Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Guindos (ΕΚΤ): Κοντά σε ύφεση η ΕΕ, αλλά δεν θα υπάρξουν μνημόνια - Σκοπός να μην «ξεφύγουν» τα spreads

De Guindos (ΕΚΤ): Κοντά σε ύφεση η ΕΕ, αλλά δεν θα υπάρξουν μνημόνια - Σκοπός να μην «ξεφύγουν» τα spreads
Συνέντευξη του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Luis de Guindos
Η ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται αναπόφευκτα ενόψει ύφεσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, υποστήριξη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα 30 Μαρτίου 2020.
Ο ανώτατος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Τράπεζα πράττει ό,τι είναι απαραίτητα και παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα, υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται να αγοράσει ομόλογα πάνω από 1 τρισεκ. ευρώ στην Ευρωζώνη.
Ειδικά για τη χώρα του, την Ισπανία, επισήμανε πως θα επωφεληθεί με 120 δισεκ. ευρώ.
«Οι αγορές πραγματοποιούνται στη δευτερογενή αγορά, αλλά θα έχουν επίσης αντίκτυπο στην πρωτογενή αγορά.
Η ΕΚΤ λαμβάνει μέτρα για να αποφύγει ορισμένες καταστάσεις.
Θυμάσαι τι συνέβη με τα spreads;», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε ότι έπεται οι τράπεζες πρέπει να μεταβιβάσουν αυτή τη ρευστότητα στους πελάτες, δηλαδή στις ΜμΕ και τους αυτοαπασχολούμενους.
Σε ό,τι αφορά στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα δώσουν και τις εγγυήσεις, πρέπει να επιτρέψουν την αναβολή των φορολογικών υποχρεώσεων, των πληρωμών κοινωνικής ασφάλισης κλπ.
«Αν αυτό συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για δύο μήνες, θα υπάρξει ύφεση, αλλά δεν θα είναι υπερβολικά βαθιά.
Αν φτάσουμε σε τρεις μήνες, θα αρχίσει να γίνεται πιο σοβαρή.
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι, από οικονομική άποψη, η Ευρώπη παραμένει η κύρια οικονομική και χρηματοπιστωτική ασπίδα για μια οικονομία όπως η Ισπανία σε εποχές όπως αυτές, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως αυτήν που είμαστε τώρα. (…)
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δρουν αλληλέγγυα με όλες τις χώρες, ακόμη και με εκείνες που είναι πιο ευάλωτες, όπως η Ισπανία αυτή τη στιγμή».
Σε ερώτηση για το αν μετά θα ακολουθήσει μία παρόμοια κατάσταση με την περασμένη κρίση, με μνημόνια έναντι πακέτων διάσωσης, είπε χαρακτηριστικά:
«Όχι, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που συνέβη το 2008, το 2009 και το 2010.
Πρόκειται για ένα σοκ που πλήττει όλους -τα σχέδια που εγκρίθηκαν το 2009 και το 2010 δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην τρέχουσα κατάσταση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης