Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μήνας αποφάσεων για την ΕΥΔΑΠ - Τα σενάρια για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος και τι πρέπει να προσεχθεί

tags :
Μήνας αποφάσεων για την ΕΥΔΑΠ - Τα σενάρια για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος και τι πρέπει να προσεχθεί
Θα επιλέξει η κυβέρνηση τη στήριξη της επιχείρησης ή προσδοκά σε ένα βραχυπρόθεσμο όφελος
Προς τα τέλη Απριλίου και συγκεκριμένα στις 24/4 λήγει η παράταση της υπάρχουσας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ της υπάρχουσας σύμβασης για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Το μεγάλο θέμα που έχει δημιουργήσει και προβληματισμό στους επενδυτές είναι για την τιμή του αδιύλιστου ύδατος με αποτέλεσμα να έχει στο παρελθόν εμφανίσει σημαντικές διακυμάνσεις η τιμή της μετοχής.
Θα υπάρξει νέα παράταση, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν πλέον στη χώρα ή θα επιχειρηθεί να τελειώσει η μακροχρόνια αυτή εκκρεμότητα και να υπάρξει επιτέλους λύση;
Και αν υπάρξει λύση, αυτή προς ποια κατεύθυνση θα είναι, προς το βραχυπρόθεσμο συμφέρον του Ελληνικού Δημοσίου (εφάπαξ καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων ετών και μία καθαρή λύση στη νέα σύμβαση) ή προς το μακροπρόθεσμο (μέσω βελτίωσης αποτίμησης και εύλογο τίμημα για το ακατέργαστο νερό);  
Σημειώνεται πως ελλείψει γραπτής συμφωνίας, η εταιρεία συνεχίζει και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου νερού με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά́ στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων «ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ».
Υπενθυμίζεται πως οι πρώτες ανησυχίες στους επενδυτές είχαν ξεκινήσει επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν ο υπουργός μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, ζητούσε 294 εκατ. ευρώ από την ΕΥΔΑΠ.
Με κοινή υπουργική απόφαση στις 03.12.2013 που εκδόθηκε βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων ορίστηκε ότι οι οφειλές του Ελληνικού Δημοσίου προς την εταιρεία από επιχορηγούμενες δαπάνες επενδυτικού προγράμματος για τη δεκαετία 2000-2010 που απορρέουν από την 09.12.1999 σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Εταιρεία ύψους 294 εκατ. ευρώ περίπου αποσβένονται με μη φορολογικές οφειλές ισόποσης αξίας της Εταιρείας προς το Ελληνικό Δημόσιο, μέχρι τις 30.6.2013 οι οποίες αφορούν το κόστος του διατεθέντος σε αυτήν αδιύλιστου νερού περιόδου 25.10.2004-30.06.2013.
Με την ίδια κοινή υπουργική απόφαση αποσβέστηκαν και οι λοιπές αξιώσεις μέχρι την 30.06.2013 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΥΔΑΠ ΑΕ.
Ωστόσο εκκρεμεί από τη χρήση 2004 η σύναψη έγγραφης συμφωνίας όπως ορίζεται στο άρθρο 15 της από 09.12.1999 σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εταιρείας η οποία θα καθορίζει το τίμημα του αποληφθέντος μη επεξεργασμένου ύδατος.
Ελλείψει γραπτής συμφωνίας, η Εταιρεία συνεχίζει και μετά την 30.06.2013, να συμψηφίζει το τίμημα του αδιύλιστου ύδατος που αντλεί με τις υπηρεσίες συντήρησης και λειτουργίας που προσφέρει για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων «ΕΥΔΑΠ ΝΠΔΔ» (σημ.27) επιβαρύνοντας τα αποτελέσματά της.
Ποια είναι τώρα η θέση της κυβέρνησης για την περίοδο 2013-2019;
Σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό δημόσιο φέρεται να έχει ένα ποσό σημαντικά μικρότερο από του Χρήστου Σπίρτζη.
Ωστόσο, η εταιρεία ελλείψει σύμβασης συνεχίζει να κάνει ότι έκανε και τα προηγούμενα χρόνια πριν λήξει, η σύμβαση και έτσι θεωρεί πως ίσως δε χρειάζεται να πληρώσει κάτι επιπλέον για τη συγκεκριμένη περίοδο.
Το ερώτημα είναι τι επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση;
Θέλει να βελτιώσει την αξία της ΕΥΔΑΠ, στην οποία είναι μέτοχος με 61% και να συνεχίσει να έχει έσοδα μέσω μερισμάτων ή και να κερδίσει παραπάνω χρήματα από πώληση μετοχών (το 11% του ΤΑΙΠΕΔ που υπάρχει στο πλάνο αποκρατικοποιήσεων) ή να πάρει ένα εφάπαξ ποσό.
Κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να στηρίξει την ΕΥΔΑΠ και να δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης της αποτίμησης στο ΧΑ, αυξάνοντας έτσι την αξία των περιουσιακών του στοιχείων και βοηθώντας ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.
Από την άλλη μία μεγάλη εκροή κεφαλαίων και αύξηση ουσιαστικά του κόστους της ΕΥΔΑΠ, θα πρέπει να περάσει στα τιμολόγια των καταναλωτών βάσει της ΚΥΑ του 2017 για το τίμημα του ακατέργαστου νερού.
Επιθυμεί το δημόσιο αύξηση των τιμολογίων στην τρέχουσα περίοδο;

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης