Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Η οικονομία των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929

Roubini: Η οικονομία των ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού θα βυθιστεί σε μεγαλύτερη ύφεση από το κραχ του 1929
O κορωνοϊός θα γκρεμίσει τα όνειρα επανεκλογής του Donald Trump
Για το ενδεχόμενος μια μεγάλης ύφεσης στις ΗΠΑ λόγω κορωνοϊού προειδοποιεί για μια ακόμη φορά ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος είχε προβλέψει από τα τέλη  Φεβρουαρίου ότι ο κορωνοϊός θα γκρεμίσει κατά 30%-40% τα χρηματιστήρια και θα θάψει τα όνειρα επανεκλογής του Donald Trump.
Όπως αναφέρει μιλώντας στο Business Insider, ένας συνδυασμός τριών παραγόντων μπορεί να οδηγήσει την οικονομία των ΗΠΑ σε μια ύφεση μεγαλύτερη εκείνης του 1929, που είχε προκαλέσει σοκ σ’ ολόκληρο τον πλανήτη.
«Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι θεότρελο», είπε ο Roubini σχολιάζοντας την επιθυμία του Donald Trump να ξανανοίξουν επιχειρήσεις μέχρι το Πάσχα στις 12 Απριλίου.
Η σύγκριση του τρόπου με τον οποίο άλλες χώρες, όπως η Κίνα και η Ιταλία, αντιμετώπισαν την πανδημία δείχνει, όπως λέει, γιατί είναι κακή ιδέα η πρώιμη επανεκκίνηση της οικονομίας:
«Αν κλείσεις τα πάντα για τρεις μήνες σταματάς την πανδημία, τα νέα κρούσματα μηδενίζονται, έχεις ένα -δύο τρίμηνα πραγματικά κακής οικονομικής δραστηριότητας, αλλά μετά επιστρέφεις βαθμηδόν σε φυσιολογικά επίπεδα.
Αλλά αν αναβάλλεις τη λύση του προβλήματος όπως έκανε η Ιταλία και δεν προχωρήσεις σε ριζικά, υποχρεωτικά περιοριστικά μέτρα», καταλήγεις σε μια κατάσταση, που είναι «ο απόλυτος εφιάλτης στον τομέα της Υγείας».
Φυσικά, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας για τόσο μεγάλο διάστημα είναι οδυνηρή, λέει ο Roubini, αλλά είναι το σωστό μέτρο για να σταματήσεις τη διασπορά του κορωνοϊού ώστε να μη χρειαστεί να ξαναβάλεις ξανά στον πάγο την οικονομία για ακόμη μεγαλύτερο διάστημα.
Ο διάσημος οικονομολόγος, που είχε προβλέψει επιτυχώς την οικονομική κρίση του 2008, όπως και την κατάσταση στην Ελλάδα, θεωρεί ότι είναι πιθανόν ο κορωνοϊός να επιστρέψει τον ερχόμενο χειμώνα μεταλλαγμένος, αλλά με μικρότερη δριμύτητα σε χώρες που έλαβαν αυστηρά κατασταλτικά και όχι κατευναστικά μέτρα, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ΗΠΑ.
Αυτό μπορεί να σημάνει ένα νέο ισχυρό πλήγμα για την οικονομία του χρόνου, την ώρα που θα αρχίζει να ανακάμπτει, τονίζει.
«Για ένα χρόνο μπορείς να έχεις έλλειμμα δύο τριών δις. δολαρίων στον προϋπολογισμό», που θα αντιστοιχεί περίπου στο 15% του ΑΕΠ «και να μην τρέχει τίποτε, να είναι όλα εντάξει.
Αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς συνεχώς τους επενδυτές», σημείωσε ο Roubini.
«Αν έχεις έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης του 10%΄- 15% έναντι του ΑΕΠ, ενώ τυπώνεις χρήμα, θα καταντήσουμε σαν τη Ζιμπάμπουε, σαν την Αργεντινή και τη Βενεζουέλα με υψηλό πληθωρισμό και πιθανώς υπερπληθωρισμό», προειδοποίησε.
Αν υπάρξει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει τα πάνω κάτω στις αλυσίδες τροφοδοσίας ανά την υφήλιο και στέλνει στα σπίτια τους τους εργαζομένους, αυτό πιθανώς θα οδηγήσει σε μικρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Roubini.
«Όταν υπάρχει αρνητικό σοκ στην τροφοδοσία, μειώνεται η παραγωγή και αυξάνονται οι τιμές», σημείωσε.
Ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ότι «ίσως υπάρξει ένα ευρύ φάσμα γεωπολιτικών σοκ μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ένας παγκόσμιος κυβερνο-πόλεμος» και πολλά άλλα.
Πρόσθετες γεωπολιτικές εντάσεις πέραν μιας οικονομικής ύφεσης μπορεί να οδηγήσουν σε μια « γεωπολιτική ύφεση». «Αυτά τα σοκ μπορεί στο τέλος να αποδειχθούν σοβαρότερα κι από την πανδημία του κορωνοϊού», προειδοποιεί ο Roubini.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης