Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ευρωομόλογα ή διάλυση; Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο για τo μέλλον της Ευρωζώνης

Ευρωομόλογα ή διάλυση; Ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο για τo μέλλον της Ευρωζώνης
Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη για την έκδοση των αποκαλούμενων coronabonds
Ευρωομόλογα ή διάλυση; Οι αναλυτές διερωτούνται ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο για την Ευρωζώνη, με την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, να θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την επιβίωση της νομισματικής ένωσης.
Η Ευρώπη εμφανίζεται διχασμένη για την έκδοση των αποκαλούμενων coronabonds, την ώρα που η αγορά ομολόγων είναι μη λειρουργική στο περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων, όπως τονίζει ο Tom Luongo σε άρθρο του για το Gold, Goats, 'n Guns blog.
Όπως τονίζεται στο άρθρο, ο μόνος τρόπος για να επικρατήσει η νομιμότητα στην αποτίμηση των «coronabonds» είναι να έχει η ΕΚΤ τη δυνατότητα για απεριόριστες αγορές. «Και πώς αυτό υποτίθεται ότι θα οικοδομήσει εμπιστοσύνη;», διερωτάται ο αρθρογράφος.
Η τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ε.Ε. την προηγούμενη εβδομάδα κατέληξε σε ναυάγιο, καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ παραμένει εντελώς διχασμένο για το ζήτημα των ευρωομολόγων, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες.
Ο χάρτη του Bloomberg δεν έχει μεταβληθεί εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, παρά τις ελπίδες και τις ηχηρές παρεμβάσεις της προέδρου της ΕΚΤ Christine Lagarde και του προέδρου της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Την ίδια ώρα, το πολιτικό κεφάλαιο της Angela Merkel έχει ξοδευτεί στη σθεναρή θέση της κατά των ευρωομολόγγων, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους συντηρητικούς στη Γερμανία, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, όπως τονίζει ο αρθρογράφος.
Μάλιστα, ασκεί κριτική στην καγκελάριο τη Γερμανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά:
«Αν ψάχνετε για κάτι που μοιάζει με ηγεσία από τη Merkel, χρειάζεστε μία επίσκεψη στον οφθαλμίατρο».
Το χειρότερο είναι ότι η Merkel έχει κάνει ότι είναι δυνατό για να παραμείνει στην εξουσία, την ώρα που η αποφασιστική δράση από τη Γερμανία είναι πιο καθοριστική από ποτέ.
Η κλασική στάση της Merkel απέναντι στις δύσκολες επιλογές, αποτελεί άλλη μια πηγή αστάθειας στο ευρωπαϊκό πολιτικό και οικονομικό τοπίο.
Η Merkel δεν μπορεί να συμμαχήσει με Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία ώστε να τις αποτρέψει από τις κακές επιλογές, όπως θεωρεί τα ευρωομόλογα, ωστόσο θα το ήθελε πραγματικά.
Γι αυτό τον λόγο άλλωστε, έκανε ότι μπορούσε να στηρίξει στην κυβέρνηση Conte στην Ιταλία, ώστε να αποτρέψει τον ερχομό του Matteo Salvini στην εξουσία, τονίζει ο αρθρογράφος.
Ωστόσο, αυτές οι κακές επιλογές γεννήθηκαν από τη δομική ανισότητα στο ίδιο το οικοδόμημα του ευρώ, από την πρώτη στιγμή.
Και είναι ακριβώς αυτά τα προβλήματα, που μας οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο.
Εάν ο Salvini είχε εξαναγκάσει την Ιταλία σε μία εκλογική αναμέτρηση και είχε ανέλθει στην εξουσία, θα είχε επιλέξει ένα άβολο δρόμο για την ΕΕ, εισαγάγοντας το παράλληλο νόμισμα, το αποκαλούμενο mini – BOT.
Όσοι φωνάζουν στην Ευρώπη για τον ηθικό κίνδυνο σχετικά με τις διασώσεις, έχουν δίκιο.
Ωστόσο, την ίιδια ώρα, πρέπει να δεχθούν την ευθύνη για τον διαμοιρασμό του χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης