Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καταρρέει σε χαμηλό 18 ετών το αργό πετρέλαιο, στα 20 δολ. – Στα 26 δολ. το Brent

Καταρρέει σε χαμηλό 18 ετών το αργό πετρέλαιο, στα 20 δολ. – Στα 26 δολ. το Brent
«Βουτιά» στο πετρέλαιο, κατρακύλησε σε χαμηλό 18 ετών
Δεν έχει τέλος η «ελεύθερη πτώση» στις τιμές πετρελαίου, με το εμπόρευμα να κλείνει σήμερα (31/3) σε χαμηλά που δεν έχουν παρατηρηθεί από το 2002, εν μέσω πρωτοφανούς αβεβαιότητας παγκοσμίως από την πανδημία του κορωνοϊού.
Το αμερικανικό αργό (futures Ιουνίου 2020) «βούτηξε» 7% στα μόλις 20 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent (futures Ιουνίου 2020) διαπραγματεύεται στα περίπου 26,3 δολάρια έπειτα από πτώση περίπου 6%.
Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία για το πετρέλαιο αλλά και για τον κορωνοϊό, είχαν οι Πρόεδροι Vladimir Putin και Donald Trump.
«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εξατμίζεται εν μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων κοινωνικής απομάκρυνσης», αναφέρει ο αναλυτής πετρελαίου της UBS, Giovanni Staunovo, προσθέτοντας ότι «βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου ίσως χρειαστεί να κινηθούν χαμηλότερα στην καμπύλη του κόστους, προκειμένου να προκαλέσουν μειώσεις στην παραγωγή και να αποφευχθεί μία υπερπληρότητα στις αποθήκες αποθεμάτων».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές του πρακτορείου Reuters αναμένουν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα υποχωρήσει κατά 15 με 20 εκατ. βαρέλια ημερησίως, καθώς όλο και περισσότερες χώρες ανακοινώνουν και επεκτείνουν τα lockdown τους προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του COVID-19.
Μέχρι στγιμής ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία δε φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνάψουν μία νέα συμφωνία περικοπών, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκαμψη των τιμών.
Ωστόσο, όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνών της National Australia Bank, Lachlan Shaw, «ο ΟΠΕΚ και Ρωσία θα μπορούσανα λύσουν τις διαφορές τους, αλλά δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο ΟΠΕΚ», διευκρινίζοντας ότι «το σοκ στη ζήτηση από τον COVID-19 είναι απλά πολύ μεγάλο».
«Στην πραγματικότητα, τα παγκόσμια αποθέματα θα γεμίσουν μέσα σε λίγους μήνες εάν δεν αλλάξει κάτ, και αυτό θα έχει αποδιοργανωιτικές επιπτώσεις στις τιμές», πρόσθεσε ο κ. Shaw.
Από την πλευρά του, ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commonwealth Bank of Australia, Vivek Dhar, επεσήμανε ότι «οι ανησυχίες για τη ζήτηση είναι κρίσιμες αλλά γνωστές», τονίζοντας παράλλλα ότι «αυτό που οδήγησε στην πτώση της αγοράς ήταν στην πραγματικότητα το μήνυμα που λάβαμε από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν την τρεχουσα πορεία τους».
Μετα-συνεδριακά, στις 23:00:

Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης