Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μείον 300 εκατ. ο προϋπολογισμός καθώς δεν μπαίνει στα κρατικά ταμεία η πρώτη δόση του τιμήματος για το Ελληνικό

tags :
Μείον 300 εκατ. ο προϋπολογισμός καθώς δεν μπαίνει στα κρατικά ταμεία η πρώτη δόση του τιμήματος για το Ελληνικό
Οι  ζημιές της Lamda από  τη μη καταβολή του 40% των μισθωμάτων - Πάει  πίσω το έργο  του Ελληνικού παρότι αρχίζουν οι κατεδαφίσεις κτιρίων
Είναι η τρίτη φορά που ο κρατικός προϋπολογισμός προέβλεπε την  καταβολή της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ από την ανάδοχο εταιρεία του εμβληματικό έργου του ελληνικού αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί εφικτή η είσπραξή της.
Και ο προϋπολογισμός του 2020 της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προέβλεπε την είσπραξη των 300 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αλλά και σε αυτή την  περίπτωση δεν μπορεί να καταβληθεί από τη Lamda Development το πολυπόθητο ποσό καθώς οι εκκρεμότητες παραμένουν παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης  να μπουν οι μπουλντόζες.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε ότι το Κεντρικό  Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής αποφάσισε ομόφωνα την κατεδάφιση 450 κτιρίων και ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της μπουλντόζας στο Ελληνικό.
Πρόκειται για πρόδρομες εργασίες οι οποίες δεν σηματοδοτούν την εκκίνηση του έργου του Ελληνικού καθώς πρέπει να εκλείψουν όλες οι εκκρεμότητες με βάση τη σύμβαση  για να  έρθει στη συνέχεια η Lamda Development  να πληρώσει  την πρώτη δόση  των  300 εκατ  ευρώ  προς το κράτος, που είναι και η αφετηρία για την  υλοποίηση του έργου.
Η Hard Rock αναμένει την εκδίκαση του ΣτΕ στις 27 Απριλίου για τον αποκλεισμό της  από τη διαγωνιστική διαδικασία της άδειας παραχώρησης  καζίνο στο Ελληνικό.
Στο ενδεχόμενο να μην εκδικαστεί στην ημερομηνία που έχει οριστεί, αυτό θα σηματοδοτήσει  νέα  καθυστέρηση  για την καταβολή του τιμήματος.
Στη λίστα των εκκρεμοτήτων παραμένει η εκδίκαση τω προσφυγών στο ΣτΕ κατά της  υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο.
Σε εκκρεμότητα είναι και το θέμα  της διανομής γης στο  Ελληνικό καθώς ακόμη δεν αποτελούν νομικό κείμενο παρότι έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τα υπουργείο Οικονομικών.
Οι πιο αισιόδοξοι και με δεδομένο ότι ακόμη ισχύουν  τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας εξαιτίας του Covid 19  εκτιμούν ότι τον ερχόμενο  Σεπτέμβριο θα έχουν  εκλείψει όλες οι αιρέσεις για τη μεταβίβαση των μετοχών από το Ελληνικό ΑΕ στην  ανάδοχο εταιρεία για να γίνει ο κύριος κάτοχος των 6200 στρεμμάτων για  τα επομενα 99 χρόνια.
Ωστόσο το οικονομικό περιβάλλον όπως έχει  διαμορφωθεί και σε διεθνές επίπεδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού δυσκολεύουν την υλοποίηση της επένδυσης μέσα σο 2020.
H  Lamda Development με την κυβερνητική απόφαση οι ενοικιαστές να καταβάλουν το 60% του μισθώματος γράφει ζημιά  για το υπόλοιπο 40% του μισθώματος που δεν εισπράττεται.
Το καθεστώς προστασίας για τους ενοικιαστές ισχύει για δύο μήνες, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με αναλυτές το κόστος για τη εισηγμένη εταιρεία ανέρχεται στα 5,5 εκατ.  ευρώ  για τους δύο μήνες.
Τα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως  οι επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα όπως και άλλες επιχειρήσεις θα επανέλθουν στην κανονικότητα όταν ξαφνικά υποχρεώθηκαν να  κατεβάσουν ρολά.
Τέλος να σημειωθεί  ότι η Lamda Development θα αναμένει η βελτίωση  του επενδυτικού κλίματος για την έκδοση του ομολόγου αξίας από 290  έως 350 εκατομμυρίων ευρώ.    
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης