Τελευταία Νέα
Διεθνή

Enria (SSM): Πανευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα δάνεια με... διαφάνεια όμως - Οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία, με τα αποθέματά τους

tags :
Enria (SSM): Πανευρωπαϊκό μορατόριουμ για τα δάνεια με... διαφάνεια όμως - Οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία, με τα αποθέματά τους
Η τραπεζική ένωση είναι ένα είδος χίμαιρας που θα επιτευχθεί στο μακρινό μέλλον, ανέφερε ο Enria
Τους λόγους για τους οποίους ο SSM, ο εποπτικός μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε την αναστολή πληρωμής των μερισμάτων από τις τράπεζες, αλλά και τους κανόνες για το μορατόριουμ πληρωμών δανείων, ανέλυσε ο Andrea Enria, σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Όπως ανέφερε, ο κύριος στόχος της σύστασης να μην πληρώνουν οι τράπεζες μερίσματα είναι η διατήρηση κεφαλαίου.
"Χρειαζόμαστε τις τράπεζες να διατηρούν τους πόρους τους στο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να ενισχύσουν την ικανότητά τους να απορροφούν τις απώλειες και να υποστηρίξουν τη χορήγηση δανείων σε οικογένειες και επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19.
Η διατήρηση αυτού του κεφαλαίου θα επιτρέψει στις τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από τα προσωρινά μέτρα ανακούφισης που ανακοίνωσε η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανέφερε ο Enria.
Σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο μιας πιστωτικής κρίσης και της εξάντλησης των πιστώσεων, ο Enria επισήμανε ότι αντί να προβλέπουμε μια πιστωτική κρίση, γνωρίζουμε απλώς ότι τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις κυβερνήσεις για την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας θα επιδεινώσουν ουσιαστικά τα κριτήρια πίστωσης, επειδή οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα χρειάζονται σε πολλές περιπτώσεις την υποστήριξη των τραπεζών.
Εάν οι τράπεζες δεν είναι εξοπλισμένες για να ικανοποιήσουν αυτήν την απαίτηση, τότε θα υπάρξουν αδυναμίες σε ορισμένες απόλυτα βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα βλάψουν μακροπρόθεσμα τις οικονομίες μας.
Το κεφάλαιο διατηρείται και τα αποθέματα απελευθερώνονται για να αυξήσουν τη δύναμη πυρός των τραπεζών για να παρέχουν δάνεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αυτός είναι ο κύριος στόχος [των μέτρων μας].
Αναφορικά με τη δυνατότητα που δίνουν πολλές κυβερνήσεις στους δανειολήπτες να καθυστερούν τις πληρωμές δανείων, ο Enria ανέφερε ότι φυσικά ο στόχος είναι οι τράπεζες να συνεχίσουν τον έλεγχο και την παρακολούθηση των πελατών.
Πρώτα απ 'όλα, πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσουν την παρακολούθηση της πιστοληπτικής τους ποιότητας.
Και πρέπει να κατανοήσουν την ιδιαιτερότητα της κατάστασης.
Εάν τα κράτη μέλη θεσπίσουν ένα μορατόριουμ είναι λογικό οι τράπεζες να θέσουν αυτά τα δάνεια υπό αναστολή και όχι να ζητήσουν αμέσως πληρωμές [κεφαλαίου και τόκων].
Είναι μια λεπτή γραμμή.
Θέλουμε να διατηρηθούν οι ταξινομήσεις: όταν το δάνειο είναι μη λειτουργικό, πρέπει να καταγράφεται ως μη εξυπηρετούμενο.
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξομαλύνουμε τον αντίκτυπο στους ισολογισμούς των τραπεζών και το κεφάλαιό τους σε κάποιο βαθμό ή να μετριάσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτό στο κεφάλαιο των τραπεζών και ιδανικά και στα κέρδη και τις ζημίες μέσω λογιστικών προβλέψεων, πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσον αφορά τη λογιστική διαχείριση αυτής της κατάστασης, ο Enria διαπίστωσε ότι υπήρξαν διάφορες κλήσεις που κυμαίνονταν από την αλλαγή του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι και την αναστολή της εφαρμογής του ΔΠΧΠ 9.
"Νομίζω ότι θα στέλναμε παραπλανητικά μηνύματα αν θέλαμε να μετριάσουμε την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Θα διακινδυνευόταν η αγορά να μην πιστεύει πια τις πληροφορίες που δημοσιεύουν οι τράπεζες.
Κατά την άποψή μας, αυτό θα ήταν πολύ επιζήμιο.
Ωστόσο, στο πλαίσιο που διαθέτουμε, υπάρχουν ορισμένα περιθώρια ευελιξίας που οι εποπτικές αρχές μπορούν, και πρέπει να δεχθούν.
Σε αυτό το σημείο, πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο να το πράξουμε.
Για το ΔΠΧΑ 9, για παράδειγμα, δεν λέμε στις τράπεζες να μην το εφαρμόσουν.
Αυτό που λέμε είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποχρεώνει τις τράπεζες να προβάλλουν αυτές τις μεγάλες απώλειες για όλη τη διάρκεια του δανεισμού.
Αυτό δεν είναι γραμμένο πουθενά.
Το Συμβούλιο Διεθνών Λογιστικών Προτύπων έχει παράσχει κατευθυντήριες γραμμές κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο.
Έτσι, δίνουμε οδηγίες στις τράπεζες στο πλαίσιο των ισχυόντων λογιστικών προτύπων για να αποφύγουμε την υπερβολική φιλοκυκλικότητα κατά την εφαρμογή αυτών των προτύπων.
Αναφορικά με τα περιθώρια ευελιξίας, ο Enria επισήμανε ότι σε μια τέτοια εξαιρετική κατάσταση, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι τόσο απρόβλεπτο.
Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά την κατάσταση και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις καθώς παρουσιάζονται.
Νομίζω ότι κινούμαστε γρηγορότερα, προσπαθήσαμε να είμαστε μπροστά από την καμπύλη και νομίζω ότι ο χώρος που δημιουργήσαμε είναι πολύ σημαντικός.
Είναι κρίμα που δεν ολοκληρώσαμε την τραπεζική ένωση.
Κατά κάποιο τρόπο, η τραπεζική ένωση εξακολουθεί να είναι μόνο εν μέρει πλήρης.
Αυτό αφήνει την Ευρώπη λίγο πιο εκτεθειμένη από ό, τι θα μπορούσε να ήταν.
Υπάρχει ένα πράγμα που θα ήθελα να πω γι 'αυτό: μερικές φορές υπάρχει αυτή η εντύπωση ότι η τραπεζική ένωση είναι ένα είδος χίμαιρας, το οποίο θα επιτευχθεί στο μακρινό μέλλον, κατέληξε ο Enria.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης