Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέες απώλειες για τον χρυσό λόγω ανάκαμψης δολαρίου - Στο -2,7% και τα 1.597,5 δολ. ανά ουγγιά

tags :
Νέες απώλειες για τον χρυσό λόγω ανάκαμψης δολαρίου - Στο -2,7% και τα 1.597,5 δολ. ανά ουγγιά
Τα κέρδη στις αγορές Ασίας και ΗΠΑ, καθώς και τα θετικά μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα, απομάκρυναν τους επενδυτές από το πολύτιμο μέταλλο
Νέες απώλειες κατέγραψε σήμερα Τρίτη (31/3) η τιμή του χρυσού, καθώς η άνοδος του αμερικανικού δολαρίου και η ενίσχυση των αγορών παγκοσμίως απομάκρυναν τους επενδυτές από το πολύτιμο μέταλλο.
Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου για τον χρυσό παραδόσεως Ιουνίου 2020 υποχώρησε κατά -2,7% στα 1.597,5 δολ. ανά ουγγιά, την ίδια στιγμή που το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται κατά +0,79% έναντι του γεν Ιαπωνίας, στα 108,65 γεν.
Παράλληλα, ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ, ο οποίος μετράει την ισχύ του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων, καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,74%, επιστρέφοντας στη ζώνη των 100 μονάδων.
Οι αγορές στην Ασία αντέδρασαν θετικά στα στοιχεία της Κινεζικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την επιχειρηματική δραστηριότητα της χώρας, τα οποία έδειξαν σημαντική ανάκαμψη για τον Μάρτιο του 2020, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε υποχωρήσει τον προηγούμενο μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο ενισχύθηκε στις 52 μονάδες, έναντι 35,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που είχε αποτελέσει το χαμηλότερο επίπεδο από το 2004, όταν και είχε ξεκινήσει η καταγραφή των σχετικών στοιχείων από την Υπηρεσία.
Μάλιστα, τα στοιχεία ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 44,8 μονάδες.
Ο υποδείκτης παραγωγής διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες, έναντι 27,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο δείκτης νέων παραγγελιών από το εξωτερικό αυξήθηκε στις 46,4 μονάδες, έναντι 28,7 μονάδων τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, η Υπηρεσία διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν την επανέναρξη της δραστηριότητα, η οποία είχε «παγώσει» τον Φεβρουάριο, και δεν υποδεικνύει ότι η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας έχει επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.
Παράλληλα, μεγαλύτερο ήταν το «άλμα» που σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας του κλάδου υπηρεσιών στη χώρα για τον ίδιο μήνα, και συγκεκριμένα στις 51,8 μονάδες, έναντι 30,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, ο κλάδος που σημείωσε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε μηνιαία βάση ήταν αυτός των κατασκευών, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες, έναντι 28,5 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο σύνθετος δείκτης PMI να επιστρέψει πάνω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμένα στις 53 μονάδες, έναντι 28,9 μονάδων προηγουμένως.
«Ο χρυσός έχει αρχίσει να χάνει την ιδιότητά του ως περιουσιακό στοιχείο ρίσκου και έχει γίνει ξανά ένα ασφαλές καταφύγιο, ιδιαίτερα μετά την επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 30 Απριλίου στις ΗΠΑ», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής της BMO, Tai Wong, προσθέτοντας ότι «τα 1.600 με 1.610 δολάρια είναι ένα σταθερό επίπεδο στήριξης το οποίο έχει διατηρήσει μία αποφασιστικότητα».
Από την πλευρά τους, οι αναλυτές της BNP Paribas εκτιμούν ότι «η ζήτηση χρυσού θα παραμείνει ισχυρή, τουλάχιστον μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην οικονομία και μέχρι να αρχίσει η βελτίωση των προοπτικών, μετά τα πρωτοφανή μέτρα στήριξης που ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης