Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν

tags :
Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να επανεξετάσουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν
Αλλαγή ρητορικής χωρίς καμία δέσμευση από τις ΗΠΑ
Τη θέση ότι φυσικά και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την άμβλυνση των κυρώσεων κατά του Ιράν προκειμένου να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, ο οποίος πάντως δεν άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μια τέτοιου είδους κίνηση.
Επί της ουσίας πρόκειται για μια αλλαγή στον τόνο της ρητορικής των ΗΠΑ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί κάποιου είδους ένδειξη δέσμευσης.
Ερωτηθείς εάν κάποια στιγμή η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη στάση της και θα χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, ο Pompeo είπε ότι «αξιολογούμε όλες τις πολιτικές μας μόνιμα, οπότε η απάντηση στο ερώτημα εάν θα το επανεξετάζαμε ποτέ είναι ‘φυσικά’».
Σημειώνεται ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres είχε ζητήσει να υπάρξει προσωρινή αναστολή των κυρώσεων κατά του Ιράν λόγω της πανδημίας, με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ να επισημαίνει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια εξαιρείται από τις συντριπτικές κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.
Ωστόσο το εύρος των αμερικανικών κυρώσεων αποθαρρύνει χώρες και εταιρείες από τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, η οποία πλήττεται σφόδρα από την πανδημία.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εξήγαγαν ιατρικά αγαθά στο Ιράν, προχωρώντας στην πρώτη συναλλαγή με την αξιοποίηση του μηχανισμού που δημιούργησε η Ευρώπη για να μπορεί να κάνει εμπορικές συναλλαγές και να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ισλαμική Δημοκρατία παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης