Έκτακτα μέτρα Macron εν μέσω κορωνοϊού για την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία

Έκτακτα μέτρα Macron εν μέσω κορωνοϊού για την ενδοοικογενειακή βία στη Γαλλία
Σε περιοχές της Γαλλίας η ενδοοικογενειακή βία ξεπερνά το 32% ενώ στο Παρισιού το 36% σε μία εβδομάδα
Την ώρα που ο κορωνοϊός χτυπά και τη Γαλλία με εκατοντάδες κρούσματα και νεκρούς καθημερινά η ενδοοικογενειακή βία εξελίσσεται σε μια ακόμη μάστιγα εν μέσω πανδημίας που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Macron.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Christophe Castaner ανακοίνωσε σήμερα (28/3) έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας στη Γαλλία η οποία φαίνεται ότι λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.
Πριν από λίγες ημέρες όταν σε επαρχία της βορειανατολικής Γαλλίας απαγορεύτηκε η πώληση αλκοολούχων ποτών λόγω της αύξησης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο νομάρχης της νομού Aisne (Αιν) στην περιοχή Ω-ντε-Φρανς, στα βόρεια της Γαλλίας «η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι πιθανό να δημιουργήσει αυξημένες διαταραχές και βιαιότητες ειδικά μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον».
Το φαινόμενο φαίνεται ωστόσο να έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία καθώς πριν από λίγες ώρες ο Υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Castaner έθεσε σε λειτουργία ένα «σύστημα συναγερμού» μέσα στα φαρμακεία.
«Ένα σύστημα συναγερμού για τις κακοποιημένες γυναίκες θα εγκατασταθεί μέσα στα φαρμακεία της όλης της χώρας σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους και η ενδοοικογενειακή βία παρουσιάζει ανοδική πορεία», τόνισε το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαρτίου, ο Castaner.
Πρόσθεσε δε ότι σε πολλές περιοχές η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας ανέρχεται σε πολύ υψηλά ποσοστά που ξεπερνούν ακόμη και το 32% ενώ στην ευρύτερη ζώνη του Παρισιού άγγιξε το 36% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!
Όπως εξήγησε ο υπουργός, μέσα σε όλα τα φαρμακεία της χώρας θα υπάρξει ένα σύστημα μέσω του οποίου οι κακοποιημένες γυναίκες θα έχουν την δυνατότητα να ζητήσουν βοήθεια με το αίτημά τους να «κοινοποιείται» άμεσα στην αστυνομία, της οποίας η κινητοποίηση- ανταπόκριση θα είναι άμεση.
Για τον Υπουργό, η καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω κορωνοϊού αποτελεί «προτεραιότητα» ισάξια με εκείνη της πανδημίας ενώ από χθες βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με την υπουργό Ισότητας, Μαρλέν Σιαπά, προκειμένου το σύστημα συναγερμού να αποτελέσει προτεραιότητα της κυβέρνησης.
Στις κακοποιημένες γυναίκες που πηγαίνουν στο φαρμακείο χωρίς την παρουσία του συζύγου-συντρόφου συστήνεται να εκθέτουν άμεσα την κατάστασή τους στον φαρμακοποιό προκειμένου εκείνος να ενημερώνει με τη σειρά του τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην περίπτωση που η κακοποιημένη γυναίκα θα συνοδεύεται από τον σύζυγό-σύντροφό της θα μπορεί να «μιλήσει» μέσω ενός κωδικού όπως για παράδειγμα «μάσκα 19», ένα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία και στην Ισπανία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS