Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ασταμάτητος ο κορωνοϊός - Έφθασαν τους 41 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 846 χιλ. τα κρούσματα - Υπό περιορισμό το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού

tags :
Ασταμάτητος ο κορωνοϊός - Έφθασαν τους 41 χιλ. οι νεκροί, πάνω από 846 χιλ. τα κρούσματα - Υπό περιορισμό το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού
Στο κόκκινο ΗΠΑ και ΕΕ - Πλωτό νοσοκομείο στη Νέα Υόρκη - Προς παράταση τα περιοριστικά μέτρα
(upd11) Χωρίς τέλος είναι η παγκόσμια επέλαση της επιδημίας του κορωνοϊού, την ώρα που όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις «οχυρώνονται» πίσω από τα πρωτόγνωρα περιοριστικά μέτρα και τις απαγορεύσεις μετακινήσεις και συναθροίσεων των πολιτών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου, αναμένοντας ότι η επιστημονική κοινότητα θα καταφέρει από την πλευρά της να βρει το συντομότερο δυνατό την κατάλληλη θεραπεία που θα δώσει τις απαραίτητες «ανάσες» σε κοινωνίες και οικονομίες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται παγκοσμίως σε 846.156 οι νεκροί σε 41.494 ενώ οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 176.171.
Ήδη το πλήγμα είναι τεράστιο.
Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, τελεί υπό περιορισμό στο σπίτι του ενώ οι μετακινήσεις έχουν επί της ουσίας «ακινητοποιηθεί», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι εφιαλτικές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει – βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου της – ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +0,1% το 2020 ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη το 2020.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι πλέον – ακόμα και οι πιο δύσπιστοι, όπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump – αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μια και καλή όταν η επιστημονική κοινότητα θα βρει την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο (είναι χαρακτηριστικό πως η αμερικανική FDA ενέκρινε τη χορήγηση μόνο στα νοσοκομεία της χλωροκίνης και υδροξυχλωροκίνης, θεραπείες που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας).
Μέχρι τότε μόνη γραμμή άμυνας είναι τα περιοριστικά μέτρα.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, ο πρόεδρος Trump αποφάσισε την παράταση της καραντίνας έως τα τέλη Απριλίου, ενώ στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους  νεκρούς σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση Conte εξετάζει την παράταση των περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων για άλλες 14 ημέρες, ενώ υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παράταση της καραντίνας έως τις 4 Μαΐου.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 846.156.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 41.494 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 174.115 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 12.428 νεκρούς και 105.792 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 174.467, στους 3.416 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 914 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 8.189 οι θάνατοι και στα 94.417 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 1.412 και τα κρούσματα σε 22.465.  
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 67.051 και οι νεκροί σε 682.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 2.898 και τα κρούσματα σε 44.605.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 162 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.786.
- Στους 3.024 οι νεκροί στη Γαλλία, 45.170 τα κρούσματα.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 81.470 και 3.305 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 – Στους 56 οι νεκροί.
- Στους 705 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 12.775 τα κρούσματα.
- Στα 4.550 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 15.922 στην Ελβετία που μετρά και 359 θανάτους.
- Στην Ελλάδα 43 οι νεκροί.
- Στους 168 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 10.827 τα κρούσματα.
Image

 
ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί – Πάνω από 164.000 τα κρούσματα

Ξεπέρασαν τους 3.000 οι νεκροί στις ΗΠΑ (3.170) από την επιδημία του κορωνοϊού, τη στιγμή που η χώρα μετρά και τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως (164.610) και ενώ μια σειρά από Πολιτείες εκπέμπουν SOS για ελλείψεις σε κλίνες και ιατρικό εξοπλισμό.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Νέα Υόρκη, η οποία αυτή τη στιγμή δέχεται και το ισχυρότερο πλήγμα με 914 νεκρούς και με τουλάχιστον 60.000 κρούσματα, κατέπλευσε ένα πλοίο – νοσοκομείο 1.000 κλινών (πρώην τάνκερ που μετατράπηκε σε πλωτό νοσοκομείο), συνεδριακό κέντρο μετατράπηκε σε κέντρο νοσηλείας ενώ σκηνές στήθηκαν ακόμα στην καρδιά του Σέντραλ Παρκ.
Η χθεσινή ημέρα (30/3) ήταν η χειρότερη για τις ΗΠΑ όσον αφορά την κρίση του κορωνοϊού, καθώς καταγράφηκαν οι περισσότεροι θάνατοι (540) στη διάρκεια 24 ωρών.
Στο πλοίο – νοσοκομείο αναμένεται να μεταφερθούν ασθενείς που δεν έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αλλά αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες και χρήζουν εγχείρησης ή εντατικής νοσηλείας.
«Είναι μια πολεμική ατμόσφαιρα και όλοι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί» είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Bill de Blasio, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της πόλης έχουν πλημμυρίσει από ασθενείς με κορωνοϊό.
Στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτης Gavin Newsom υποστήριξε ότι ο αριθμός των νοσηλευόμενων από τον κορωνοϊό έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες 4 ημέρες.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump είπε ότι ένα εκατομμύριο Αμερικάνοι – λιγότερο από το 3% του πληθυσμού – έχουν κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό ενώ παρότρυνε τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να ακολουθούν τις οδηγίες περί τήρησης των μέτρων κοινωνικής απόστασης μέσα στον Απρίλιο, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.
«Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να παίξει για τη νίκη σε αυτόν τον πόλεμο.
Κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια και κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά σταματώντας τον ιό.
Αυτό είναι το κοινό πατριωτικό μας καθήκον.
Μία περίοδος προκλήσεων είναι μπροστά μας για τις επόμενες 30 ημέρες και αυτές είναι πολύ σημαντικές 30 ημέρες» είπε ο Trump, ο οποίος αν και διεμήνυε πως η οικονομία των ΗΠΑ θα άνοιγε και πάλι στις 12/4, τελικά και κατόπιν της εξέλιξης της επιδημίας, αποφάσισε να παρατείνει τα περιοριστικά μέτρα έως τα τέλη Απριλίου, υποστηρίζοντας πλέον πως από την 1η Ιουνίου η αμερικανική οικονομία θα έχει ξαναβρεί το δρόμο της.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο επικεφαλής του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ Anthony Fauci υποστήριξε πως λόγω της πανδημίας, θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους 100 με 200 χιλιάδες Αμερικάνοι, εάν ο περιορισμός της επιδημίας δεν είναι επιτυχημένη.
Σημειώνεται πάντως πως οι κυβερνήτες σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει το κλείσιμο των «μη απαραίτητων επιχειρήσεων», ζητώντας από τους πολίτες τους να μείνουν σπίτι τους.
Image
Ιταλία: Στους 11.591 οι νεκροί - Προς παράταση η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 11.591 καθώς το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλοι 812 θάνατοι.
Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 101.739, καθώς χθες καταγράφηκαν άλλα 4.050 κρούσματα.
Παράλληλα, 3.981 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 14.620 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Όσον αφορά το πόση θα είναι η περίοδος των νέων περιοριστικών μέτρων, αυτό θα αποφασιστεί από την κυβέρνηση Conte, αν και τα ιταλικά ΜΜΕ εκτιμούν πως η επέκταση θα είναι για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα, με την La Stampa πάντως να υποστηρίζει πως τα μέτρα θα παραταθούν έως τις 4 Μαΐου.
Image
Νέο ρεκόρ θανάτων στην Ισπανία από τον κορωνοϊό – Στους 8.189 οι νεκροί

Νέο ρεκόρ στον αριθμό των θανάτων που κατεγράφησαν μέσα σε 24 ώρες από την επιδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε η Ισπανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το τελευταίο 24ωρο υπήρξαν 849 θάνατοι, αριθμός που είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την έναρξη της κρίσης.
Είναι χαρακτηριστικό πως ο υψηλότερος αριθμός ήταν αυτός που είχε αναφερθεί την περασμένη Κυριακή 29/3, όταν και είχαν ανακοινωθεί 838 νέοι θάνατοι.
Συνολικά στην Ισπανία οι νεκροί ανέρχονται σε 8.189, αριθμός που αποτελεί μακράν τον  υψηλότερο παγκοσμίως μετά την Ιταλία.
Όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, αυτά αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 9.000, και ανέρχονται πλέον στα 94.417.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα 30 Μαρτίου μέχρι τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Image
Γαλλία: Πάνω από 3.000 οι νεκροί

Πάνω από 3.000 νεκρούς μετρά η Γαλλία, η οποία το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε τα περισσότερα θύματα σε μια ημέρα (518) από την έναρξη της επιδημίας.
Πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 45.170.
Σημειώνεται πως και η Γαλλία είναι σε κατάσταση καραντίνας και περιοριστικών μέτρων από τα μέσα Μαρτίου.

Γερμανία: 645 οι νεκροί και 66.885 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα

Στους 645 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 66.885.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας της κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνεται πως σε χθεσινές του δηλώσεις ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι η επιδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται τόσο γρήγορα που είναι αδύνατο τουλάχιστον την παρούσα χρονική στιγμή για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Βρετανία: Στους 1.408 οι νεκροί - Επιστολή Johnson

Στους 1.408 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 22.454.
«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B.Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Image
Κίνα: Στους 3.305 οι νεκροί, άλλα 48 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο

Στους 3.305 ανέρχονται οι νεκροί στην ηπειρωτική Κίνα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της Κίνας, καταγράφηκε αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορω νοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, διευκρινίζοντας πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους που ταξίδεψαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα χθες Δευτέρα, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, από 31 πού ήταν μία ημέρα νωρίτερα.
Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία των κινεζικών αρχών, με το σύνολο αυτών των περιπτώσεων να αυξάνεται σε 771 ως χθες.
Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 εντός της χώρας.
Από τα νέα κρούσματα, 10 καταγράφηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και πρόκειται για επιβάτες οι πτήσεις των οποίων εξετράπησαν στο Πεκίνο.
Η Σαγκάη κατέγραψε 11 νέα κρούσματα, ενώ το Πεκίνο τρία.
Η πόλη Ουχάν, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, από όπου άρχισε η πανδημία, δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για έβδομη συναπτή ημέρα, σύμφωνα πάντα μετά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 30/3, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανερχόταν σε 81.518.

Παγκόσμια Τράπεζα: Στο +0,1% η ανάπτυξη της Κίνας το 2020 βάσει του απαισιόδοξου σεναρίου

Οριακή ανάπτυξη στο +0,1% βλέπει για την οικονομία της Κίνας το 2020 η Παγκόσμια Τράπεζα σύμφωνα με το πλέον απαισιόδοξο σενάριο της.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Ιανουάριο η Παγκόσμια Τράπεζα προέβλεπε οικονομική ανάπτυξη 5,9% στην Κίνα για το 2020, δεδομένα και εκτιμήσεις πάντως που ανετράπησαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊούι
Πάντως και βάσει του βασικού σεναρίου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κινεζική ανάπτυξη θα ανέλθει στο 2,3% του ΑΕΠ, έναντι 6,1% που ήταν το 2019.
Στην έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι αν οι συνέπειες της πανδημίας γίνουν αισθητές για περισσότερο χρονικό διάστημα, τότε θα χτυπηθούν κυρίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει κίνδυνος να γίνει πραγματικότητα το χειρότερο σενάριο.
Τον Φεβρουάριο, η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας συρρικνώθηκε, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια.
Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει ότι «μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να επανεκκινήσει την οικονομική δραστηριότητα τόσο απότομα όσο την ανέστειλε», επισημαίνοντας ωστόσο ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις ξανάρχισαν την παραγωγή, αν  και πάρα πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν σαφείς προβλέψεις για ένα περιβάλλον που μεταβάλλεται συνεχώς.
Η ίδια η ασθένεια [COVID-19] είναι μονίμως ασταθής, μεταλλάσσεται συνεχώς» ανέφερε επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Σύμφωνα με την έκθεση, στο σύνολο της περιφέρειας ανατολικής Ασίας-Ειρηνικού, η ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθεί στο 2,1% έναντι 5,8% το 2019, κατά το βασικό σενάριο, ενώ υπάρχει κίνδυνος ακόμη και ύφεσης –0,5%, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριο.
Εξάλλου, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που γίνονταν προτού ξεσπάσει η πανδημία, η μείωση της φτώχειας θα είναι πολύ λιγότερο ταχεία από ό,τι προβλεπόταν.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει πλέον ότι 24 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα μπορέσουν να ξεφύγουν από αυτή τη δυσχερή θέση, δηλαδή θα πάψουν να ζουν με περίπου 5,50 δολάρια την ημέρα, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός των φτωχών θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια, κατά το πιο απαισιόδοξο σενάριό της.

Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan

Αρνητικός στο να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών κυβερνήσεων και να επιβάλλει σε καραντίνα την χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Παρά τις πιέσεις από την αντιπολίτευση για την επιβολή ενός lockdown ο Erdogan επιμένει πως δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της οικονομίας και πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει τη διακοπή όλων των διεθνών και εσωτερικών πτήσεων, έχει κλείσει τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι προσευχές και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Παρόλο αυτά δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση που να απαγορεύσει μετακινήσεις και συναθροίσεις πολιτών, ενώ δεν έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους.
Σημειώνεται πως στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 168 θάνατοι ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 10.827.
Με την Τουρκία να προσπαθεί να εξέλθει της ύφεσης που πυροδότησε η νομισματική κρίση του 2018, ο Erdogan θέλει να αποφύγει να βάλει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δίνοντας μια εντολή παραμονής των πολιτών στο σπίτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Erdogan μέχρι στιγμής ζητά από τους πολίτες, εφόσον αυτοί εμφανίσουν συμπτώματα, να παραμείνουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Πάντως δεν λείπουν οι επικρίσεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας διεμήνυσε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στην ανεπαρκή αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία, τονίζοντας ότι τα σύνορα έμειναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτά και ότι δεν επιβλήθηκε καραντίνα σε όσους Τούρκους ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Ιαπωνία: Πάνω από 2.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού – Συστάσεις για αποφυγή ταξιδιών σε 73 κράτη

Τα 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ξεπέρασε η Ιαπωνία, με τη κυβέρνηση να απευθύνει συστάσεις στους Ιάπωνες να αποφεύγουν τα ταξίδια προς τουλάχιστον 73 κράτη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο του πλανήτη.
Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν σε διάφορες επαρχίες (Φουκούι, Καγκάουα, Τοκουσίμα κ.ά.) ενώ επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί τουλάχιστον ένας γιατρός κι ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσοκομείο στο Τόκιο αφιερωμένο στην έρευνα για την αντιμετώπιση του καρκίνου.
Την ίδια στιγμή, ο ΥΠΕΞ της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση συστήνει πλέον στους Ιάπωνες πολίτες να μην ταξιδεύουν σε 73 χώρες και περιοχές, ή το ένα τρίτο των χωρών του πλανήτη, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει για να αποτρέψει την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού.
Το υπουργείο εξέδωσε ταξιδιωτικές οδηγίες «επιπέδου 3» για τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τη Βρετανία, μεταξύ άλλων, που προστέθηκαν στις 20 και πλέον χώρες, κυρίως στην Ευρώπη, για τις οποίες είχε προχωρήσει στην ίδια κίνηση τις τελευταίες εβδομάδες.
Παράλληλα, εξετάζεται να απαγορευθεί η είσοδος στην επικράτεια για τους μη Ιάπωνες ταξιδιώτες από αυτά τα κράτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης