Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΗΠΑ: Γιατί το bazooka της Fed δεν θα αποτρέψει τις χρεοκοπίες εταιρειών

ΗΠΑ: Γιατί το bazooka της Fed δεν θα αποτρέψει τις χρεοκοπίες εταιρειών
Παρά τα μέτρα της Fed, πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ θα πτωχεύσουν
Το bazooka της Fed δεν πρόκειται να βάλει stop στις χρεοκοπίες πολλών εταιρειών.
Παρά τα άνευ προηγουμένου μέτρα νομισματικής πολιτικής που έχουν ληφθεί, πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις φαίνεται πως βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τους προφίλ, σε σύγκριση με την οικονομική κρίση του 2008.
Ενδεικτικά αξίζει να αναφέρουμε, για παράδειγμα, πως ειδικά οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των κατασκευαστικών εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί ραγδαία από το 2009.
Μάλιστα, ο λόγος των βραχυπρόθεσμος υποχρεώσεών τους προς τα assets που έχουν στη διάθεσή τους κυμαίνεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Και όπως φαίνεται, οι εταιρείες αυτές έχουν εναποθέσει όλες τις ελπίδες τους για επιβίωση στην έκδοση και την πώληση εταιρικών ομολόγων.
Φυσικά, για πολλές εταιρείες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed δεν σημαίνει τίποτε.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα εστιάζει σε μεγάλες εταιρείες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας.
Ως εκ τούτου, το bazooka της Fed είναι δώρον άδωρον.
Σε κάθε περίπτωση, οι παρεμβάσεις της, με τη μείωση του επιτοκίου αναφοράς στο εύρος του 0% και την αγορά εταιρικών ομολόγων, άμβλυνε πρόσκαιρα τις επιπτώσεις της κρίσης.
Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει και ο πρόεδρος της Fed του St Louis, James Boullard, εάν δεν παρενέβαινε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η ανεργία θα έφτανε στο 30%.
Πολλά εταιρικά ομόλογα εκδόθηκαν πριν από το 2017 από εταιρείες χαμηλής πιστοληπτικής ικανότητας – μια κατάσταση που παραπέμπει στο 2008.
Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει τι γίνεται στην αγορά εταιρικών ομολόγων, όπου τα «σκουπίδια» σημειώνουν ραγδαία αύξηση.


Δύσκολα, λοιπόν, η Fed θα αποτρέψει όλες τις διαφαινόμενες χρεοκοπίες.
Βέβαια, οι υπερχρεωμένες εταιρείες έχουν ακόμη μία ευκαιρία, καθώς η Γερουσία ενέκρινε «πακέτο» στήριξης 867 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης