Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Εξετάζουμε το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου

Πέτσας: Εξετάζουμε  το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου
Tο βασικό πρόβλημα είναι στην προμήθεια υλικού που σχετίζεται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, σύμφωνα με τον Στ. Πέτσα
«Εξετάζουμε από την πρώτη στιγμή το ζήτημα της παράτασης της προστασίας της πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου.
Βήμα-βήμα θα βλέπουμε τις εξελίξεις και θα παίρνουμε τις αναγκαίες αποφάσεις.
Βεβαίως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό», δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ  και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Δήλωσε ότι «η  αναστολή στις συμβάσεις εργασίας, η αναστολή στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την περίοδο χάριτος στις τράπεζες δίνουν οξυγόνο, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν τη λειτουργία τους - όταν θα ξεπεράσουμε αυτή την υγειονομική κρίση - και οι εργαζόμενοι να είναι στη δουλειά τους».
Για τα μέτρα στήριξης
Για τα μέτρα στήριξης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου 4,7 δις μέχρι σήμερα, δηλαδή 2,5% του Α.Ε.Π. περίπου.
Όπως είπε «τα μέτρα αυτά ήδη έχουν δρομολογηθεί και θα εξακολουθήσει να διευρύνεται η περίμετρος των δικαιούχων», ενώ μιλώντας για το δεύτερο σκέλος του σχεδιασμού που γίνεται ανέφερε ότι αφορά στο μέγιστο δυνατό περιθώριο ευελιξίας
Εξήγησε ότι «πέρα από τις δημοσιονομικές επιπτώσεις, πρέπει να έχεις και το ρευστό για να το δώσεις. Επομένως, για να δοθεί το ρευστό αυτό πρέπει να υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα.
Ευτυχώς η Ελλάδα είχε ικανοποιητικά ταμειακά διαθέσιμα με τις εκδόσεις ομολόγων που έκανε τους τελευταίους μήνες στις αγορές με πολύ καλά επιτόκια.
Θα πρέπει όμως και κάτι να εισπράξει.
Δεν μπορεί να μην εισπράττει τίποτα από τα περίπου 4 με 5 δις που προβλέπονται κάθε μήνα και να δίνει επιπλέον 4 με 5 δις κάθε μήνα.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.
Γι’ αυτό θέλει σύνεση στη χρήση των ταμειακών διαθεσίμων.
Κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε τον Μάρτιο, θα συνεχίσουμε τον Απρίλιο και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί».
Σημείωσε ότι «άνθρωποι οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν Φ.Π.Α., για τον Γενάρη, τον Φλεβάρη, τις αρχές του Μάρτη, πρέπει να τον καταβάλουν τώρα, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον Απρίλιο και τον Μάιο να δίνουμε αναστολές σε αυτούς που χρειάζονται».
Μάλιστα, αφού επεσήμανε ότι η Ευρώπη μέσα από τις μεγάλες κρίσεις έβγαινε πάντα πιο δυνατή, σημείωσε ότι «μία από τις προϋποθέσεις, όμως, για να βγει πιο δυνατή είναι η πιο στενή συνεργασία στην αντιμετώπιση των ίδιων προβλημάτων, όπως η έκδοση του ευρωομολόγου.
Δηλαδή ένα χαμηλό επιτόκιο για όλους και μία κατανομή για χώρες που την χρειάζονται.
Είτε πρόκειται για την Ιταλία, είτε την Ισπανία, είτε την  Ελλάδα, ή οποιαδήποτε χώρα του Βορρά».
Περαιτέρω, σχετικά με την επάρκεια στην αγορά και τις προμήθειες υγειονομικού υλικού, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί κάτι τέτοιο αυτές τις ημέρες σε ό,τι αφορά την προμήθεια τροφίμων, νωπών προϊόντων ή οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με εφοδιαστική αλυσίδα  των τροφίμων.
Κατά τον ίδιο, το βασικό πρόβλημα είναι στην προμήθεια υλικού που σχετίζεται με τα μέτρα ατομικής προστασίας και υγειονομικού υλικού, καθώς όλες οι χώρες ζητούν προμήθειες από συγκεκριμένους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο στρατός έχει ενεργοποιηθεί και αυτός στην παρασκευή τέτοιων υλικών και αντισηπτικών και μασκών και θα κάνει ό,τι μπορεί, ενώ έχουμε ήδη παραλάβει δύο αποστολές, μία από την Κίνα, μία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ακολουθούν άλλες δύο από χώρες εκτός Ευρώπης. Πρόσθεσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε τον μέγιστο δυνατό αριθμό αναπνευστήρων», που όπως είπε, «είναι ένα απαραίτητο υλικό γι’ αυτούς που θα έχουν επιπλοκές με πνευμονίες ή τέτοιου είδους ζητήματα».
Σε ό,τι αφορά τις Μ.Ε.Θ., ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «προσπαθούμε να ανοίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες, ώστε εάν χρειαστεί, κάποιος ασθενής  Μ.Ε.Θ. να βρει ένα κρεβάτι, νοσηλευτή και γιατρό για να τον περιθάλψει».
Για τη στήριξη επιστημόνων μέσω τηλεκατάρτισης, τόνισε  ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία. «Το εργαλείο της τηλεκατάρτισης είναι κάτι το οποίο χρησιμοποιείται από επιστήμονες παντού στον κόσμο. Δεν βλέπουμε γιατί να μην χρησιμοποιηθεί και στην Ελλάδα», είπε και  συμπλήρωσε
Τέλος, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «θα επιστρέφει στην Ελλάδα οποιοσδήποτε Έλληνας είναι στο εξωτερικό μέχρι και σήμερα, αλλά έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, πχ υγείας το οποίο πιστοποιείται από τους ειδικούς και για αυτό το λόγο θα πρέπει να γυρίσει.
«Όλοι οι υπόλοιποι θα μείνουν εκτός».
Σε ό,τι αφορά όσα έγιναν στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, επεσήμανε πως «είναι ξεκάθαρη και αποκλειστική ευθύνη της αεροπορικής εταιρείας.
Όλοι γνώριζαν ότι είχαν «κλείσει» οι πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Τουρκία από τις 6 το πρωί της προηγούμενης μέρας και παρόλα αυτά τους μάζεψαν στο αεροδρόμιο.
Σε εκβιασμούς δεν θα υποκύψουμε.
Είναι ζήτημα προστασίας της Δημόσιας Υγείας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης