Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακάθεκτος ο κορωνοϊός με 38 χιλ. νεκρούς και 778 χιλ. κρούσματα, με 12 χιλ νεκρούς στην Ιταλία, 164 χιλ. κρούσματα στις ΗΠΑ - Εγκρίθηκε η χλωροκίνη

Ακάθεκτος ο κορωνοϊός με 38 χιλ. νεκρούς και 778 χιλ. κρούσματα, με 12 χιλ νεκρούς στην Ιταλία, 164 χιλ. κρούσματα στις ΗΠΑ - Εγκρίθηκε η χλωροκίνη
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι όσο δεν υπάρχει μια ικανοποιητική θεραπευτική αγωγή για τους νοσούντες και όσο αργεί το εμβόλιο, η μόνη «άμυνα» είναι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της συνάθροισης των πολιτών.
(upd4) Ασταμάτητη προελαύνει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη η επιδημία του κορωνοϊού αναγκάζοντας ακόμα και τις πλέον «δύσπιστες» κυβερνήσεις να λαμβάνουν πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα σε μια προσπάθεια να περιορίσουν όσο το δυνατόν τη διασπορά του ιού.
Οι αριθμοί για την επέλαση του κορωνοϊού είναι ενδεικτικοί.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται παγκοσμίως σε 777.286, οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 38 χιλ ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και έχουν θεραπευτεί, είναι 166 χιλιάδες.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι όσο δεν υπάρχει μια ικανοποιητική θεραπευτική αγωγή για τους νοσούντες και όσο αργεί το εμβόλιο, η μόνη «άμυνα» είναι τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και της συνάθροισης των πολιτών.
Πάντως η αμερικανική FDA ενέκρινε τη χρήση χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης για τον κορωνοϊό
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε, τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία κατά της Covid-19 χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, στις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump εναποθέτει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Αυτό φαίνεται πως αντιλήφθηκε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος και ενώ όλες τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες επιχειρούσε να υποβαθμίσει το μέγεθος της πανδημίας και διεμήνυε ότι έως το Πάσχα των Καθολικών στις 12 Απριλίου, η αμερικανική οικονομία θα «άνοιγε» και πάλι για «business», αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ανακοινώσει ότι επεκτείνει την καραντίνα τουλάχιστον έως τα τέλη Απριλίου.
Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που οι ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα (143.025), ειδικοί Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως ο αριθμός των θυμάτων ενδεχομένως να φτάσει τους 100.000 με 200.000!.
Στο κόκκινο πάντως βρίσκεται και η Ευρώπη, καθώς η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τα περισσότερα θύματα παγκοσμίως.
Η Ιταλία με τους 10.779 νεκρούς και η Ισπανία με τους 6.803, είναι οι δύο χώρες που μετρούν περισσότερους από τους μισούς θανάτους που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο (34.005).
 
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 777.336.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 37 χιλιάδες παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 165.228 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 11.591 νεκρούς και 101.739 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 164 χιλ.  - Στους 2.828 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 790 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 7.340 οι θάνατοι και στα 85.195 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 1.411 και τα κρούσματα σε 22.448. 
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 63.929 και οι νεκροί σε 560.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.757 και τα κρούσματα σε 41.495.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 158 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.661.
- Στους 3.030 οι νεκροί στη Γαλλία, 45.169 τα κρούσματα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.470 και 3.304 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.860 και οι νεκροί σε 54.
- Στους 431 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και 10.836 τα κρούσματα.
- Στα 3.980 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 14.352 στην Ελβετία που μετρά και 282 θανάτους.
- Στην Ελλάδα 41 οι νεκροί.
- Στους 131 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 9.217 τα κρούσματα.
Image

Image
Πρώτες σε κρούσματα οι ΗΠΑ με 164 χιλιάδες – Αναδίπλωση Trump

Τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλο τον κόσμο μετρούν οι ΗΠΑ, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο Trump να αναδιπλωθεί τόσο στη ρητορική όσο και στη στρατηγική του.
Οι ΗΠΑ μετρούν 164 χιλιλαδες κρούσματα ενώ οι νεκροί ανέρχονται σε 2.513, με την περισσότερο πληττόμενη περιοχή να είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 965 θανάτους.
«Η κορύφωση της επιδημίας, το υψηλότερο σημείο της θνησιμότητας, αναμένεται σε δύο εβδομάδες.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερο από το να κηρύξεις τη νίκη απέναντι στην επιδημία, πριν αυτή επιτευχθεί» είπε ο Trump, ο οποίος αν και διεμήνυε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα άνοιγε και πάλι στις 12/4, τελικά και κατόπιν της εξέλιξης της επιδημίας, αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Απριλίου, υποστηρίζοντας πλέον πως από την 1η Ιουνίου η αμερικανική οικονομία θα έχει ξαναβρεί το δρόμο της.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci υποστήριξε πως λόγω της πανδημίας, θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους 100 με 200 χιλιάδες Αμερικάνοι, εάν ο περιορισμός της επιδημίας δεν είναι επιτυχημένη.
Ο Fauci χαρακτήρισε σοφή την απόφαση του προέδρου Trump να επεκτείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Απριλίου.
Σημειώνεται πάντως πως οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει το κλείσιμο των «μη απαραίτητων επιχειρήσεων», ζητώντας από τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι τους.
Από τις πλέον πληττόμενες περιοχές των ΗΠΑ, είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά περισσότερα από 60.000 κρούσματα και 965 θανάτους, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 237 το τελευταίο 24ωρο.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo είπε πως επιβραδυνόταν ο αριθμός των νοσούντων, τονίζοντας ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανάγκη για αναπνευστήρες, μάσκες και άλλο ιατρικό εξοπλισμό.
Αντίστοιχες ελλείψεις διατυπώνονται και από τη Νέα Ορλεάνη, στην οποία εκτιμούν πως έως το ερχόμενο Σάββατο δεν θα υπάρχουν άλλοι αναπνευστήρες.
Υπενθυμίζεται ότι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) ζήτησαν από τους κατοίκους της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του Κονέτικατ να αποφεύγουν όλες τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ για 14 ημέρες.
Image
Ιταλία: Στους 10.023 οι νεκροί - Προς παράταση δύο εβδομάδων η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 10.779 καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 756 θάνατοι.
Ωστόσο, το γεγονός ότι ο τραγικός αυτός αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με τους 889 θανάτους που αναφέρθηκαν το Σάββατο 28/3 και με τους 919 θανάτους της περασμένης Παρασκευής 27/3, ενισχύει την ελπίδα η τάση αυτή μείωσης να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως τα χειρότερα είναι πίσω.
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 97.689, από 92.472 που ήταν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα το Σάββατο.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Όσον αφορά το πόση θα είναι η περίοδος των νέων περιοριστικών μέτρων, αυτό θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση Conte, αν και τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η επέκταση θα είναι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα.

Ισπανία: Στους 7.340 οι νεκροί - Στα 85.195 τα κρούσματα, ξεπέρασε την Κίνα

Στους 7.340 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ισπανία, καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν άλλοι 812 νέοι θάνατοι.
Η Ισπανία, η οποία μετά την Ιταλία, καταγράφει παγκοσμίως το μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, ξεπέρασε σήμερα Δευτέρα 30/3 την Κίνα και όσον αφορά τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 85.195.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, ο αριθμός των θυμάτων είναι ελαφρά μειωμένος από τους 833 θανάτους που είχαν ανακοινωθεί χθες Κυριακή 29/3.
Βάσει της σχετικής ανακοίνωσης, περίπου 17.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί, ενώ άλλοι 47.000 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 5.200 σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.

Γαλλία: Στους 2.606 οι νεκροί, 40.723 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αυξητικές είναι οι τάσεις κρουσμάτων και θυμάτων και στη Γαλλία.
Άλλοι 292 άνθρωποι πέθαναν από τον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, μια αύξηση 13% σε σύγκριση με το Σάββατο (28/3/2020), όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους 2.606 άνθρωποι στη Γαλλία, η οποία προσπαθεί να ανακουφίσει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της, ιδίως στις ανατολικές επαρχίες.
Ο απολογισμός αφορά μόνο εκείνους που πεθαίνουν σε νοσοκομεία.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν στις 40.723, από 37.575 που ήταν το Σάββατο

Γερμανία: 541 οι νεκροί και 62.435 τα κρούσματα

Στους 541 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 62.435.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε σε σημερινές του δηλώσεις ότι η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.
Σημειώνεται πως η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Βρετανία: Στους 1.228 οι νεκροί - Επιστολή Johnson

Στους 1.228 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 19.874
«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», προειδοποιεί ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson, με επιστολή του προς κάθε βρετανικό νοικοκυριό, όπως μεταδίδει το BBC.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B.Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Image
Κίνα: Στους 3.304 οι νεκροί – Μέτρα στήριξης ανακοινώνει ο Xi Jinping

Μέτρα στήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κίνας που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Κίνας, Xi  Jinping.
Σε δηλώσεις του ο Jinping υποστήριξε ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις πρέπει πλέον να ξαναρχίσουν να λειτουργούν και να παράγουν, ακόμα και καθώς η προσπάθεια για να ελεγχθεί η πανδημία συνεχίζεται.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε τον εντοπισμό 31 νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 81.470 και των νεκρών σε 3.304.
Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 81.470.
Εξάλλου, η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας ανακοίνωσε ότι ακόμη τέσσερις ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός, με το σύνολο των θυμάτων της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να φθάνει πλέον τα 3.304.
Στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης από τα τέλη του 2019, δεν αναφέρθηκε κανένα νέο κρούσμα χθες Κυριακή, παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της έχουν αρθεί οι περιορισμοί της κίνησης και έχουν ξαναρχίσει οι πτήσεις εσωτερικού προς άλλες περιοχές της Κίνας.

Διευρύνει η Ιαπωνία την απαγόρευση εισόδου αλλοδαπών από  ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ν. Κορέα

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει όσο το δυνατόν τη διασπορά του κορωνοϊού η Ιαπωνία αποφάσισε να διευρύνει το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου των αλλοδαπών στη χώρα μέχρι νεοτέρας και να συμπεριλάβουν σε αυτό τους πολίτες των ΗΠΑ, της Κίνας, της Νότιας Κορέας και των περισσότερων χωρών της Ευρώπης.
Δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας Asahi, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Shinzo Abe ενδέχεται να απαγορεύσει τα ταξίδια προς και από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας και της Αφρικής, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Ασάχι.
Ως το απόγευμα της Κυριακής, πάνω από 1.800 άνθρωποι είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στην Ιαπωνία και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 είχαν φθάσει τους 55.
Στον απολογισμό αυτό δεν περιλαμβάνονται τα 712 κρούσματα και οι 10 θάνατοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.   

Bolsonaro (πρόεδρος Βραζιλίας): Δεν μπορεί να σταματήσει η χώρα λόγω του κορωνοϊού

Τη θέση ότι η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί λόγω του κορωνοϊού διατύπωσε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro εκφράζοντας για άλλη μια φορά τις ενστάσεις του προκειμένου να θέσει σε καραντίνα την χώρα προκειμένου να σταματήσει η διασπορά στην κοινότητα.
Ο Bolsonaro  αψήφησε για ακόμη μια φορά χθες Κυριακή τις συστάσεις της ίδιας της κυβέρνησής του με σκοπό να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού και βγήκε να συναντήσει κατοίκους στην πρωτεύουσα Μπραζίλια.
«Αυτό που διαπιστώνω συζητώντας με τον κόσμο είναι πως θέλει να δουλέψει.
Αυτό που λέω από την αρχή είναι ας προσέχουμε, οι μεγαλύτεροι από 65 ετών ας μείνουν σπίτι» ανέφερε ο Bolsonaro.
Την ίδια στιγμή πάντως αναφέρονται 3.904 κρούσματα στη Βραζιλία ενώ 101 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Ο Bolsonaro δεν παύει να υποβαθμίζει την επιδημία της ασθένειας COVID-19, που αποκαλεί «γριπούλα», και επικρίνει με σφοδρότητα τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζουν οι τοπικές αρχές, ειδικά οι κυβερνήτες των πολιτειών Σαν Πάολο και Ρίο ντε Ζανέιρο, που πλήττονται περισσότερο από την επιδημία.
«Αυτός ο περιορισμός, αν συνεχιστεί έτσι, με τον αριθμό των [ανθρώπων που θα βρεθούν στην] ανεργία, πολύ σύντομα θα μας προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα που θα χρειαστούν χρόνια για να λύσουμε.
Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει, αν σταματήσει θα γίνουμε Βενεζουέλα» είπε ο Bolsonaro.
Σημειώνεται ότι ομοσπονδιακό δικαστήριο της Βραζιλίας απαγόρευσε στην κυβέρνηση του Bolsonaro να διαδίδει μηνύματα που εναντιώνονται στα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί σε τοπικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τουρκία: Στους 131 οι νεκροί - Ξεπέρασαν τις 9.000 τα κρούσματα

Τα θύματα του κορωνοϊού στην Τουρκία ανέρχονται σε 131 ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφτασε τα 9.217.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας, F. Koca επέκρινε σήμερα χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι ισχυρίζονται πως τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα για την επιδημία του κορονοϊού από τις τουρκικές αρχές είναι ανακριβή.
«Οι ισχυρισμοί (...) ότι υπάρχει ανακολουθία στα δεδομένα που ανακοινώνουμε είναι εντελώς αβάσιμοι.
Τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοινώνουμε βασίζονται απευθείας στα δεδομένα διάγνωσης της [ασθένειας] COVID-19.
ίναι δεδομένα στιγμιαία και σε πραγματικό χρόνο.
Δεν είναι χρήσιμο να διαστρεβλώνουμε τα γεγονότα» τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης