Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Όχι από το Πεντάγωνο για εκκένωση αεροπλανοφόρου λόγω κορωνοϊού

tags :
ΗΠΑ: Όχι από το Πεντάγωνο για εκκένωση αεροπλανοφόρου λόγω κορωνοϊού
Ο πλοίαρχος κάνει λόγο για εξάπλωση της επιδημίας στο πλήρωμα
Αρνητική ήταν η απάντηση του Πεντάγωνου των ΗΠΑ στην έκκληση του πλοιάρχου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Theodore Roosevelt για εκκένωσή του καθώς καταγράφεται αλματώδης εξάπλωση του κορωνοϊού στο πλήρωμα.
Ο πλοίαρχος Brett Crozier ζήτησε με επιστολή του, την άδεια να απομακρυνθούν εσπευσμένα τα μέλη του πληρώματός του και να τεθούν σε απομόνωση.
Ωστόσο, η απάντηση ήταν αρνητική από τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Mark Esper.
«Δεν θεωρώ ότι έχουμε φθάσει σε αυτό το στάδιο» τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS ο Esper ερωτηθείς για την ενδεχόμενη εκκένωση του πληρώματος του αεροπλανοφόρου, το οποίο έχει αγκυροβολήσει στο Γκουάμ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Στην τετρασέλιδη επιστολή του προς το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού των ΗΠΑ, ο πλοίαρχος Brett Crozier, ο διοικητής του USS Theodore Roosevelt, αναγνωρίζει πως το αίτημα να «αποχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληρώματος ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου εν μέσω αποστολής και να τεθεί σε απομόνωση για δύο εβδομάδες μπορεί να μοιάζει με ασυνήθιστο μέτρο», αλλά «είναι αναγκαίος κίνδυνος».
Ο Esper ωστόσο δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη.
«Θα στείλουμε υλικό και βοήθεια στο αεροπλανοφόρο στο Γκουάμ.
Θα στείλουμε ενισχύσεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και μπορώ με ικανοποίηση να σας ενημερώσω ότι κανένας δεν είναι σοβαρά άρρωστος» είπε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
Στην επιστολή του, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα San Francisco Chronicle, ο πλοίαρχος Crozier εξηγεί ότι μετά τον εντοπισμό των τριών πρώτων κρουσμάτων, την περασμένη εβδομάδα, και τον ελλιμενισμό του αεροπλανοφόρου στο Γκουάμ, ο κορωνοϊός συνέχισε να εξαπλώνεται και πλέον είναι θετικοί περίπου εκατό ναύτες.
Επικαλούμενος τον «εγγενώς περιορισμένο χώρο» πάνω στο πολεμικό, που έχει πάνω από 4.000 μέλη πληρώματος — τον πληθυσμό μιας μικρής πόλης — ο αξιωματικός τονίζει πως «η εξάπλωση της ασθένειας συνεχίζεται και επιταχύνεται».
«Δεν είμαστε σε πόλεμο.
Δεν υπάρχει κανείς λόγος να πεθάνουν ναύτες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Crozier.
Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επέμεινε στην ανάγκη το πλοίο να παραμείνει έτοιμο να σπεύσει σε οποιοδήποτε θέατρο πιθανής ένοπλης σύγκρουσης, ακόμη κι εν μέσω πανδημίας.
«Θα βασιστώ στο επιτελείο του Ναυτικού για να εγγυηθεί πως στον πλοίαρχο και στο πλήρωμα θα προσφερθεί όλη η υποστήριξη που έχουν ανάγκη ώστε να εξασφαλιστεί η ανάρρωση των ναυτών και ο απόπλους του αεροπλανοφόρου εκ νέου» τόνισε ο Esper.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης