Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Υπερεξουσίες επ' αόριστον στον πρωθυπουργό Orban, ελέω κρίσης του κορωνοϊού

Ουγγαρία: Υπερεξουσίες επ' αόριστον στον πρωθυπουργό Orban, ελέω κρίσης του κορωνοϊού
Υπερεξουσίες στον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban
Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ψήφισε σήμερα (30/3) -με 137 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά- υπέρ του αιτήματος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Viktor Orban να παραμείνει, βάσει διατάγματος, επ' αόριστον στην εξουσία, με τον πρωθυπουργό να επικαλείται τις έκτακτες συνθήκες λόγω κορωνοϊού και να ενισχύει την εξουσία του.
Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αναλαμβάνουν έκτακτες εξουσίες ώστε να είναι σε θέση να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην καθημερινότητα των πολιτών και κλείνοντας σύνορα.
Ελάχιστες όμως δημοκρατίες παραχωρούν στις κυβερνήσεις τους τέτοιο εύρος εξουσιών και χωρίς ημερομηνία λήξης.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υπερίσχυσαν της ψηφοφορίας, δίνοντας στον πρωθυπουργό το δικαίωμα να παρακάμψει την ολομέλεια σε οποιονδήποτε νόμο.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο ο Viktor Orban έχει φροντίσει να στελεχώσει με ανθρώπους προσκείμενους στο κόμμα, θα αποτελεί το κύριο σώμα που θα ελέγχει τις κυβερνητικές ενέργειες.
«Ο έκτακτος νόμος δεν συνιστά απειλή για τη δημοκρατία» υποστήριξε ο Viktor Orban ενώπιον των βουλευτών, μετά την ψηφοφορία, αν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι διαφωνούν.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο νόμος θέτει ολόκληρη τη δημοκρατία της Ουγγαρίας σε καραντίνα.
Η σημερινή ψηφοφορία είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμη, καθώς περισσότεροι από 100.000 υπέγραψαν κατά της πρότασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης