Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αυστρίας 3% προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας για το 2020

Συρρίκνωση του ΑΕΠ της Αυστρίας 3% προβλέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας για το 2020
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας, η Αυστρία θα συρρικνωθεί κατά 3% λόγω του κορωνοϊού
Σε σημερινές εκτιμήσεις της, και σε ένα «μετριοπαθές σενάριο Covid-19», η Αυστριακή Κεντρική Τράπεζα (ΑΚΤ) προβλέπει για φέτος μία συρρίκνωση της οικονομίας της Αυστρίας κατά πάνω από 3%, λόγω του κορωνοϊού, ενώ το 2021 θα μπορούσε, όπως τονίζεται, να ακολουθήσει μία «συγκριτικά δυναμική ανάκαμψη».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών της ΑΚΤ, εάν πριν από το καλοκαίρι δεν υπάρξει μία χαλάρωση των περιορισμών της αυστριακής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, τότε θα προκύψει μία εντονότερη συρρίκνωση της αυστριακής οικονομίας.
Με τις σημερινές εκτιμήσεις της, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας εμφανίζεται πιο απαισιόδοξη από τα δύο μεγαλύτερα οικονομικά ινστιτούτα της Αυστρίας, που σε προβλέψεις τους, την περασμένη εβδομάδα, το μεν Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών (IHS) προέβλεπε για το 2020 μία μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 2%, το δε Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (WIFO) έκανε λόγο για μείωση κατά 2,5% του ΑΕΠ.
Και τα δύο ινστιτούτα διευκρίνιζαν ότι, εξαιτίας της κρίσης, πρόκειται για προσωρινές εκτιμήσεις και ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος για μία εξέλιξη προς τα κάτω».
Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι ειδικοί των δύο ινστιτούτων προέβλεπαν για το 2020 μία αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από μεν την πλευρά του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών κατά 1,2%, από δε το Ινστιτούτο Ανώτερων Σπουδών κατά 1,3%.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του WIFO Christoph Badelt, η πρόβλεψη του Ινστιτούτου για μία μείωση του ΑΕΠ κατά 2,5% είναι «η πιο ευνοϊκή περίπτωση, με την οποία μπορούμε να υπολογίζουμε», ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωνε, «θα στερούνταν υπευθυνότητας η παρουσίαση κάποιων τρομοκρατικών σεναρίων».
Στα στοιχεία που είχαν δημοσιοποιήσει οι οικονομολόγοι των δύο ινστιτούτων, επισήμαιναν ότι οι επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού στην οικονομία της χώρας θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια ισχύος των μέτρων που λαμβάνονται για την ανάσχεση του ιού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης