Τελευταία Νέα
Διεθνή

H οικονομική απομόνωση της Ρωσίας ευνοεί τον Putin εν μέσω πανδημίας, χάρη στις...ΗΠΑ

tags :
H οικονομική απομόνωση της Ρωσίας ευνοεί τον Putin εν μέσω πανδημίας, χάρη στις...ΗΠΑ
Η S&P Global Ratings διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα πρέπει να ευχαριστήσει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς βοήθησε τη χώρα του να προετοιμαστεί για την παγκόσμια οικονομική κρίση, εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg.
Όπως εξηγεί το δημοσίευμα, η επιβολή των οικονομικών κυρώσεων και η συνεχής απειλή, οδήγησε τις αρχές της Ρωσίας να ενισχύσουν τα αποθέματα τα τελευταία πέντε χρόνια. Καθώς οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο προετοιμάζονται για τη χειρότερη κρίση από το 2008, η προσέγγιση του «φρουρίου» που οδηγεί τη ρωσική οικονομία, ξαφνικά μοιάζει με θετική προοπτική.
Η S&P Global Ratings διατήρησε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας στο ΒΒΒ- με σταθερό outlook, παρά τα γεγονός ότι υποβάθμισε μία σειρά από αναδυόμενες αγορές, την ώρα που καταρρέουν οι τιμές των εμπορευμάτων.
Οι προηγούμενες κρίσεις δίδαξαν το υπουργείο Οικονομικών και την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας πώς να προετοιμαστούν για την τωρινή αναταραχή, τονίζουν οι αναλυτές της S&P Global.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων, σημαίνει ότι δεν θα αποφύγει την ύφεση της οικονομίας.
Ήδη ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα από την πτώση κατά 17% στις τιμές του πετρελαίου, ενώ το ρούβλι έχει υποχωρησει 22% από τις αρχές του 2020.
Η διαρκής προετοιμασία της Ρωσίας για το ενδεχόμενο κρίσης έχει κόστος γα την οικονομία, η οποία βρίσκεται σε στασιμότητα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τη βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, ο Putin είχε δεσμευθεί για βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, μέσω της αύξησης των δαπανών.
«Η Ρωσία είναι καλά προετοιμασμένη για αυτήν την νέα φάση των κλειστών συνόρων και την αναστολή του διεθνούς εμπορίου και των οικονομικών διαδικασιών», εκτιμά η Sofya Donets, οικονομολόγος της Renaissance Capital με έδρα τη Μόσχα. Όπως τονίζει, διαθέτει άφθονα κρατικά αποθέματα και μεγαλύτερο μερίδιο τοπικών προϊόντων από ό, τι είχε προηγουμένως για πολλά καταναλωτικά αγαθά.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης