Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Σοκ και δέος από την πανδημία του κορωνοιού - Τα δημοσιονομικά ελλείμματα 15% με 20%

Rabobank: Σοκ και δέος από την πανδημία του κορωνοιού - Τα δημοσιονομικά ελλείμματα 15% με 20%
Ο κορωνοϊός απειλεί την παγκόσμια οικονομία, με τις χώρες να αδυνατούν να αντιδράσουν - Το χρέος θα αυξηθεί κατά 20% με 30%
Το οικονομικό σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού αναμένεται να συγκλονίσει τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας Rabobank....δεν έχει αποτιμηθεί το γεγονός ότι θα εκτραπούν οι προυπολογισμοί και θα εκτοξευθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα κατά 15% με 20%.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί η λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης, πέρα από όσα έχουν γίνει έως τώρα, συμπληρώνουν οι αναλυτές του ολλανδικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.
Οι κεντρικές τράπεζες κάνουν αυτό το οποίο είναι η δουλειά τους.
Χρησιμοποιούν το εργαλείο της νομισματικής πολιτικής.
Μειώνουν επιτόκια, τυπώνουν χρήμα και αγοράζουν ομόλογα.
Ωστόσο, οι συνέπειες του κορωνοϊού θα είναι αδυσώπητες.
Τα κράτη θα αντιμετωπίσουν ελλείμματα της τάξεως του 15%-20% επί του ΑΕΠ και το χρέος τους θα ανέλθει σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς η οικονομία θα φθίνει.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφερθεί πως το αμερικανικό ΑΕΠ το β’ τρίμηνο, σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, θα μειωθεί κατά 50%
Σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες απώλειες, ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγκάστηκε να πει πως, αν χαθούν 100.000 Αμερικανοί, θα είναι επιτυχία.
Από την άλλη, στην Κίνα, η οποία έχει προφανώς έχει γυρίσει σελίδα σε ό,τι αφορά τον ιό, οι εργαζόμενοι γυρίζουν στη δουλειές τους, αλλά δεν έχουν τίποτε να παραγάγουν, αφού η ζήτηση έχει πέσει στα τάρταρα.
Συγχρόνως, το κράτος ετοιμάζεται να ξανακλείσει τους χώρους διασκέδασης.
Το οικονομικό μετατραυματικό σοκ για τη χώρα είναι τεράστιο.
Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, η Κίνα εξετάζει νέο δημοσιονομικό πακέτο ελάφρυνσης για την οικονομία το οποίο θα είναι κολοσσιαίων διαστάσεων.
Μένει να φανεί η συμβατότητά του με τις προσπάθειες εξισορρόπησης: την απομόχλευση, το ισοζύγιο πληρωμών και τη σταθερότητα του νομίσματος.
Ο πόλεμος, με άλλα λόγια, είναι ακόμη στην αρχή του, ενώ το κανονιστικό πλαίσιο για τους φόρους και τα κέρδη των επιχειρήσεων παραμένει ανελαστικό.
Παράλληλα, η δαμόκλειος σπάθη του πληθωρισμού απειλεί κυβερνήσεις και οικονομίες, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να πέσει κάτω από 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ η βιομηχανία τροφίμων πρόκειται να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα λόγω του κορωνοϊού.
Μένει να διαπιστωθεί τι θα έχει απομείνει με το πέρας της πανδημίας, πώς θα είναι η παγκόσμια κοινότητα με το δημόσιο χρέος να έχει εκτοξευθεί κατά 20% με 30% και ποια θα είναι η κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι απαντήσεις δεν θα αργήσουν να έρθουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης