Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση διεθνώς μετά την προειδοποίηση Trump, sell off -4,4% στη Wall Street - Στην Ευρώπη ο DAX -3,94%, o FTSE MIB -2,97%

Ισχυρή πτώση διεθνώς μετά την προειδοποίηση Trump, sell off -4,4% στη Wall Street - Στην Ευρώπη ο DAX -3,94%, o FTSE MIB -2,97%
Σαρώνει τις ΗΠΑ ο κορωνοϊός, για δύο δύσκολες εβδομάδες προειδοποιεί ο Trump
(upd9) O φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, με τον κορωνοϊό να σαρώνει τις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Trump να προειδοποιεί για δύο επώδυνες εβδομάδες και παράταση των περιοριστικών μέτρων πέραν του Απριλίου του 2020.
Οι ΗΠΑ έχουν πλέον τα περισσότερα κρούσματα παγκοσμίως, με 205.000 περιπτώσεις και 4.500 θανάτους.  
Οι δύο επόμενες εβδομάδες θα είναι επώδυνες για τους αμερικανούς ανέφερε ο αμερικανός Πρόεδρος D. Trump καθώς όπως υποστήριξε θα κορυφώσουν τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κορωνοιό.
Θα έχουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες ανέφερε ο Trump και επισήμανε ότι εάν χρειαστεί τα μέτρα που ισχύουν για τις περισσότερες πολιτείες θα επεκταθούν και μετά τον Απρίλιο του 2020.
Στην Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία παραμένουν στο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς, την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένοι για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds) αν και οι πιθανότητες είναι πλέον σχεδόν μηδενικές.
Στο μεταξύ, ενισχύονται οι προσδοκίες για άλλο ένα πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για την στήριξη της οικονομίας μετά την έγκριση του πακέτου των 2 τρισ. δολ. από το Κογκρέσο την προηγούμενη εβδομάδα.
Τόσο ο πρόεδρος Trump, όσο και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, N. Pelosiι έχουν αναφερθεί σε ένα νέο πακέτο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει δαπάνες σε έργα υποδομών.
Πτώση -4,44% στις 20.943 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones.
Απώλειες -4,41% στις 2.470 μονάδες σημείωσε ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500.
Στις 7.360 μονάδες με πτώση -4,41% διαμορφώθηκε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq.
Άνοδος +5,98% για το δείκτη φόβου VIX στις 56 μονάδες.
Το πετρέλαιο Brent υποχωρεί στα 24,75 δολάρια

Πτώση -3,94% στις 9.544 μονάδες κατέγραψε ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη.
Απώλειες  -2,97% στις 16.544 μονάδες σημειώνει ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο.
Image
CH 20200326 Stock market wild swings 10am.png
O δείκτης Dow Jones σημείωσε απώλειες 23,2% το α' τρίμηνο του 2020, εμφανίζοντας τη χειρότερη τριμηνιαία πτώση από το δ΄ τρίμηνο του 1987 και το χειρότερο πρώτο τρίμηνο στην ιστορία του.
Ο S&P 500 έκλεισε τους πρώτους τρεις μήνες του 2020 με απώλειες 20%, γνωρίζοντας το χειρότερο τρίμηνο από το 2008, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε το α΄τρίμηνο με απώλειες 14,2% στο χειρότερο τρίμηνο από το 2018.  
Τον δρόμο για νέα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές αλλά και για νέα προγράμματα από τη Fed έστρωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Steven Mnuchin.

«Εργαζόμαστε με τον Powell της Fed για την παροχή ρευστότητας.
Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες έχουν αρκετό κεφάλαιο» δήλωσε μιλώντας στο CNBC.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι αναμένονται περισσότερα νομοσχέδια όσον αφορά τις υποδομές, ενώ τόνισε ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι «η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη ψηφιστεί».
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της κυβέρνησης είναι η ώθηση της αμερικανικής οικονομίας που δίνει μάχη κατά του κορωνοϊού.
«Όπως γνωρίζετε, ο πρόεδρος (Donald Trump) ενδιαφέρεται πολύ για τις υποδομές.
Αυτό είχε φανεί από την προεκλογική του εκστρατεία: ο πρόεδρος θέλει πάρα πολύ την ανοικοδόμηση της χώρας» δήλωσε ο Mnuchin, ενώ συμπλήρωσε «με τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, αυτό είναι κάτι που τον ενδιαφέρει πολύ».
Image
Η κρίση του κορωνοϊού αναμένεται να πιέσει την ανεργία στο 10% δήλωσε η πρόεδρος της Cleveland Fed, Loretta Mester.
«Αυτοί οι αριθμοί δεν αποκλείονται σύμφωνα με τις προβλέψεις μας στην Cleveland Fed.
Το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορωνοϊού» δήλωσε η Mester μιλώντας στο CNBC.
«Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά τις επιπτώσεις, έχουμε πει πραγματικά στους ανθρώπους να μένουν στο σπίτι, ξέρετε, να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και αυτό είναι το σωστό, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε η Mester.
«Δεν είναι λοιπόν περίεργο εάν δούμε κάποιους πολύ κακούς οικονομικούς αριθμούς που θα προκύψουν από αυτό, όσον αφορά τις αιτήσεις ανεργίας, όσον αφορά τους ανθρώπους στους οποίους δεν καταβάλλεται μισθός, που χάνουν τη δουλειά τους, όσον αφορά τη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας» δήλωσε η ίδια.
Η Mester είπε ότι δεν είναι σίγουρη πόσο καιρό θα διαρκέσει η οικονομική επιβράδυνση, αλλά ότι θα εξαρτηθεί από την πορεία που λαμβάνει ο ιός και πόσο καλά λειτουργούν τα προληπτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του.
Image
Η ίδια επεσήμανε ότι δεν πρόκειται για μια τυπική ύφεση δεδομένου ότι συνέβη σε μια κατά τα άλλα υγιή οικονομία που σκόπιμα έφτασε σε σχεδόν στάση για την καταπολέμηση μιας ασθένειας.
Την εκτίμηση ότι η αμερικανική οικονομία θα απογειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 έκανε ο πρόεδρος της Federal Reserve του Saint Louis, J. Bullard.
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι όλες οι γνωστές επιδημίες ιών στην Ιστορία έχουν αποδειχθεί προσωρινές, υποδηλώνοντας έτσι ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει μόλις η πανδημία υποχωρήσει.
Ο δείκτης ανεργίας στις ΗΠΑ θα μπορούσε να σκαρφαλώσει πάνω από το 10% τον Απρίλιο του 2020, φτάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα από τις δεκαετίες του 1930 και 1940, καθώς η πανδημία του κορονοϊού αναγκάζει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά, εκτιμά η Citi.
Οι καταστάσεις μισθοδοσίας ενδεχομένως να υποχωρήσουν κατά 10 εκατ. με 15 εκατ. τον Απρίλιο, ενώ οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας θα ακολουθούν ανοδική τροχιά.
Η Citi εκτιμά ότι οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν τα 4 εκατ. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας σημείωσαν αύξηση-ρεκόρ φτάνοντας τα 3,3 εκατ.
Στο μεγαλύτερο μέρος, η εκτίναξη της ανεργία οφείλεται σε προσωρινές αργίες και απολύσεις, καθώς επιχειρήσεις όπως τα εστιατόρια και τα καταστήματα λιανικής δεν χρειάζονται πλέον προσωπικό, αναφέρει η τράπεζα.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας πτώση κατέγραψαν οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ για τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/4) στοιχεία της ADP, με τις μικρές επιχειρήσεις να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω του lockdown στη χώρα.
Ειδικότερα, οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 27.000 σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης 179.000 θέσεων τον Φεβρουάριο του 2020, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα διευρυνθεί στις 150.000 θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, οι αναλυτές του ADP διευκρίνισαν ότι τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο του κορωνοϊού στην αγορά εργασίας, και ότι δεν περιλαμβάνουν τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας, τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Η πτώση που σημειώθηκε στις θέσεις εργασίας ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2017, με τις απώλειες θέσεων για τις μικρές επιχειρήσεις να ανέρχονται σε 90.000.

Πτώση στην Ευρώπη

O φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας κυριάρχησε στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης που έκλεισαν με σημαντικές απώλειεις.
Στην Ευρώπη, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία παραμένουν στο επίκεντρο της πανδημίας, με χιλιάδες νεκρούς, την ώρα που οι ηγέτες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένοι για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγων (corona bonds).
Οι traders στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων, του δολαρίου και του χρυσού καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο ιός οδηγεί την παγκόσμια οικονομία σε βαθιά ύφεση.
Image
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, περαιτέρω συρρίκνωση κατέγραψε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο του 2020, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (1/4) η Markit, καθώς η αναστολή λειτουργίας στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου προκάλεσε αναταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,5 μονάδες, έναντι 49,2 μονάδων τον Φεβρουάριο του 2020, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Markit αποδείχθηκαν κατώτερα τόσο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, στις 44,8 μονάδες, όσο και σε σύγκριση με τις προβλέψεις των αναλυτών, στις 44,6 μονάδες.
απροσδόκητη άνοδο κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (1/4) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά +1,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020, όταν και είχε σημειωθεί άνοδος της τάξεως του +1%.
Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας κατέγραψαν σημαντική άνοδο της τάξεως του +6,4% έναντι ετήσιας ανόδου +2,1% τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές προέβλεπαν οριακή άνοδο του δείκτη σε μηνιαία βάση, και συγκεκριμένα κατά +0,1%, ενώ εκτιμούσαν ότι η ετήσια άνοδος θα περιοριστεί στο +1,5%.
Οι πωλήσεις τροφίμων, ποτών και καπνού κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +7,8% σε ετήσια βάση, ενώ η αντίστοιχη άνοδος για τις πωλήσεις μη εδώδιμων προϊόντων διαμορφώθηκε στο +5,6%.

Στο κόκκινο η Ασία

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη (1/4) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι ανησυχίες για την επίδραση του κροωνοϊού στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία υποχώρησε κατά -4,50% στις 18.065,41 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα κατέγραψε πτώση της τάξεως του -3,94% στις 1.685,46 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,70% στις 22.966,50 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,46% και τις 9.663,63 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα υποχώρησε κατά -0,57% στις 2.734,52 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε με ήπιες απώλειες της τάξεως του -0,19% στις 9.943,06 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -1,31% στις 4.479,34 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε κατά +3,58% στις 5.258,60 μονάδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Markit, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ιαπωνία κατέγραψε σημαντική πτώση τον Μάρτιο του 2020, εν μέσω ισχυρής πτώσης στη ζήτηση.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 44,8 μονάδες, έναντι 47,8 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Μάλιστα, η Markit αναφέρει ότι η πτώση που έχει σημειωθεί στη ζήτηση του μεταποιητικού κλάδου είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την πτώση που είχε προκαλέσει η καταστροφή από το τσουνάμι το 2011.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε νωρίτερα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών τον Μάρτιο του 2020, παραμένοντας ωστόσο σε υψηλότερο επίπεδο συγκριτικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε στις -8 μονάδες, έναντι 0 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις -10 μονάδες.
Πλέον, ο δείκτης βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές του 2013, ενώ ο περασμένος μήνας ολοκλήρωσε το πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο στο οποίο καταγράφηκε πτώση.
Αντίθετα, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Κίνα επέστρεψε σε θετικό έδαφος, μετά τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησε ο κλαδος τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης Markit διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες, έναντι 40,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος του δείκτη θα περιοριστεί στις 45 μονάδες.
Ο υποδείκτης που αφορά την παραγωγή του κλάδου επεκτάθηκε λόγω της ελάφρυνσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε, κυρίως εξαιτίας της πτώσης που σημειώθηκε στις παραγγελίες από το εξωτερικό.
Παράλληλα, ο υποδείκτης απασχόλησης παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, καθώς η μείωση των θέσεων εργασίας συνεχίστηκε, με τον ρυθμό πτώσης ωστόσο να είναι μικρότερος σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης