Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Από τις τελευταίες στην Ευρώπη στις κρατικές εγγυήσεις η Ελλάδα σε αντίθεση με Ιταλία, Γερμανία που στηρίζουν ενεργά τις επιχειρήσεις

Από τις τελευταίες στην Ευρώπη στις κρατικές εγγυήσεις η Ελλάδα σε αντίθεση με Ιταλία, Γερμανία που στηρίζουν ενεργά τις επιχειρήσεις
Ουραγός στις κρατικές εγγυήσεις η Ελλάδα
Η επόμενη ημέρα της οικονομίας ιδιαιτέρως θα εξαρτηθεί από τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όπως αυτή θα προσδιοριστεί και μέσα από τις κρατικές εγγυήσεις καθώς οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δυστυχώς μεγάλα περιθώρια να προχωρήσουν σε γενναίες χρηματοδοτήσεις εφόσον δεν υπάρξει εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Και ενώ ακόμη οι διαπραγματεύσεις στη χώρα μας σμιλεύουν τις διαφορές μεταξύ τραπεζών και  οικονομικού επιτελείου – με την κυβέρνηση να στέκεται πολύ πιο γενναιόδωρη απέναντι στις επιχειρήσεις -γενναίες εγγυήσεις δείχνουν να αποφασίζουν οι γειτονικές χώρες που προχωρούν χωρίς καθυστέρηση τα προγράμματα ανασυγκρότησης.
Εγγυήσεις 350 δισ. από την Ιταλία και 200 δις. από την Ισπανία συνθέτουν το σκηνικό του Νότου που συμπληρώνεται από άλλα 300 δις. ευρώ εγγυήσεων που θα δώσει η Γαλλική κυβέρνηση.
Αποφάσεις ακόμη δεν έχουν ληφθεί από την Ελλάδα την Αυστρία τη Νορβηγία και την Πορτογαλία.
Σε ότι αφορά τη χώρα μας , το σύνολο των εγγυήσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει πάντως τα 5 δις. ευρώ ενώ ακόμη δεν έχουν συμφωνηθεί οι όροι για τη χορήγηση εγγυημένων δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σύμφωνα με πρόσφατο report  της Mediobanca σε ότι αφορά την Ελλάδα προβλέπεται το ύψος των εγγυήσεων να ξεπεράνει το 80% ενώ υψηλότερα ποσοστά που φθάνουν μέχρι και το 90% θα δοθούν από την Ιταλική και την Γαλλική κυβέρνηση καθώς και την Γερμανική. Εγγυήσεις πάνω από το 90% σε δάνεια ανασυγκρότησης σχεδιάζει να δώσει η Πορτογαλία ενώ  100% εγγυήσεις θα χορηγήσει στις τράπεζές της η Ελβετία.
Τα επιχειρηματικά δάνεια της Ιταλίας ανέρχονται στα 631 δις. ευρώ ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο μέγεθος φθάνει τα 67 δις. ευρώ.
Στα 68 δις. ευρώ διαμορφώνεται το μέγεθος αυτό στην Πορτογαλία ενώ τα 471 δις. ευρώ  φθάνουν τα επιχειρηματικά δάνεια στην Ισπανία.
Στην Ελλάδα οι εγγυήσεις ως ποσοστό επί των επιχειρηματικών δανείων δεν θα ξεπεράσουν το 9% ενώ στην Ιταλία το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 55% και στην Ισπανία το 42% .
Οι εγγυήσεις στη χώρα μας θα αποτελέσουν το 3% του ΑΕΠ ενώ στην Ιταλία το 20% του ΑΕΠ.
Από τα μεγέθη αυτά που δεν αποκλίνουν ιδιαίτερα από την πραγματικότητα είναι φανερό πως η χώρα μας αν δεν θέλει εκ νέου να χάσει το τρένο της ανασυγκρότησης στην μετά κορωνοϊό εποχή θα πρέπει να επιταχύνει και να μην σταματήσει απλώς σε αναβολές δόσεων.
Οι χρηματοδοτήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα και στοχευμένα ώστε η οικονομία να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της.
Οπως άλλωστε δήλωσε και χθες ο επόπτης επικεφαλής του SSM A. Enria σε πρόσφατη συνέντευξή του  στους FT θα απαιτηθεί ένα moratorium μεταξύ τραπεζών και δανειοληπτών το οποίο ωστόσο θα πρέπει να λάβει χώρα με απόλυτη διαφάνεια ώστε οι τράπεζες στο τέλος της ημέρας να καλύψουν αποτελεσματικά τις πληγές τους.
Πάντως αυτή είναι η ώρα που η χώρα μπορεί και πρέπει να λάβει γρήγορες αποφάσεις στηρίζοντας αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό κόσμο ο οποίος αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα και θα πρέπει να κινηθεί με ρευστότητα την επόμενη της κρίσης ημέρα.
To θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές εγγυήσεις παραμένει σε διαπραγμάτευση και θα πρέπει το αργότερο ως την Παρασκευή να είναι έτοιμο.
Image

Ειρήνη Σακελλάρη
Irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης