Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο δείκτης θανάτου θα καθορίσει το μερικό ή καθολικό lockdown στις ΗΠΑ – Στο σενάριο χάους ο S&P κραχ -35% και ζημιά στο ΑΕΠ 6 τρισ

Ο δείκτης θανάτου θα καθορίσει το μερικό ή καθολικό lockdown στις ΗΠΑ – Στο σενάριο χάους ο S&P κραχ -35% και ζημιά στο ΑΕΠ 6 τρισ
Με βάση την ροή των κρουσμάτων που αυξάνεται ραγδαία αλλά την χαμηλή ροή θανάτων και θεραπειών οι ΗΠΑ κινδυνεύουν πρέπει να οδηγηθούν σε καθολική καραντίνα ώστε να αντιμετωπίσουν αποφασιστικότητα τον κορωνοιό.
(upd4)Η Wall είναι πρόδρομος δείκτης, οι επενδυτές πλέον ανησυχούν ότι ο κορωνοιός μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε lockdown εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει ένα μεγάλο κραχ στην οικονομία και βεβαίως στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ο δείκτης θανάτου που περιλαμβάνει κρούσματα και νεκροί, αυτός π μακάβριος δείκτης θα κρίνει την απόφαση του αμερικανικού Προέδρου Trump.
Εάν οι ΗΠΑ η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη με 22 τρισεκ. ΑΕΠ και με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά τεθεί σε καραντίνα ή lockdown απόρροια της επιθετικής εξάπλωσης του κορωνοιού θα σημειωθεί ισχυρό σοκ στην οικονομία.
Πάντως ο αμερικανός Πρόεδρος Trump ανακοίνωσε ότι εξετάζει να επιβάλλει σε 3 Πολιτείες καραντίνα 14 ημερών σε New York, New Jersey και Connectikut.... ενώ όπως ανέφερε και η Florida έχει πρόβλημα.  
Ωστόσο μετά τις αντιδράσεις αναίρεσε αυτή την απόφαση και η αμερικανική κυβέρνηση μιλάει μόνο για απαγόρευση ταξιδίων.

Τα βασικά σενάρια είναι τα εξής

Σενάριο καταστροφής – Καθολικό lockdown

1)Η πανδημία του κορωνοιού έχει τέτοια σφοδρότητα στις ΗΠΑ επειδή δεν πήραν μέτρα έγκαιρα και τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθώς και οι νεκροί.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά, δείχνουν ότι ο κορωνοιός επιτίθεται στις ΗΠΑ και πλέον το δίλημμα είναι εάν ο αμερικανός Πρόεδρος επιβάλλει καθολική καραντίνα σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ.
Σε αυτό το σενάριο που θα συνοδευτεί από επιθετική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών και οι αμερικανοί από την σχετική αδιαφορία περάσουν στην φάση του φόβου η οικονομία θα παγώσει.
Το lockdown σε καθολική μορφή θα επιδράσει σχεδόν 6 τρισεκ. θα προκαλέσει ζημία που θα αντιστοιχεί στο 28% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Το σοκ των χρεοκοπιών, το χάος από την στάση πληρωμών και βεβαίως οι καθολικές ζημίες θα οδηγήσουν σε νέο κραχ το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον S&P 500 να υποχωρεί -35% στις 1600-1650 μονάδες.
Το κραχ αυτό θα αγγίζει οριζόντια όλη την αμερικανική οικονομία με ελάχιστους κλάδους να επιβιώνουν με διαχειρίσιμες ζημίες.

Μερικό lockdown – Μερικές Πολιτείες μπαίνουν σε καραντίνα

2)Το σενάριο αυτό αν και σε αυτή την φάση φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, τελικά και αυτό... θα είναι καταστροφική λύση.
Οι αμερικανικές πολιτείες έχουν ήδη μολυνθεί και οι καραντίνες που έχουν επιβάλλει οι κυβερνήσεις σε σχεδόν 3 δισεκ. πολίτες είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της επιθετικότητας του κορωνοιού.
Ακόμη και εάν ευδοκιμούσε ένα σενάριο τμηματοποίησης του lockdown στις ΗΠΑ στο τέλος όλη η Αμερική θα οδηγείτο σε καραντίνα.
Η επίδραση και σε αυτό το σενάριο είναι μεγάλη στην οικονομία και στο χρηματιστήριο, η ζημία επίσης θα είναι μεγάλης κλίμακας.

Η κυβέρνηση Trump δεν αποφασίζει καθολικό Lockdown

3)Το σενάριο αυτό έχει πολλά κοινά στοιχεία με το δεύτερο σενάριο υπό την αίρεση ότι ο αμερικανός Πρόεδρος Trump αφήνει μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ ανοικτό αλλά δίνει το δικαίωμα σε κάθε κυβερνήτη να θέσει τους πολίτες σε καραντίνα.
Και σε αυτό το σενάριο η Wall Street θα χάσει επιπλέον 20% της αξίας της.

Συνεχίζεται η αναποφασιστικότητα

4)Ο Trump συνεχίζει την αναποφασιστικότητα του και καθυστερεί με όρους κεντρικής διοίκησης να πάρει αποφάσεις για όλο το αμερικανικό έθνος.
Το σενάριο αυτό είναι εξίσου καταστροφικό με όλα τα προηγούμενα με την διαφορά ότι οι ανθρώπινες ζωές που θα χαθούν θα σοκάρουν την ευάλωτη αμερικανική κοινή γνώμη.

Με βάση την ροή των κρουσμάτων που αυξάνεται ραγδαία αλλά την χαμηλή ροή θανάτων και θεραπειών οι ΗΠΑ κινδυνεύουν πρέπει να οδηγηθούν σε καθολική καραντίνα ώστε να αντιμετωπίσουν αποφασιστικότητα τον κορωνοιό.
Το μοντέλο της αγέλης όπως απέδειξε η Βρετανία δεν απέδωσε.
Όσο πιο γρήγορα μπουν σε καραντίνα οι ΗΠΑ τόσο πιο γρήγορα θα σταθεροποιήσουν τον δείκτη θανάτου.
Η Wall Street θα δει νέα χαμηλά, οι 1600 μονάδες δεν πρέπει να θεωρηθεί μη ρεαλιστικό σενάριο.
Επίσης η συνολική ζημία θα μπορούσε να φθάσει για την αμερικανική οικονομία σε 6 τρισεκ. δολάρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης