηση επίσης στο +0,6%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η μηνιαία άνοδος θα περιοριστεί στο +0,4%.
Παράλληλα, οι καταναλωτικές δαπάνες κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +0,2%, διατηρώντας τον ίδιο ρυθμός αύξησης σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τον δείκτη καταναλωτικής δαπάνης (PCE), από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, σημειώθηκε αύξηση κατά +0,2% σε μηνιαία βάση, έναντι ανόδου +0,1% τον Ιανουάριο του 2020, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών επίσης στο +0,2%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, ο δείκτης καταναλωτικών δαπανών διαμορφώθηκε στο +1,8%, καταγράφοντας επιτάχυνσης σε σχέση με το +1,6% του Ιανουαρίου, την ίδια στιμγή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά +1,7%.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη άνοδος στις καταναλωτικές δαπάνες προήλθε από τους τομείς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

Iσχυρές πιέσεις στην Ευρώπη - Ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής, επελαύνει ο κορωνοϊός

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το ναυάγιο στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. για την έκδοση των ευρωομολόγων (coronabonds), καθώς Γερμανία και Ολλανδία απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο και τάσσονται υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. 
Η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού επιμένει, την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας.
Τη χειρότερα μέρα της βιώνει σήμερα η Ισπανία, καθώς μέσα σε 24 ώρες ο κορωνοϊός σκότωσε 769 ανθρώπους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 7.871 και έφτασε στα 64.059.
Image
Οι μετοχές των εταιριών ταξιδιών και αναψυχής υποχώρησαν κατά 3% ενώ οι μετοχές ενέργειας σημείωσαν πτώση 2,9%.
Σε ναυάγιο κατέληξε επί της ουσίας η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ για τα μέτρα λόγω της ύφεσης που θα προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απλώς αγόρασαν χρόνο, καθώς συμφώνησαν να εξετάσουν σε διάστημα 15 ημερών πιο ισχυρά μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ύφεση στην οικονομία, μετά από την απειλή της Ιταλίας για βέτο στο κοινό ανακοινωθέν. 
«Αναγνωρίζουμε πλήρως τη σοβαρότητα των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της κρίσης της covid-19 και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση με πνεύμα αλληλεγγύης», αναφέρουν οι ηγέτες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από το Eurogroup να «παρουσιάσει τις προτάσεις του σε διάστημα δύο εβδομάδων» ώστε να «ενισχυθεί η απάντηση με νέες δράσεις δεδομένων των εξελίξεων», να δοθεί «κοινή απάντηση».
Την υποβολή των νέων προτάσεων επέβαλαν η Ιταλία και η Ισπανία: αξίωσαν μια «ισχυρή και επαρκή» οικονομική αντίδραση από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές παρά τα κέρδη στη Wall - Στο +3,88% και τις 19.389,43 μονάδες ο Nikkei

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (27/3) οι αγορές της Ασίας, παρά τα νέα κέρδη που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία σε Κίνα και ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +3,88% στις 19.389,43 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -5,30% στις 4.842,40 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +1,87% στις 1.717,73 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +4,76% στις 4.545,38 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει οριακή πτώση της τάξεως του -0,12% στις 23.323,50 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, ο οποίος έκλεισε στο -0,38% και τις 9.698,92 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 2.772,20 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,45% στις 10.109,91 μονάδες.

Αιφνιδιαστική μείωση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ινδίας

Παράλληλα, στην Ινδία ο δείκτης BSE Sensex καταγράφει σημαντική άνοδο της τάξεως του +0,97% στις 30.238,02 μονάδες, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού της επιτοκίου, προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην οικονομία.
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ινδίας αποφάσισε να μειώσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, στο 4,4% έναντι 5,15% προηγουμένως, ενώ παράλληλα μείωσε το επιτόκιο reverse repo κατά 90 μονάδες βάσης, στο 4%.
Η Επιτροπή έλαβε τη σχετική απόφαση για το βασικό επιτόκιο με τέσσερις ψήφους υπέρ και δύο κατά, καθώς τα δύο μέλη που ψήφισαν κατά επιθυμούσαν μείωσαν του επτιοκίου κατά 50 μονάδες βάσης.
«Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική διευκόλυνσης για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να μετριάσει τις επιτπώσεις του COVID-19 στην οικονομία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Reserve Bank of India.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης