Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Οι νορβηγικές τράπεζες θα βγουν αλώβητες από τον κορωνοϊό και την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου

Scope: Οι νορβηγικές τράπεζες θα βγουν αλώβητες από τον κορωνοϊό και την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου
Έκθεση της Scope για τις νορβηγικές τράπεζες
Οι νορβηγικές τράπεζες είναι κατάλληλα προετοιμασμένες για να αντιμετωπίσουν τις δραματικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και την κατάρρευση των τιμών στην αγορά πετρελαίου, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Όπως σημειώνεται, με τη σταθερή κερδοφορία τους και τις υγιείς θέσεις φερεγγυότητας, οι νορβηγικές τράπεζες έχουν την ικανότητα να απορροφούν υψηλότερες ζημίες από δάνεια σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Κατά μέσο όρο, τα έσοδα από τις προβλέψεις των νορβηγικών τραπεζών κατά το 2019 θα μπορούσαν να απορροφήσουν τις ζημίες από δάνεια έως το 1,8%.
Οι πρόσφατες συστάσεις της νορβηγικής ρυθμιστικής αρχής έκανε λόγο για ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαιακών θέσεων των τραπεζών.
«Αναμένουμε οι τράπεζες να παραμείνουν συνετές», σχολιάζει ο οίκος αξιολόγησης.
Η κάλυψη των ζημιών από δάνεια ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα, αλλά τα έσοδα προ προβλέψεων πολλών τραπεζών κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο μεταξύ 1,5% και 2% των δανείων τα τελευταία τρία χρόνια.
«Εάν διατηρηθούν τα αυστηρά μέτρα καραντίνας για πολλούς μήνες, θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο σοβαρά πιστωτικά ζητήματα. (…)
Ο οικονομικός αντίκτυπος του Covid-19 στη Νορβηγία μπορεί να επιδεινωθεί από την πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Αλλά με τη μείωση του κόστους τους, οι πετρελαϊκές εταιρείες θεωρούνται ότι είναι σε καλύτερη θέση να χειρίζονται τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, ενώ οι τράπεζες έχουν μειώσει τις εκθέσεις τους στον κλάδο», σημειώνεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης