Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η αύξηση των νεκρών και παρά το νέο πακέτο 2 τρισ.έπληξε την Wall -1,84% - Στο +1,22% ο DAX, ο FTSE MIB +1,06%

Η αύξηση των νεκρών και παρά το νέο πακέτο 2 τρισ.έπληξε την Wall -1,84% - Στο +1,22% ο DAX, ο FTSE MIB +1,06%
O Stoxx 600 αναμένεται να καταγράψει το χειρότερο τρίμηνό του από το 2002
(upd6) Η αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών στις ΗΠΑ και ειδικά στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, παρά το νέο πακέτο Trump 2 τρισκ. δολαρίων για υποδομές, επανέφερε τον προβληματισμό στην Wall Street που κατανοεί ότι το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί.
Ταυτόχρονα εκθέσεις όπως της Goldman Sachs προβληματίζουν καθώς προβλέπει ύφεση στην αμερικανική οικονομία -34% στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Το σκηνικό αυτό προκαλεί νευρικότητα στους επενδυτές οι οποίοι αξιολογούν τις συνεχείς αλλαγές στα δεδομένα της παγκόσμιας οικονομίας που δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ο πρόεδρος Trump προανήγγειλε πως θα ανέρχεται σε 2 τρισεκατομμύρια δολάρια και θα αφορά στις υποδομές της χώρας.
«Με τόσο χαμηλό επιτόκιο, που κυμαίνεται στην περιοχή του 0%, είναι ευκαιρία να ενισχύσουμε τις υποδομές της χώρας με μέτρα στήριξης.
Ωστόσο, αυτά πρέπει να είναι πραγματικά μεγάλα, 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, και να αφορούν μόνο θέσεις εργασίας στις κατασκευές και στη δημιουργία υποδομών τέτοιων που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν η χώρα.
Η φάση 4 ξεκίνησε».
«Υπάρχουν ανάγκες σε ό,τι αφορά τις υποδομές της χώρας, οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με την πανδημία του κορωνοϊού.
Πλέον, πολλοί περισσότεροι εργάζονται κατ’ οίκον ή εκπαιδεύονται εξ αποστάσεως» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi.
Yπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Donald Trump, είχε υπογράψει την Παρασκευή 27 Μαρτίου το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, το οποίο προβλέπει της στήριξη της αμερικανικής οικονομίας με 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Παράλληλα την έναρξη της προσωρινής διευκόλυνσης FIMA Repo για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών ανακοίνωσε η Federal Reserve.
Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού και ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno προειδοποιεί για κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Με ττώση -1,84% στις 21.917 μονάδες έκλεισε ο δείκτης Dow Jones, σε επίπεδο τριμήνου σημείωσε πτώση 23,2% και 13,7% τον Μάρτιο του 2020.
Απώλειες -1,6% για το δείκτη βαρόμετρο S&P 500 που διαμορφώθηκε στις 2.584 μονάδες, σε επίπεδο τριμήνου οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 20% και
12,5% τον Μάρτιο του 2020.
Πτώση -0,95% στις 7.700 μονάδες ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Πτώση -7,15% ο δείκτης φόβου VIX στις 54,3 μονάδες.
Μέ κέρδη +1,22% στις 9.935 μονάδες έκλεισε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Άνοδος +1,06% ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο που διαμορφώθηκε στις 17.050 μονάδες.
Image
Image 
Χθες, οι αγορές στη Wall Street διεύρυναν τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, καθώς ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά +3,35% στις 2.626,65 μονάδες, έχοντας καταγράφει προηγουμένως την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων έντεκα ετών.
Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +3,19% στις 22.327,48 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη Nasdaq, και συγκεκριμένα στο +3,62% και τις 7.774,15 μονάδες.
«Οι αγορές θέλουν να βλέπουμε τα πάντα ευθυγραμμισμένα και την τελευταία εβδομάδα όλα ήταν ευθυγραμμισμένα», ανέφερε η αναλύτρια επενδύσεων της Edward Jones, Nela Richardson, διευκρινίζοντας ότι «όλα αυτά τα ευθυγραμμισμένα στοιχεία εισέρχονται στην τρέχουσα εβδομάδα, και γι' αυτό βλέπουμε τις ισχυρές επιδόσεις της περασμένης εβδομάδας να συνεχίζονται σήμερα».
Η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια έως και 47 εκατ. θέσεων εργασίας το επόμενο τρίμηνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δυσοίωνη μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Federal Reserve, Fed) του St. Louis.
Σε ποσοστό, ο αριθμός μεταφράζεται σε ανεργία 32,1%, πολύ υψηλότερα από το 24,9% της Μεγάλης Ύφεσης.
«Αυτοί οι αριθμοί οι τεράστιοι σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, ωστόσο και το σοκ που βιώνουμε είναι μάλλον μοναδική και δεν συγκρίνεται με οποιοδήποτε άλλο έχει βιώσει η αμερικανική οικονομία τα τελευταία 100 χρόνια», αναφέρει ο οικονομολόγος της Fed, Miguel Faria-e-Castro.
Ήδη, αριθμός-ρεκόρ 3,28 εκατ. ανθρώπων κατέθεσε αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2020 - αριθμός υπερτετραπλάσιος του προηγούμενου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 1982, όταν είναι υποβληθεί συνολικά 695.000 αιτήσεις.
Βέβαια, αυτό το αρνητικό σοκ δεν επηρεάζει εξίσου όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας: παρότι πολλοί εργαζόμενοι του τομέα υπηρεσιών είναι σε θέση να εργαστούν από το σπίτι, όσοι η δουλειά τους απαιτεί διαπροσωπική επαφή είναι πολύ πιθανότερο να βιώσουν προβλήματα στην εργασία τους λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού.
Την έναρξη της προσωρινής διευκόλυνσης FIMA Repo για την υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών ανακοίνωσε η Federal Reserve.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη τη δημιουργία προσωρινής διευκόλυνσης επαναγοράς για τις ξένες και διεθνείς νομισματικές αρχές (FIMA Repo Facility) προκειμένου να υποστηρίξει την ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής αγοράς διαθεσίμων, διατηρώντας έτσι την παροχή πίστωσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στις ΗΠΑ.
Η FIMA Repo Facility θα επιτρέψει στους κατόχους λογαριασμών FIMA, οι οποίοι αποτελούνται από κεντρικές τράπεζες και άλλες διεθνείς νομισματικές αρχές με λογαριασμούς στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, να συνάπτουν συμφωνίες επαναγοράς με την Federal Reserve.
Σε αυτές τις συναλλαγές, οι κάτοχοι λογαριασμών FIMA ανταλλάσσουν προσωρινά τα αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα που διακρατούν, με την Federal Reserve, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να διατεθούν σε ιδρύματα της δικαιοδοσίας τους.
Η διευκόλυνση αυτή θα πρέπει να συμβάλει στην υποστήριξη της ομαλής λειτουργίας της αμερικανικής αγοράς διαθεσίμων, παρέχοντας μια εναλλακτική προσωρινή πηγή δολλαρίων, εκτός από τις πωλήσεις κινητών αξιών στην ελεύθερη αγορά.
Θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσει, μαζί με τις γραμμές ανταλλαγής ρευστότητας σε δολάρια ΗΠΑ, που διατηρεί η Federal Reserve με άλλες κεντρικές τράπεζες, για να διευκολύνει τη συγκράτηση των παγκόσμιων αγορών χρηματοδότησης σε δολάρια ΗΠΑ.

Σοκάρουν οι προειδοποιήσεις των αναλυτών

Οι ΗΠΑ θα βιώσουν τη δεύτερη Μεγάλη Ύφεση στην ιστορία τους, μέσα σε λιγότερο από έναν αιώνα, καθώς σύμφωνα με την Goldman Sachs, η πτώση του ΑΕΠ το β' 3μηνο του 2020 θα φτάσει το 34%.
Η Goldman Sachs προχώρησε σε μία ακόμη επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, καθώς πλέον θεωρεί ότι η πτώση του ΑΕΠ θα είναι της τάξεως του 34%, από -24% που εκτιμούσε νωρίτερα.
Στην έκθεση με τίτλο "The Sudden Stop: A Deeper Trough, A Bigger Rebound" (Η Ξαφνική Διακοπή: Μια Βαθύτερη Δύναμη, Μια Μεγαλύτερη Αναπήδηση), που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr, η Goldman Sachs αναφέρει ότι "κάνει περαιτέρω σημαντικές προσαρμογές στο ΑΕΠ των ΗΠΑ και τις εκτιμήσεις απασχόλησης.
Προβλέπει τώρα μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ κατά -9% το α 'τρίμηνο και -34% το δεύτερο τρίμηνο σε ετήσια βάση (έναντι -6% και -24% προηγουμένως) και βλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 15%.Ενώ ο ακριβής χρόνος της ιατρικής και οικονομικής ανάκαμψης είναι εξαιρετικά αβέβαιος και οι υποτροπές είναι εύλογες, η Goldman Sachs υποθέτει ότι τα ισχυρότερα μέτρα απομόνωσης και κοινωνικής απομάκρυνσης και ίσως κάποιες μετεωρολογικές επιπτώσεις μειώσουν σημαντικά τις νέες μολύνσεις τον επόμενο μήνα.
Σε μια προειδοποίηση - σοκ προχώρησε η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% το 2020, για πρώτη φορά από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως ανέφερε ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, δεδομένου του μεγέθους της διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένουμε βαθιά παγκόσμια ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους, με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 2,3%.
Αν υποθέσουμε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι τον Απρίλιο / Μάιο, αυτό πιθανόν να ναρκοθετήσει την ανάκαμψη και του β' εξαμήνου του 2020.
"Για τις ΗΠΑ, αναμένουμε μια πρωτοφανή πτώση της τάξης του 30,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 12,8%.
Ακόμη και πριν από την έκρηξη του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε την τριπλή πρόκληση της δημογραφίας, του χρέους και της αποπληθωρισμού (3D Challenge), την οποία τελευταία ο κόσμος αντιμετώπισε τη δεκαετία του 1930.
Οι χρηματιστηριακές αγορές δεν έχουν ακόμη δει τα χαμηλά τους υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs και προειδοποιεί ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα υποχωρήσουν -45% το 2020 αλλά θα εκτοξευθούν το 2021.
Το 2021 θα είναι μια καλή χρονιά γιατί ο κόσμος θα ξεκινήσει από μια πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης το 2020 που θα είναι μια κακή χρονιά….
Στην ερώτηση αγοράζει κανείς μετοχές τώρα;
Η Goldman Sachs απαντάει ως εξής.
Μετά την απότομη διόρθωση τις τελευταίες εβδομάδες, η κατανομή των μετοχών από πολλούς μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως funds που επενδύουν και σε ομόλογα και σε μετοχές καθώς και συνταξιοδοτικά ταμεία, ανατράπηκε σημαντικά.
Για παράδειγμα, ένα χαρτοφυλάκιο 60/40 (60% S&P 500 και 40% αμερικανικά ομόλογα των ΗΠΑ), πλέον έχει κατανομή 50% μετοχές και 50% ομόλογα
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ειδικά για τις ΗΠΑ τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα αγοράσουν μετοχές ειδικά του δείκτη S&P 500.
Εξαιρουμένης της διόρθωσης του 1998, τα συνταξιοδοτικά ταμεία αγόραζαν μετοχές κατά τη διάρκεια κάθε ύφεσης.
Η μεγάλη άνοδος που σημειώθηκε στην Wall ήταν απόρροια και του επανακαθορισμού της κατανομής των χαρτοφυλακίων εκ νέου σε 60% μετοχές προς 40% ομόλογα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάρτιο 2020, όπως αυτό αποτυπώνεται από τον μηνιαίο δείκτη Chicago PMI (Purchase Managers Index), εν μέσω πρωτοφανούς αβεβαιότητας που απορρέει από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες τον τρέχοντα μήνα, έναντι 49 τον Φεβρουάριο.
Βέβαια, η επίδοση ήταν υψηλότερη από τις εκτιμήσεις, ορισμένες εκ των οποίων έκαναν λόγο ακόμη και για 40 μονάδες.
Επισημαίνεται πως μία τιμή του ΡΜΙ άνω των 50 μονάδων συνεπάγεται βελτίωση του εκάστοτε κλάδου, ενώ κάτω από 50 μονάδες επιδείνωση. Περαιτέρω άνοδο κατέγραψαν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (31/3) στοιχεία του S&P CoreLogic Case-Shiller, διευρύνοντας την σχετική τάση που σημειώθηκε το 2019.
Ειδικότερα, οι τιμές κατοικιών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του +3,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου +3,66% τον Δεκέμβριο του 2019.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που αφορά τις δέκα μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +2,6% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης +2,3% τον ΔΕκέμβριο, ενώ ο υποδείκτης των είκοσι μεγαλύτερων πόλεων κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του +3,1%, έναντι ετήσιας ανόδου +0,3% προηγουμένως.
Μεταξύ των μεγαλουπώλεων στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος συμπεριλαμβάνονται το Φίνιχ, το Σιάτλ και η Τάμπα.
Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, ο δείκτης τιμών κατοικιών του S&P CoreLogic Case-Shiller κατέγραψε ήπια άνοδο της τάξεως του +0,2%.
«Η τάση σταθερής αύξησης που καθιερώθηκε το 2019 συνεχίστηκε και τους πρώτους μήνες του νέου έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του τμήματος επενδύσεων στην S&P Dow Jones Indices, Craig Lazzara, προσθέτοντας ότι «μετά από μία μακρά περίοδο επιβράδυνσης των τιμών, όλοι οι δείκτες αυξήθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο».
 
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χηματιστήρια

Παρά την έντονη μεταβλητότητα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη, την ώρα που η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοϊού και ο πρόεδρος του Eurogroup Mario Centeno προειδοποιεί για κατακερματισμό της Ευρωζώνης.
Image


Centeno: Κίνδυνος κατακερματισμού της Ευρωζώνης

Για τον κίνδυνο «κατακερματισμού» της ευρωζώνης ως συνέπεια της πανδημίας του κορωνοϊού προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup, Mario Centeno, σε επιστολή τους προς τους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης.
«Αναπόφευκτα θα βγούμε από την κρίση με ένα επίπεδο χρέους πολύ υψηλότερο» αναφέρει στην επιστολή του ο Centeno, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.
«Ωστόσο, αυτό το αποτέλεσμα και οι διαρκείς του επιπτώσεις δεν πρέπει να αποτελέσουν αιτία κατακερματισμού», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια συναίνεση στα κύρια στοιχεία της πολιτικής απάντησης σε αυτή τη φάση της κρίσης του κορονοϊού: βελτίωση των συστημάτων υγείας, παροχή ρευστότητας την οποία χρειάζονται οι επιχειρήσεις για να συνεχίσουν να λειτουργούν και κάλυψη των εισοδημάτων των εργαζομένων που έχουν απολυθεί», εξήγησε.
«Οφείλουμε να διερευνήσουμε μέτρα εφαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων, αλλά πρέπει να είμαστε ανοικτοί στο να εξετάσουμε άλλες λύσεις, όταν τα πρώτα αποδειχθούν ανεπαρκή», πρόσθεσε.
Μία από αυτές τις νέες «λύσεις» διχάζει ιδιαίτερα τους Ευρωπαίους: η δημιουργία ενός «εργαλείου» για την έκδοση ευρωομολόγου –γνωστού ως «coronabond»- που ζητούν η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία καθώς και έξι ακόμα χώρες της ευρωζώνης.
Η αμοιβαιοποίηση χρέους από τις ευρωπαϊκές χώρες είναι κάτι που εδώ και καιρό ζητούν χώρες με υψηλό χρέος στη νότια Ευρώπη, όπως η Ιταλία, αλλά τη λύση αυτή απορρίπτουν οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.
Αυτές τίθενται υπέρ της αξιοποίησης του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης –του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)- που μπορεί να προσφέρει πιστωτική γραμμή στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Ο Centeno δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να θέσει προς συζήτηση συγκεκριμένες προτάσεις, καλά αιτιολογημένες και αποτελεσματικές, που να μπορούν να μας βοηθήσουν να επισπεύσουμε την απάντησή μας».
Σημειώνεται ότι η επιστολή εστάλη χθες (30/3/2020) στους υπουργούς των 19 κρατών-μελών της ευρωζώνης (Eurogroup), καθώς και στους υπουργούς των χωρών της ΕΕ που δεν ανήκουν στη ζώνη του ευρώ.

Regling (ESM): Θα χρειαστούν 1-3 χρόνια για να εκδοθούν corona bonds - Αύξηση έως 20% του ευρωπαϊκού χρέους λόγω κορωνοϊού

Η δυνατότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής έκδοσης corona bond, δηλαδή ομολόγου που να σχετίζεται με την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, προϋποθέτει τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου.
Και μια τέτοια διαδικασία είναι πολύπλοκη και χρονοβόρα, η οποία μπορεί να διαρκέσει ένα έως τρία χρόνια.
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (ESM), K. Regling, ο οποίος επί της ουσίας χαμήλωσε τις προσδοκίες για ένα ευρωομόλογο, καθώς ανέφερε ότι "δεν μπορεί κανείς να δημιουργήσει ομόλογα από το τίποτα."
Ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης δήλωσε ότι θα χρειαστεί ένα έως τρία χρόνια για τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού θεσμικού οργάνου που θα εκδίδει τα λεγόμενα coronabonds.
Κάθε πρόσθετη κοινή έκδοση χρεωστικών τίτλων θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να προέρχεται από υπάρχοντες μηχανισμούς.
Το πολιτικό θερμόμετρο στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, λόγω της έκκλησης πολλών κυβερνήσεων να προχωρήσει η Ευρωζώνη στην έκδοση ευρωομολόγου συλλογικά.
Σύμφωνα με τον Klaus Regling, τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν ήδη εκχωρήσει αθροιστικά περισσότερα από 800 δισ. ευρώ, ενώ μπορεί να αυξηθεί αυτό το ποσό αν χρειαστεί.
Αν ο στόχος είναι η κάλυψη βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών που σχετίζονται με την κρίση, όπως η επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης ή η στήριξη επιχειρήσεων, τότε νομίζω ότι ο μόνος τρόπος είναι να χρησιμοποιηθούν τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα με υπάρχοντα μέσα, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times
"Μακροπρόθεσμα, υπάρχουν και άλλες επιλογές", πρόσθεσε.

Κέρδη στην Ασία

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Τρίτη (31/3) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα θετικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,11% στις 2.750,30 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο +0,54% και τις 9.958,06 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,35% στις 23.487,50 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,82% στις 9.708,06 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά +2,19% στις 1.745,64 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η άνοδος για τον δείκτη IDX Composite, και συγκεκριμένα κατά +2,63% στις 4.530,53 μονάδες.
Στον αντίποδα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -0,88% στις 18.917,01 μονάδες, ενώ ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -2,02% στις 5.076,80 μονάδες.
Μάλιστα, η πτώση στις αγορές της Ιαπωνίας ήρθε παρά τα θετικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομίας της χώρας, τα οποία έδειξαν άνοδο της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά +0,4% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος της τάξεως του +1%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι δε θα σημειωθεί κάποια μεταβολή.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -4,7%, έναντι ετήσιας πτώσης -2,3% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -4,8%.
Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά +0,6% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έναντι αύξησης +1,5% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί πτώση -1,7%.
Σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +1,7%, έναντι ετήσιας πτώσης -0,4% τον Ιανουάριο και έναντι εκτιμήσεων στο -1,5%.
Από την πλευρά της, η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το ποσοστό ανεργίας στη χώρας για τον ίδιο, σύμφωνα με τα οποία δε σημειώθηκε κάποια μεταβολή, με το ποσοστό ανεργίας να διαμορφώνεται στο 2,4%.
Στην Κίνα, η επιχειρηματική δραστηριότητα επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 35,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν και είχε ξεκινήσει η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την Υπηρεσία.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 44,8 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό αυξήθηκε στις 46,4 μονάδες, έναντι 28,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η Υπηρεσία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επανέναρξη της δραστηριότητα, η οποία είχε «παγώσει» τον Φεβρουάριο, και δεν υποδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παράλληλα, μεγαλύτερο ήταν το «άλμα» που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 51,8 μονάδες, έναντι 30,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο κλάδος που σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μηνιαία βάση ήταν αυτός των κατασκευών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 28,5 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να επιστρέψει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 53 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων προηγουμένως.
«Παρά την ανάκαμψη των αγορών, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς η εξάπλωση του COVID-19 συνεχίζεται», επεσήμανε ο Zhu Huani της Mizuho Bank, προσθέτοντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες και οι αρχές εξακολουθούν να αυξάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης