Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Διχασμένη η κυβέρνηση Kurz για την έκδοση του κορωνοομολόγου - Θετικοί οι Πράσινοι

Αυστρία: Διχασμένη η κυβέρνηση Kurz για την έκδοση του κορωνοομολόγου - Θετικοί οι Πράσινοι
Letta: Η Αυστρία θα αλλάξει άποψη σε λίγες μέρες όταν θα δεί κι εκεί τους θανάτους να αυξάνονται
Την άρνηση της Αυστρίας να δεχθεί την έκδοση του κορωνοομολόγου επανέλαβε μετά τον καγκελάριο Sebastian Kurz και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Gernot Blüme ο οποίος προέρχεται από το Λαϊκό κόμμα.
Την ίδια ώρα το κόμμα των Πρασίνων, - που συγκυβερνούν στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα του Kurz-  ασκούν σκληρή κριτική στον καγκελάριο για την αρνητική στάση του Λαϊκού Κόμματος, απέναντι στην έκδοση του ομολόγου επικαλούμενοι την αλληλεγγύη σε Ιταλία και Ισπανία.
Η Sigrid Maurer, αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων σε δηλώσεις της υποστηρίζει ότι οι Πράσινοι είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για την έκδοση ευρωομολόγου.
"Ευρωομόλογα ή ομόλογα κορωνοϊού είναι μία δυνατότητα για μία αλληλέγγυα λύση, πιθανόν να υπάρχουν και άλλες απαντήσεις", αναφέρει χαρακτηριστικά η Mauerr σε συνέντευξή της στην Tiroler Tageszeitung, επισημαίνοντας ότι "σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ιταλία και την Ισπανία".

Δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα χρέη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία

Η Αυστρία, η Γερμανία και την Ολλανδία είναι οι χώρες που στην πρόσφατη Σύνοδο κορυφής, στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Πέμπτη,
απέρριψαν το ενδεχόμενο έκδοσης ενός ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊου σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται περισσότερο.
Σε συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι "δεν επιτρέπεται να επαναλάβουμε τα λάθη προηγούμενων κρίσεων, διότι διαφορετικά απειλεί αμέσως μετά την κρίση του κορωνοϊού η επόμενη κρίση χρέους".
Τόνισε δε πως για τη στήριξη των περισσότερο πληττόμενων χωρών υπάρχει "αρκετό χρήμα" παραπέμποντας στον μηχανισμό ESM.
"Με τα 410 δισεκατομμύρια ευρώ που ο ESM διαθέτει, μπορεί να αγοράσει κρατικά ομόλογα των πληττόμενων χωρών. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα υπάρχοντα εργαλεία, προτού δημιουργήσουμε καινούρια κατασκευάσματα, τα οποία θα έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη σταθερότητα του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου" τονίζει, ενώ υπονοώντας, προφανώς, την Ιταλία, επισημαίνει ότι "πολλές χώρες, οι οποίες τώρα υπό το πρόσχημα της κρίσης καλούν σε κοινοτικοποίηση χρεών, ζητούσαν πριν από λίγους μήνες εξαιρέσεις".
Αντίθετος στην έκδοση ομολόγου είναι και ο ακροδεξιός Norbert Hofer, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του αναφέρει πως "σίγουρα δεν πρόκειται να πληρώσουμε τα χρέη για χώρες όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία" ενώ στο ίδιο κλίμα και ο αρχηγός των Ελευθέρων, που μεταξύ Δεκεμβρίου 2017 και Μαΐου 2019 συμμετείχαν σε κυβέρνηση συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα, ζητά από τον Kurz να δώσει εγγυήσεις ότι η Αυστρία δεν θα δεχθεί μία κοινοτικοποίηση χρεών.

Σκληρή κριτική Letta στην Αυστρία: Θα αλλάξετε άποψη όταν αυξηθούν οι θάνατοι

Κριτική στην απορριπτική στάση της Αυστρίας και του καγκελάριου Kurz στην έκδοση ευρωομολόγων ή "ομολόγων κορωνοϊού", ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Enrico Letta, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", καταγγέλλοντας ως "ανεύθυνο" το ότι "οι αυτοαποκαλούμενοι ενάρετοι κατηγορούν τους άλλους, για μία ακόμη φορά, ότι ξοδεύουν πολλά".
"Ο ιός δεν έχει τίποτε να κάνει με το έλλειμμα ή τα χρέη, και μας αφορά όλους", σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του, την οποία αναπαράγουν σήμερα σχεδόν στο σύνολό τους τα αυστριακά ΜΜΕ, και παραπέμπει στην υποστήριξη της πρωτοβουλίας έκδοσης "ομολόγου του κορωνοϊού" από "εύπορες" χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο ή η Σλοβενία.
Ο ίδιος αναφέρει ότι η Αυστρία και η Ολλανδία θα αλλάξουν τη στάση τους "μέσα σε 20 ημέρες, όταν και οι ίδιες βρεθούν σε εκείνη την κατάσταση την οποία βιώνουν ήδη τώρα οι άλλες χώρες".
 
www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης