Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση - σοκ από Morgan Stanley: Το έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% το 2020, όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

tags :
Προειδοποίηση - σοκ από Morgan Stanley: Το έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% το 2020, όπως και στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει από το τρίτο τρίμηνο και μετά σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Σε μια προειδοποίηση - σοκ προχώρησε η Morgan Stanley, καθώς εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτοξευθεί στο 18% το 2020, για πρώτη φορά από τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως ανέφερε ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley, δεδομένου του μεγέθους της διατάραξης της οικονομικής δραστηριότητας, αναμένουμε βαθιά παγκόσμια ύφεση κατά το πρώτο μισό του έτους, με την ανάπτυξη να μειώνεται κατά 2,3%.
Αν υποθέσουμε ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι τον Απρίλιο / Μάιο, αυτό πιθανόν να ναρκοθετήσει την ανάκαμψη και του β' εξαμήνου του 2020.
"Για τις ΗΠΑ, αναμένουμε μια πρωτοφανή πτώση της τάξης του 30,1% (σε τριμηνιαία βάση) το 2ο τρίμηνο με το ποσοστό ανεργίας να φτάνει στο 12,8%.
Ακόμη και πριν από την έκρηξη του κορωνοϊού, η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπισε την τριπλή πρόκληση της δημογραφίας, του χρέους και της αποπληθωρισμού (3D Challenge), την οποία τελευταία ο κόσμος αντιμετώπισε τη δεκαετία του 1930.

Στον πυρήνα της, το ξέσπασμα του ιού αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό σοκ στα εισοδήματα και ο αντίκτυπος στη συνολική ζήτηση θα δημιουργήσει τελικά ανανεωμένες πιέσεις αποπληθωρισμού.
Η πρόκληση του χρέους θα γίνει επίσης πιο έντονη βραχυπρόθεσμα καθώς η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ εξασθενεί και τα έθνη, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυξανόμενα επίπεδα χρέωσης.
Από κοινού, από αυτές οι δυνάμεις θα επαναφέρουν την 3D Challenge στο προσκήνιο.
Η ασημένια επένδυση είναι ότι ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μια ισχυρή συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική αντίδραση.

Ο ρυθμός και το μέγεθος των εφαρμοζόμενων πολιτικών είναι επίσης πρωτοφανές.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, 23 από τις 30 κεντρικές τράπεζες έχουν διευκολύνει τη νομισματική πολιτική, ανακοινώνοντας επιθετικά προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Επίσης, τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός της δημοσιονομικής δράσης έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά.
Όπως αναμένει η Morgan Stanley, το 2020, το συνδυασμένο πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα αυξηθεί κατά 440 μ.β. (~2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Ως ποσοστό του ΑΕΠ το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα του G4 + Κίνα θα αυξηθεί στο 8,5% του ΑΕΠ 2020, σημαντικά υψηλότερο από το 6,5% το 2009.
Στις ΗΠΑ, η ταχύτητα και το μέγεθος της πολιτικής απόκρισης ήταν πραγματικά αξιοσημείωτες.
Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και έχει ξεκινήσει ένα απεριόριστο QE και άλλες διευκολύνσεις δανεισμού πολύ πιο γρήγορα από ό, τι κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης.
Ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων έχει προχωρήσει, με την Morgan Stanley να εκτιμά ότι το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα θα αυξηθεί στο 14% του ΑΕΠ το 2020 (υποθέτοντας ότι το πακέτο θα παραμείνει στα 2 τρισ. δολ) σε σύγκριση με το 7% του ΑΕΠ το 2009 - το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1930.

Το βασικό δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα ανέλθει σε περίπου 18% του ΑΕΠ το 2020.
Με βάση την εμπειρία της δεκαετίας του 1930 και της Ιαπωνίας από τη δεκαετία του 1990, αυτή η επιθετική, συντονισμένη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της 3D Challenge.
Με τη βοήθεια αυτής της έκτακτης πολιτικής δράσης και με την κορύφωση του Covid-19 τον Απρίλιο / Μάιο, η Morgan Stanley αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμψει από το τρίτο τρίμηνο και μετά.
Ωστόσο, με βάση την πείρα στην Κίνα, προβλέπεται αρχικά ένας εύθραυστος ρυθμός ανάκαμψης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης