Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hellas Fin: Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενεργούν.

tags :
Hellas Fin:  Οι αγορές σταματούν να πανικοβάλλονται όταν, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενεργούν.
Η παροχή ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών ύψους 7 τρισ. δολ. και η αναγγελία δημοσιονομικών μέτρων συνδυασμένων με εγγυήσεις ύψους 8 τρισ., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρίψη πυρηνικών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Hellas Fin
Η προηγούμενη εβδομάδα πλαισιώθηκε από τις ανακοινώσεις μέτρων γιγαντιαίων διαστάσεων και χωρίς προηγούμενο, εκ μέρους των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών, νομισματικών και δημοσιονομικών.
Η παροχή ρευστότητας των κεντρικών τραπεζών ύψους 7 τρισ. δολαρίων και η αναγγελία δημοσιονομικών μέτρων συνδυασμένων με εγγυήσεις ύψους 8 τρισ., θα μπορούσε να χαρακτηριστεί όχι απλά σαν χρήση αντιαρματικών αλλά ρίψη πυρηνικών, αναφέρει σε ανάλυσή της η Hellas Fin.
Οι ιθύνοντες ομολογουμένως έχουν να αντιμετωπίσουν μια πάρα πολύ ιδιόμορφη κατάσταση η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας σταματάει να καταναλώνει όχι επειδή καταρρέει η εμπιστοσύνη του, αλλά επειδή αναγκάζεται λόγω περιορισμών από το ίδιο το κράτος. Αυτή η ιδιότυπη αδρανοποίηση σχεδόν των πάντων, παραπέμπει σε ιστορικές αναλογίες όπως την Γερμανία του 1945, η την κατάρρευση της σοβιετικής ένωσης το 1989, όπου οι οικονομίες σταμάτησαν να λειτουργούν.
Δεν γνωρίζουμε αν όλα αυτά τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, τελικά θεωρηθούν  ικανοποιητικά από τις αγορές.
Έχουμε όμως την δεδηλωμένη βούληση των ιθυνόντων για σταθεροποιητικές δράσεις είτε ποσοτικές (ίσως και απεριόριστα) είτε ποιοτικές (ενέργειες στην κατεύθυνση του ελέγχου της καμπύλης των επιτοκίων, καθολικό βασικό εισόδημα, μοντέρνα νομισματική θεωρία).
Το επόμενο διάστημα θα δούμε την ροή δεδομένων και στοιχείων της πραγματικής οικονομίας όχι μόνο πρόδρομων δεικτών.
Οφείλουμε να επικεντρωνόμαστε στο τι πραγματικά συμβαίνει και όχι στο τι θα μπορούσε να συμβεί. Επίσης θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ενδεχόμενη διάρκεια ή τον βαθμό παροδικότητας που μπορούν να έχουν καταστάσεις τερατωδώς ανορθόδοξες, όπως για παράδειγμα τα δεδομένα για της αιτήσεις ανεργίας (initial claims) των ΗΠΑ οι οποίες παραπέμπουν σε ποσοστά ανεργίας υπεράνω του 10%.
Θα θέλαμε να δηλώσουμε εμφατικά ότι η πτώση που υπέστησαν οι αγορές -η συντομότερη στην ιστορία (Flash Bear)- δεν ήταν απλά αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και των, παρεπόμενων η μη, οικονομικών αναταράξεων, της διόγκωσης της ανεργίας, της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου, της κατάρρευσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του κλονισμού της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ο ραγδαίος δε ρυθμός πτώσης κατά ένα μεγάλο μέρος μπορεί να αποδοθεί σε βεβιασμένες ρευστοποιήσεις θέσεων είτε λόγω απεγνωσμένων αναγκών ρευστότητας είτε λόγω αναγκαστικών πωλήσεων εξ αιτίας υπέρβασης πιστωτικών ορίων (margin calls,Lombard credits).
Θα θέλαμε επίσης να επαναλάβουμε ότι οι πυθμένες μπορούν να χαρακτηριστούν σαν διαδικασίες που θέλουν τον χρόνο τους για να σχηματιστούν και δεν συμβαίνουν στιγμιαία.
Το ίδιο και οι επενδύσεις. Απαιτούν στρατηγική.
Ο πανικός και η ελπίδα που καθοδηγούνται κυρίως από συναισθήματα, δεν συνιστούν επενδυτική στρατηγική.
 
Ευρώπη

Καθίζηση υπέστησαν τα προκαταρτικά PMI της ευρωζώνης του Μαρτίου. Στο 44,8 από 49,2 αυτό της μεταποίησης και στο τραγικά απογοητευτικό 28,4 από 52,6 αυτό των υπηρεσιών. Σύμφωνα με την Markit η οποία διενεργεί την έρευνα, αυτή η ένδειξη συνάδει με πτώση του ΑΕΠ τριμήνου κατά 2%.
Και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης κατακρημνίστηκε, σύμφωνα με τα προκαταρτικά στοιχεία στα χαμηλότερα 6ετίας.

Ην. Βασίλειο

Μηδενική μεταβολή παρουσίασαν σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις τον Φεβρουάριο.

Γερμανία

Κατάρρευση του επιχειρηματικού κλίματος σε επίπεδα του 2009. Η ένδειξη 86,1 του Ifo Μαρτίου, υπαινίσσεται μείωση του ΑΕΠ κατά 4-4,5%.

Γαλλία

Στο 98 από 101 και χαμηλότερο 5ετίας υποχώρησε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Η ένδειξη είναι κατώτερη των προσδοκιών και αποτυπώνει μια εικόνα πριν τις απαγορεύσεις εξ αιτίας του κορονοϊού.
 
Αμερική

ΗΠΑ

Απογοητευτική βουτιά στο 40,5 παρουσιάζει ο προκαταρτικός σύνθετος δείκτης της PMI από 52,7.
Η κατακρήμνιση του δείκτη σύμφωνα με τα δεδομένα της παλινδρόμησης, παραπέμπει σε ετησιοποιημένη πτώση του ΑΕΠ ύψους 5-6%.
Στις 3.283.000 εκτοξεύθηκε ο αριθμός των αρχικών αιτήσεων για επίδομα ανεργίας (initial jobless claims).
Αυτό το επίπεδο συνιστά και το υψηλότερο όλων των εποχών. Ιστορικά η μέχρι τώρα υψηλότερη καταγραφή ήταν αυτή του Οκτωβρίου του 1982 με 695.000 και δεύτερη υψηλότερη αυτή του Μαρτίου του 2009 με 665.000.
Τα αντίστοιχα επίπεδα ανεργίας εκείνων των περιόδων ήταν 10,80% και 10%.

Καναδάς

Με μια αιφνιδιαστική κίνηση, η κεντρική τράπεζα μείωσε το ρυθμιστικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 0,25% το κατώτατα θεωρούμενο όριο.
Ανακοινώθηκε επίσης η αγορά εμπορικών τίτλων υψηλής πιστοληπτικής αξίας μέχρι 3μηνη διάρκεια, όπως επίσης και κρατικών τίτλων ύψους 5δις CAD εβδομαδιαία (QE). 
ενέργεια υπαγορεύτηκε από τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες εξ αιτίας του κορονοϊού και των χαμηλών τιμών του πετρελαίου.
Στην συνοδευτική συνέντευξη τύπου δηλώθηκε ότι παρά το γεγονός ότι τα αρνητικά παρεμβατικά επιτόκια είναι στην εργαλειοθήκη της τράπεζας, το ενδεχόμενο εφαρμογής τους είναι θεωρητικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης