Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs για κορωνοϊό: Πως το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μας θα αλλάξει για πάντα τις ενεργειακές αγορές

Goldman Sachs για κορωνοϊό: Πως το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μας θα αλλάξει για πάντα τις ενεργειακές αγορές
H Goldman Sachs περιγράφει τις αλλαγές που θα επιφέρει στην αγορά ενέργειας η κρίση του κορωνοϊού
Την εκτίμηση ότι η οικονομική επίδραση του κορωνοϊού θα είναι εξαιρετικά αρνητική για τις τιμές του πετρελαίου εξέφρασαν αναλυτές της Goldman Sachs δεδομένου ότι είναι αδύνατο να τεραματιστεί μια τεράστια ζήτση χωρίς μεγάλες και επίμονες συνέπειες στην προσφορά».
«Το μοναδικό πράγμα που διαχωρίζει την ενέργεια από άλλα commodities είναι ότι πρέπει να περιορίζεται εντός της παραγωγικής της υποδομής, που για το πετρέλαιο περιλαμβάνει αγωγούς, πλοία, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, διυλιστήρια και δίκτυα διανομής.
Εκ των οποίων όλα έχουν σχετικά μικρή και περιορισμένη χωρητικότητα» αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.
Στην έρευνα με επικεφαλής τον Jeff Currie, η Goldman Sachs αναφέρει ότι το πετρέλαιο «χτυπήθηκε δυσανάλογα» από την επιδημία του κορωνοϊού.
Βεβαίως, η τράπεζα ανέφερε ότι η ζήτηση για πετρέλαιο αυτή την εβδομάδα εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 26 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως ή 25% της συνολικής αύξησης της ζήτησης.
Η αναμενόμενη πτώση της ζήτησης πετρελαίου ήταν τόσο σοβαρή, σύμφωνα με την Goldman, που ο συνεχιζόμενος πόλεμος τιμών μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας είχε γίνει «άσχετος».
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικοί του εταίροι, μερικές φορές αναφερόμενοι ως ΟΠΕΚ +, δεν συμφώνησαν να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής πέραν της 31ης Μαρτίου.
Το γεγονός προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με την αύξηση της προσφοράς από την 1η Απριλίου, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να δεσμεύονται να αυξήσουν την παραγωγή.
«Τώρα το ερώτημα είναι: μπορούν οι ΗΠΑ και ο ΟΠΕΚ να σώσουν αυτήν την αγορά;» σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman.
«Το σοκ της ζήτησης έχει γίνει τόσο μεγάλο που δεν μπορούν να καταφέρουν μόνοι τους, πράγμα που αναγνώρισαν, δηλώνοντας ότι μια ισορροπημένη αγορά θα απαιτούσε μια συντονισμένη παγκόσμια μείωση παραγωγής - πολιτική που φαίνεται αδύνατη σε αυτό το σημείο.
Άλλωστε είναι πολύ αργά για να σταματήσει το σημερινό πλεόνασμα ενώ αυτή τη στιγμή είναι άλλες και οι πρωτοραιότητες».

Τι σημαίνει αυτό για την κλιματική κρίση;

Παράλληλα με άλλους αναλυτές στην τράπεζα, ο Currie δήλωσε ότι η σημερινή πετρελαϊκή κρίση θα έκανε την ενεργειακή βιομηχανία «να επιτύχει επιτέλους την αναδιάρθρωση που τόσο πολύ χρειάζεται».
«Από καιρό υποστηρίζουμε ότι αυτό που παίζει ρόλο είναι η προσφορά και η ζήτηση κεφαλαίου, και όχι η προσφορά και η ζήτηση βαρελιών.
Όσο υπάρχει κεφάλαιο, οι εταιρείες μπορούν να αντέξουν δύσκολες περιόδους».
Εξάλλου, η συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος «θα ακολουθήσει σίγουρα μια διαφορετική πορεία όταν η παγκόσμια οικονομία βγει από αυτή την κατάσταση και θα αντιμετωπίσει την προοπτική να πραγματοποιήσει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε βιομηχανίες με βάση τον άνθρακα».
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, μια θετική συνέπεια της κρίσης του κορωνοϊού θα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης