Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Σε αρνητικό υποβαθμίζεται το outlook των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης

Fitch: Σε αρνητικό υποβαθμίζεται το outlook των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης
Υποβαθμίζεται το outlook των τραπεζών της Κεντρικής – Ανατολικής Ευρώπης 
Σε αρνητικές (από σταθερές και θετικές) υποβάθμισε τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβενία) η Fitch Ratings.
Ο αμερικανικός οίκος επικαλείται τις οικονομικές πιέσεις που προκύπτουν από την εξάπλωση του κορωναϊού.
«Το εάν η πίεση αυτή μεταφράζεται σε αρνητικές δράσεις αξιολόγησης θα εξαρτηθεί εν μέρει από τη διάθεση υποστήριξης από τις κεντρικές τράπεζες.
Τα χαμηλότερα επιτόκια και, σε ορισμένες χώρες, η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα αποδυναμώσει επίσης την κερδοφορία των δανειστών.
Ο βαθμός πίεσης στις τράπεζες θα εξαρτηθεί από την έκταση και τη διάρκεια των οικονομικών επιβραδύνσεων, τις δομές των εθνικών οικονομιών, τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και των επιτοκίων, τις πολιτικές απαντήσεις και τα επιχειρηματικά προφίλ των μεμονωμένων τραπεζών, τις εκθέσεις κινδύνου και τις χρηματοοικονομικές μετρήσεις πριν από την πανδημία.
Η ποιότητα του εταιρικού ενεργητικού θα εξασθενίσει σε ολόκληρη την περιοχή λόγω της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Οι ΜμΕ και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις είναι γενικά πιο ευάλωτες, δεδομένης της περιορισμένης οικονομικής ευελιξίας.
Η κερδοφορία των τραπεζών θα αποδυναμωθεί λόγω της επιβράδυνσης του νέου δανεισμού, του υψηλότερου κόστους κινδύνου και της πίεσης από περιθώρια μείωσης των επιτοκίων σε ορισμένες αγορές (Τσεχία, Πολωνία και Ρουμανία). (…)
Η ρευστότητα είναι απίθανο να υποβληθεί σε πιέσεις, δεδομένου ότι τα αποθέματα είναι σημαντικά, με τη χρηματοδότηση κυρίως από καταθέσεις πελατών και τις διευκολύνσεις έκτακτης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες από τις κεντρικές τράπεζες.
Ωστόσο, οι τραπεζικοί τομείς στις οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τις πληρωμές σε μετρητά (Βουλγαρία, Ρουμανία) θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μεγαλύτερες εκροές καταθέσεων»,σχολιάζει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης