Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού έχει αποτιμηθεί από τα χρηματιστήρια – Το μεγάλο κύμα της πτώσης τελείωσε αλλά μην περιμένετε και ράλι

Το πρωτογενές σοκ του κορωνοιού έχει αποτιμηθεί από τα χρηματιστήρια – Το μεγάλο κύμα της πτώσης τελείωσε αλλά μην περιμένετε και ράλι
Πριν αρχίσει να ανακάμπτει το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιχειρήσει να ξαναδεί τα χαμηλά και αυτό θα συμβεί μέσα στον Απρίλιο, ο Μάιος θα είναι καλύτερος μήνας.
Με το πρώτο κύμα του σοκ που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοιού ξεκίνησε η ελεύθερη πτώση στα χρηματιστήρια.
Σχεδόν χάθηκαν λογιστικά 28 τρισεκ. δολάρια από τις διεθνείς αγορές και ξαφνικά κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες αποφάσισαν να διασώσουν τον ψευδεπίγραφο οικονομικό κόσμο που έχουν δημιουργήσει ρίχνοντας 12-13 τρισεκ. δολάρια 5,5 τρισεκ. δολάρια δημοσιονομικά κίνητρα και 6,5 με 7,5 τρισεκ. μέτρα νομισματικής πολιτικής.
Κατά την πτώση και το κραχ τονίζαμε ότι οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγγίζουν το μαχαίρι που πέφτει…
Ωστόσο λόγω της βιαιότητας της πτώσης των αγορών και των εκτιμήσεων που πύκνωσαν παγκοσμίως – η FED έφθασε να προβλέψει ύφεση -50% για ένα τρίμηνο στις ΗΠΑ και οι επενδυτικές τράπεζες έως -24% – το bankingnews είχε αναφέρει ότι θα βλέπαμε στις 1800 μονάδες τον δείκτη S&P 500 και το ελληνικό χρηματιστήριο στις 400-380 μονάδες.
Είχαν προηγηθεί οι ορθές εκτιμήσεις για S&P 500 στις 2200 μονάδες και ελληνικό χρηματιστήριο στις 450 μονάδες.
Όμως κατά την πτώση, την βίαιη πτώση συνέβησαν ορισμένα πράγματα τα οποία δεν μπορούν να μην αποτιμηθούν με κυριότερο ότι το παγκόσμιο σύστημα θα ρίξει 12-13 τρισεκ. δολάρια για να καλύψει την ζημία του κορωνοιού.
Σε μια ανάλυση η οποία εκ των πραγμάτων πάντα έχει δυναμικά χαρακτηριστικά η μάχη είναι πάντα μεταξύ υπερεκτίμησης ή υποεκτίμησης των γεγονότων.

Τα βασικά ερωτήματα είναι
1)Διεθνώς είδαμε τα χαμηλά έτους;
Απάντηση
Τα χαμηλά έτους τα είδαμε ως προς το πρωτογενές σοκ, δηλαδή ο κορωνοιός ως πανδημία, ως παγκόσμιο πρόβλημα έχει καταγραφεί πλήρως στις χρηματιστηριακές αγορές και αποτιμηθεί σχεδόν 100%.
Όμως εάν είδαμε τα χαμηλά έτους για το 2020 θα εξαρτηθεί κυρίως από την επίδραση του δευτερογενούς σοκ στις εταιρίες, στις χρεοκοπίες, στα αποτελέσματα και βεβαίως στην πορεία των ΑΕΠ διεθνώς.
Έχουν εκτιμηθεί τα σοκ στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, ευρωπαϊκών χωρών και στην Ελλάδα και όταν θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα επίσημα στοιχεία σε βάθος μηνών τότε θα δούμε εάν οι προβλέψεις είναι αντίστοιχες με την πραγματικότητα.
Το πρωτογενές σοκ τελείωσε.
Για το εάν έχει αποτιμηθεί το δευτερογενές σοκ η απάντηση είναι όχι δεν έχει αποτιμηθεί αλλά μέρος και του δευτερογενούς σοκ έχει περάσει στις αποτιμήσεις.
Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις στο μέτωπο αυτό και ίσως να μην είναι ευχάριστες.

2)Το μεγάλο κύμα της πτώσης τελείωσε;
Απάντηση
Το μεγάλο κύμα της πτώσης – της βίαιης πτώσης - τελείωσε και η απάντηση είναι ναι με μεγάλη βεβαιότητα.
Όμως αυτό δεν θα αναιρέσει συνέχιση της πτώσης μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
Δεν αποκλείεται να δούμε τα πρόσφατα χαμηλά ή και νέα χαμηλά στις επόμενες 3-5 εβδομάδες αλλά η κατάσταση θα είναι πολύ πιο ελεγχόμενη.

3)Στην Ελλάδα τα χαμηλά στις 477 μονάδες είναι το χαμηλό έτους για το 2020;
Απάντηση
Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 το bankingnews όταν το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν πάνω από τις 900 μονάδες είχε εκτιμήσει ότι θα δούμε τις 650 μονάδες.
Όταν βρέθηκε πέριξ των 780-820 μονάδων αναθεωρήθηκε ο στόχος για 500 με 550 μονάδες.
Υπήρξε και 3η αναθεώρηση 380 με 400 μονάδες με την παραδοχή ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρούσε κάτω από τις 1850 μονάδες κάτι που δεν συνέβη.
Οι 477 μονάδες μπορεί να είναι όντως το χαμηλό έτους για το 2020 αλλά δεν αποκλείεται το ελληνικό χρηματιστήριο να επιχειρήσει να το ξαναδεί τις προσεχείς εβδομάδες.
Με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα δούμε κίνηση της αγοράς κάτω από τις 477 μονάδες, οπότε ο στόχος για 400 με 380 μονάδες αναιρείται - σε αυτή την φάση -

4)Προς το τέλος του 2020 που θα μπορούσε να βρεθεί το ελληνικό χρηματιστήριο;
Απάντηση
Ο κορωνοιός έχει προκαλέσει ζημία στην εθνική οικονομία, στις εταιρίες και στις επιχειρήσεις.
Προφανώς τι δεν θα δούμε μέσα στο 2020.
Δεν θα δούμε την υπερβολή των 950 μονάδων, αυτόν τον στόχο τον ξεχνάμε.
Είναι 100% βέβαιο ότι οι δίκαιες αξίες θα είναι υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα αλλά όχι πολύ υψηλότερα.
Π.χ. η μετοχή της Eurobank προ κορωνοιού είχε φθάσει στα 0,95 ευρώ, αυτή την τιμή την ξεχνάμε μετά τον κορωνοιό μπορεί η νέα δίκαιη τιμή να είναι στα 0,55 ευρώ με 0,60 ευρώ.
Άρα και για τον γενικό δείκτη και μετά την πλήρη αποτίμηση του δευτερογενούς σοκ, θα μπορούσε το χρηματιστήριο να προσεγγίσει τα πρόσφατα χαμηλά των 477 μονάδων για να αναρριχηθεί προς τις 680 μονάδες ή άνοδος 23% από τις τρέχουσες τιμές.
Όμως προσοχή ακόμη είναι ενεργό το παράθυρο το ελληνικό χρηματιστήριο να βρεθεί ξανά στα χαμηλά.
Πριν αρχίσει να ανακάμπτει το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιχειρήσει να ξαναδεί τα χαμηλά και αυτό θα συμβεί μέσα στον Απρίλιο, ο Μάιος θα είναι καλύτερος μήνας.

5)Ποια θα είναι η επίδραση στην ελληνική οικονομία και τις τράπεζες;
Απάντηση
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επίδραση με lockdown θα είναι στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2020 σοκαριστικό.
Μπορεί στο δεύτερο τρίμηνο η ύφεση να είναι -10% με -12% και επίσης και το τρίτο τρίμηνο θα είναι πολύ άσχημο.
Για το 2020 η Ελλάδα θα εμφανίσει ΑΕΠ -7% με -8% και δημοσιονομικό έλλειμμα -6% με -7%.
Ως προς τις τράπεζες αναλύουμε ότι θα κυριαρχήσει η κατ΄ επίφαση κανονικότητα.
Οι τράπεζες θα λογιστικοποιούν τόκους και θα τους εγγράφουν στα έσοδα από τόκους χωρίς να υπάρχουν και τα NPEs ενώ θα αυξηθούν δραματικά… δεν θα καταγράφονται στους δείκτες των προβληματικών δανείων λόγω της ελαστικοποίησης των κριτηρίων.
Όμως όταν οι τράπεζες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα στα τρίμηνα του 2020 και τα οποία δεν θα είναι αρνητικά, θα αποκαλύψουν το μέγεθος του προβλήματος.

6)Εν τέλει μετά το σοκ θα έρθουν καλύτερες ημέρες;
Απάντηση
Λανθασμένα πολλοί πιστεύουν ότι μετά το σοκ, την ύφεση που θα έρθει όλα θα φτιάξουν αυτόματα, όλα τα βελτιωθούν αυτόματα, η οικονομία θα ακολουθήσει σχήμα V και το 2021 θα είμαστε εκεί που ήταν η Ελλάδα προ του κορωνοιού.
Η προσέγγιση αυτή θα αποδειχθεί λάθος 100% γιατί ο κόσμος μετά τον κορωνοιό θα είναι χειρότερος, θα έχει φορτωθεί μεγάλο χρέος, τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα, χαμηλή έως μηδενική αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών και δημοσιονομική εκτροπή πρωτοφανή για τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα.
Ο φορολογούμενος θα πληρώσει μεγάλο λογαριασμό στον πλανήτη, ο κορωνοιός προκαλεί νεκρούς, προκαλεί σοκ στην οικονομία αλλά στο τέλος όλα αυτά θα τα πληρώσει πάλι ο φορολογούμενος και θα πληρώσει πολύ ακριβό λογαριασμό.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης