Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν την συμφωνία Instex, για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στην Τεχεράνη

Ιράν: Οι Ευρωπαίοι ενεργοποιούν την συμφωνία Instex, για να παραδώσουν ιατρικό υλικό στην Τεχεράνη
Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, επιβεβαίωσαν πως η Instex πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη της συναλλαγή και έτσι επετράπη η εξαγωγή ιατρικού υλικού από την Ευρώπη στο Ιράν, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΕΞ
Οι Ευρωπαίοι ενεργοποίησαν για πρώτη φορά τον μηχανισμό ανταλλαγής Instex για την παράδοση ιατρικού υλικού στο Ιράν, που πλήττεται ιδιαίτερα σφοδρά από την πανδημία του κορωνοϊού, χωρίς αυτό να υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις, ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 31 Μαρτίου το Παρίσι και το Βερολίνο.
«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία, επιβεβαιώνουν πως η Instex πραγματοποίησε επιτυχώς την πρώτη της συναλλαγή και έτσι επετράπη η εξαγωγή ιατρικού υλικού από την Ευρώπη στο Ιράν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γερμανικό ΥΠΕΞ.
Η Instex πρόκειται να εργασθεί με τις άλλες συμφωνίες συναλλαγής» με το Ιράν και θα «συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τον μηχανισμό αυτό», τονίζει το υπουργείο δίχως άλλες διευκρινίσεις.
Ο μηχανισμός αυτός είχε δημιουργηθεί από το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο ως αντισταθμιστικός μηχανισμός για το εμπόριο με το Ιράν, ώστε να μην υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις.
Η Τεχεράνη είχε ανακοινώσει στις 14 Μαρτίου πως έχει παραλάβει ιατρικό υλικό, ή χρηματική βοήθεια, από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες--όπως η Γαλλία, η Γερμανία κι η Βρετανία--και ευχαρίστησε τους «φίλους» εν κινδύνω.
Όπως τόνισε Ευρωπαίος διπλωμάτης πάντως, η συναλλαγή τούτη βρισκόταν στα σκαριά ήδη από τον Δεκέμβριο--προτού ξεσπάσει δηλ. η πανδημία.
Ωστόσο, δεν προσδιόρισε η ίδια πηγή, ποιες ήταν οι εταιρείες και ποια τα προϊόντα, κατόπιν αιτήματος και των ίδιων των προμηθευτών.
Η συμφωνία εξάλλου έχει στόχο να ενθαρρύνει το εμπόριο σε μη υποκείμενα στις κυρώσεις προϊόντα --ιδίως φαρμακευτικά--που οι εταιρείες διστάζουν να συνάψουν συμφωνίες με το Ιράν φοβούμενες τα αμερικανικά αντίποινα.
«Η Instex έχει στόχο να προσφέρει μία βιώσιμη και μακροπρόθεσμη λύση για να στηριχθεί το νόμιμο εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας να συνεχισθεί η συμφωνία της Βιέννης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τονίζει από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης