Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης για να αποφύγει η χώρα τη βαθιά «βουτιά» στην ύφεση - Το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας

tags :
Τιτάνιες προσπάθειες της κυβέρνησης για να αποφύγει η χώρα τη βαθιά «βουτιά» στην ύφεση - Το σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας
Ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων για τον Απρίλιο
Με γνώμονα την προστασία των πολιτών από την επιδημία και την οικονομική στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων κινείται η κυβέρνηση η οποία προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά σενάρια.
Υπό το πρίσμα αυτό, για να αντιμετωπιστούν οι οδυνηρές συνέπειες του κορωνοιου για την οικονομία αποφασίστηκαν την Κυριακή νέα μέτρα σωσίβιο σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τα οποία ανακοινώνονται νωρίς το πρωί της Δευτέρας από τους υπουργούς Χρήστο Σταϊκούρα, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση.
Πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της οικονομίας ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων για τον Απρίλιο.
Στο εν λόγω σχέδιο, επί τάπητος υπάρχει πρόβλεψη και για δικηγόρους, μηχανικούς και γιατρούς ώστε να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ ενώ αναμένεται να υπάρξει και πρόβλεψη για την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας, κάτι που ζητά με δήλωσή του και ο Αλέξης Τσίπρας.
Η κρίση εξαιτίας του κορωνοϊού αλλάζει άρδην τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς πλήττεται βαρύτερα απ όσο αναμενόταν η οικονομία που ήταν μέχρι πρότινος από τα δυνατά χαρτιά της κυβέρνησης σύμφωνα με όλες οι μετρήσεις.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι αν η κρίση κρατήσει μερικούς μήνες, σαφώς θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις αφού θα υπάρχει σοβαρή απώλεια του ΑΕΠ, όμως στη συνέχεια μπορεί να γίνει δυναμική επανεκκίνηση. Προετοιμάζονται μάλιστα γι αυτό και η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα όπλα που διαθέτει.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε σαφή εντολή στο οικονομικό επιτελείο προκειμένου να γίνει προετοιμασία για όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο ακραία, με προτεραιότητα όμως, την υγεία των πολιτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλέον επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ότι η κρίση θα διαρκέσει ως το τέλος Μαϊου.
Μέχρι τότε, κυβερνητικές πηγές, εκφράζουν τη βεβαιότητα, ότι είναι εξασφαλισμένα όλα τα κονδύλια που απαιτούνται.
Πάντως, από τις επεξεργασίες που γίνονται στην Αθήνα, προβλέπεται ότι η ύφεση στη χώρα μας θα γίνει στην περιοχή του -3%.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ θα φτάσει στο -4% αλλά τον επόμενο χρόνο θα υπάρξει αλματώδης ανάπτυξη που ενδεχομένως να φτάσει μέχρι και στο 4,5%.
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσωπικά που συνυπέγραψε τη σχετική επιστολή με ακόμη οκτώ Ευρωπαίους ηγέτες, τάσσονται πασιφανώς υπέρ της έκδοσης του αποκαλούμενου «Corona bond», δηλαδή του κοινού ευρωπαϊκού τίτλου για την αμοιβαιοποίηση του επιπλέον χρέους που θα επωμιστούν οι χώρες της Ευρώπης έτσι ώστε να πολεμήσουν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, δίχως να βουλιάξουν σε βαθύτατη και παρατεταμένη ύφεση.
Ωστόσο, λόγω της άρνησης της Γερμανίας να δεχτεί την κυκλοφορία οποιασδήποτε μορφής ευρωομολόγου, στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται και για το πιθανότερο εναλλακτικό σχέδιο που είναι να παραπεμφθεί η λύση στην άντληση από τις επιμέρους χώρες πόρων από τα κονδύλια που διαθέτει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται, στο Eurogroup, στο οποίο παρέπεμψαν οι 27 ηγέτες μετά το ναυάγιο στην Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη Πέμπτη, να προταθεί η αξιοποίηση των κονδυλίων του ESM.
Ενώ, στη σχετική απόφαση θα προστεθεί πως αν δεν δεν είναι αρκετά τα περίπου 420 δισ. που έχει ο Μηχανισμός, θα εξεταστούν κι άλλες λύσεις όπως και μια περιορισμένη έκδοση κοινών ομολόγων.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης