Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Αβέβαιη η απορρόφηση των εισαγωγών LNG - «Όχι» ιδιωτών σε πρόσκαιρη προτεραιότητα των λιγνιτικών με τηλεθερμάνσεις

tags :
ΔΕΗ: Αβέβαιη η απορρόφηση των εισαγωγών LNG - «Όχι» ιδιωτών σε πρόσκαιρη προτεραιότητα των λιγνιτικών με τηλεθερμάνσεις
Ιδιώτες δήλωσαν διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν στις δικές τους μονάδες μέρος των εισαγωγών
Ο αντίκτυπος στο ηλεκτροπαραγωγικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ από τον συνδυασμό των χαμηλών φορτίων λόγω κορωνοϊού, και της ανάγκης για απορρόφηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου που έχει προγραμματίσει να εισαγάγει η επιχείρηση, τέθηκε επί τάπητος σε τηλεσύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία της ΡΑΕ, με τη συμμετοχή των ηλεκτροπαραγωγών.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι, τη στιγμή που λόγω των τηλεθερμάνσεων η ΔΕΗ χρειάζεται να εντάσσει στον ΗΕΠ τις αντίστοιχες λιγνιτικές μονάδες, η περιστολή των οικονομικών δραστηριοτήτων λόγω της πανδημίας έχει προκαλέσει «βουτιά» στη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια. Επομένως, γι’ αυτό τον λόγο στην παραγωγή της επιχείρησης συμμετέχουν κατά κύριο λόγο οι λιγνιτικοί σταθμοί, και σε εξαιρετικά μικρότερο βαθμό οι μονάδες φυσικού αερίου που διαθέτει.

«Χώρος» για την ένταξη μονάδων αερίου της ΔΕΗ

Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία συγκυρία όπου η επιχείρηση έχει προγραμματίσει την εισαγωγή σημαντικών ποσοτήτων αερίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα εκφορτώσεων του ΔΕΣΦΑ για τη Ρεβυθούσα, στις 24/3 κατέφθασε ένα φορτίο άνω των 141.000 κυβ. μέτρων LNG για λογαριασμό της ΔΕΗ.
Επίσης, εντός του μήνα (21/4) έχει προγραμματιστεί η εισαγωγή επιπλέον 103.000 κυβικών. Κατά συνέπεια, με τα υφιστάμενα δεδομένα, είναι εξαιρετικά αβέβαιο ότι η εταιρεία μπορεί να καταναλώσει όλες αυτές τις ποσότητες.
Με βάση πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί δήλωσαν διατεθειμένοι να συνδράμουν τη ΔΕΗ, αναλαμβάνοντας να καταναλώσουν ένα μέρος των εισαγωγών στις δικές τους μονάδες. Στον αντίποδα, το σύνολο των ιδιωτικών εταιρειών εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στην προοπτική να λυθεί το πρόβλημα μέσω ρυθμιστικής παρέμβασης στην αγορά, με την έστω και πρόσκαιρη θέσπιση προτεραιότητας στον ΗΕΠ των λιγνιτικών μονάδων με τηλεθερμάνσεις, ώστε να δημιουργηθεί «χώρος» για την πιο ευρεία ένταξη μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει και, κατά συνέπεια, να αυξηθεί η κατανάλωση LNG από την επιχείρηση.

Εξομοίωση των λιγνιτών με τις ΑΠΕ

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, η άρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι, για να αντιμετωπιστεί ένα πρόσκαιρο πρόβλημα, μία τέτοια ρύθμιση θα άλλαζε όλο το πλαίσιο της αγοράς, νοθεύοντας τον ανταγωνισμό. Έτσι, για το περιορισμένο διάστημα της πανδημίας, θα προστίθετο μία νέα στρέβλωση, με την εξομοίωση ουσιαστικά των λιγνιτικών μονάδων με τις ΑΠΕ και τα «υποχρεωτικά νερά», αφού θα έμπαιναν στον ΗΕΠ με μηδενικές προσφορές. 
Με αυτό τον τρόπο θα ανατρέπονταν επί τα χείρω τα δεδομένα λειτουργίας των μονάδων των ιδιωτών, πετώντας εκτός αγοράς ένα πολύ πιο αποδοτικό θερμοηλεκτρικό χαρτοφυλάκιο και μειώνοντας αισθητά την ΟΤΣ. Κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά, όπως συμπληρώνουν, ότι θα μετακυλιόταν στους ιδιώτες ένα μέρος των επιπτώσεων που καλείται να διαχειριστεί η ΔΕΗ, αποκλειστικά από τον προγραμματισμό που έκανε η ίδια. Μάλιστα, τουλάχιστον ορισμένοι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί (ενδέχομενως και όλοι) δηλώνουν έτοιμοι σε μια τέτοια εξέλιξη να προσφύγουν στην DG Comp, για νόθευση του ανταγωνισμού.

Χωρίς ζημία η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων

Εξάλλου, όπως συμπληρώνουν στελέχη των ιδιωτών, με το υφιστάμενο πλαίσιο λειτουργίας η ΔΕΗ εντάσσει απρόσκοπτα στον ΗΕΠ τις λιγνιτικές μονάδες με τηλεθερμάνσεις. Και μάλιστα, χωρίς να ζημιώνεται από τη λειτουργία τους, χάρις στην ανάκτηση του μεταβλητού κόστους, αλλά και τις αποζημιώσεις από τη λειτουργία των τηλεθερμάνσεων.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, λόγω των ειδικών συνθηκών που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, στην πράξη έχει ατονήσει (ή ακόμη και εκλείψει) ο ανταγωνισμός στην αγορά. Επομένως, η λύση μπορεί κάλλιστα να δοθεί από την επίδειξη αλληλεγγύης ανάμεσα στους εγχώριους «παίκτες».

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης