Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαρώνει τον πλανήτη ο κορωνοϊός – Ξεπέρασαν τους 45 χιλ. οι νεκροί και τα 920 χιλ. τα κρούσματα – Σοκ για τις ΗΠΑ

Σαρώνει τον πλανήτη ο κορωνοϊός – Ξεπέρασαν τους 45 χιλ. οι νεκροί και τα 920 χιλ. τα κρούσματα – Σοκ για τις ΗΠΑ
Έκθετος ο Trump - Παρατείνουν την καραντίνα τα περισσότερα κράτη - Υπό περιορισμό το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού
(upd15) Την καταστροφική του πορεία συνεχίζει ακάθεκτος ο κορωνοϊός, ο οποίος σαρώνει όλο τον πλανήτη έχοντας αφήσει πίσω του περισσότερους από 45.000 νεκρούς.
Χωρίς να υπάρχει θεραπεία ή εμβόλιο, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις έχουν καταφύγει στο μοναδικό μέσο που διαθέτουν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους που δεν είναι άλλος από την επιβολή των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων μετακινήσεων και συναθροίσεων των πολιτών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου.
Ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες της πανδημίας και ανέφερε ότι δεν μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι κλειστή λόγω του κορωνοϊού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρούσε σε άρση των μέτρων, όχι μόνο ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων έως τα τέλη Απριλίου - πιθανότατα ωνα υπάρξει και νέα παράταση - αλλά έσπευσε να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οδυνηρές και πως η τήρηση των μέτρων είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου»!.
Αλλά και ο πρόεδρος της Βραζιλίας, J. Bolsonaro, ο οποίος εξαπέλυε επιθέσεις σε όσους τον προειδοποιούσαν να λάβει σοβαρά υπόψη του την πανδημία, τονίζοντας ότι αυτό που προέχει είναι η οικονομία της Βραζιλίας, πέρασε από τον χαρακτηρισμό «γριπούλα» στη «μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας».
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων εξετάζουν επίσης και μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία καθώς Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία είναι οι χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα – μαζί με τις ΗΠΑ και το Ιράν – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει πλέον τους 30.000.
Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, τελεί υπό περιορισμό στο σπίτι του ενώ οι μετακινήσεις έχουν επί της ουσίας «ακινητοποιηθεί», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 911.308, οι νεκροί σε 45.497 και οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 190.710.
Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι εφιαλτικές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει – βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου της – ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +0,1% το 2020 ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη το 2020.
Σε μήνυμα του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres είπε πως «η Γη ζει την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ».
«Ο συνδυασμός μίας απειλητικής νόσου για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν» είπε ο Guterres.

Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 911.308
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 45.497, ενώ θεραπεύτηκαν 190.710 άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 13.155 νεκρούς και 110.574 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 203.608, στους 4.476 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 1.941 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 9.053 οι θάνατοι και στα 102.136 τα κρούσματα.
- Στους 3.532 οι νεκροί στη Γαλλία, 52.872 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 2.357 και τα κρούσματα σε 29.854.  
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 76.544 και οι νεκροί σε 858.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.036 και τα κρούσματα σε 47.593.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 165 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.887.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.361 και 3.316 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας που μετρά τα περισσότερα κρούσματα και θύματα.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 – Στους 57 οι νεκροί.
- Στους 828 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 13.964 τα κρούσματα.
- Στα 4.862 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 17.137 στην Ελβετία που μετρά και 461 θανάτους.
- Στην Ελλάδα 50 οι νεκροί.
- Στους 277 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 15.679 τα κρούσματα.
Image
Χάος στις ΗΠΑ με 189.633 κρούσματα και 4.081 θανάτους

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ, οι οποίες ήδη μετρούν τα περισσότερα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά και ο αριθμός των νεκρών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 4.081 ενώ τα κρούσματα σε 189.633, τα οποία μακράν είναι και τα περισσότερα στον κόσμο.
Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως οι  ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης , η οποία μετρά τουλάχιστον 1.096 θανάτους ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επισημαίνουν την ανάγκη σε κλίνες και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι εξαντλούνται τα στρατηγικά αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στα είδη που φέρονται να έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, ενώ μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό.
Image
Έκθετος ο Trump

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δέχεται έντονες επικρίσεις για την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην επιδημία.
Αν και μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες από τον κορωνοϊό αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία», ότι αυτή δεν μπορεί να κρατήσει την αμερικανική οικονομία κλειστή και ότι στις 12 Απριλίου θα επανεξέταζε τη στάση των περιοριστικών μέτρων, χθες Τρίτη 31/3 όχι μόνο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικάνους ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες.
«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» είπε ο Trump, κάνοντας δραματική στροφή από τις έως τώρα εκτιμήσεις του πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα.
Αντιθέτως είπε πως είναι «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Στην τοποθέτηση του ο Trump κάλεσε τους Αμερικάνους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων, να δουλεύουν από το σπίτι και να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ.
Πάντως, η αρμόδια του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό Deborah Birx υποβάθμισε τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 100.000 έως 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου.
«Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή.
Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό εμβόλιο ή θεραπεία.
Είναι θέμα συμπεριφοράς.
Η συμπεριφορά του καθενός είναι αυτή που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 30 ημέρες» είπε η Birx.
Από την πλευρά του ο Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για αλλεργίες και μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε κάνει την πρόβλεψη για 100 με 200 χιλιάδες νεκρούς, υποστήριξε πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται, είναι για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν αυτός ο αριθμός.
Σημειώνεται ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικάνων τελούν υπό συνθήκες αποκλεισμού.

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη

Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ήδη μετρά 1.096 θανάτους, οι οποίοι αποτελούν το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ
Είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19 στην πολιτεία, ξεπέρασε τις 78 χιλιάδες στις 31 Μαρτίου 2020 αριθμός που υπερβαίνει εκείνον της επαρχίας Hubei της Κίνας, το σημείο 0 της έναρξης της πανδημίας.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι ΗΠΑ
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21% των παγκόσμιων κρουσμάτων
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν μόλις στο 8% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
- Όσοι νόσησαν και ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έναντι 21% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
- Τα 3/4 των Αμερικανών τέθηκαν σε απομόνωση με βάση οδηγίες των επιμέρους κυβερνήσεων των  πολιτειών.
Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει οι ΗΠΑ στην κορύφωση του προβλήματος.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανέφερε πως η Πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.
Σημειώνεται πως στο λιμάνι της Νέας Υόρκης έφτασε το USNS Comfort, ένα στρατιωτικό πλωτό νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών, όπου αναμένεται να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων της πόλης, που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη συρροή ασθενών του νέου κορωνοϊού.
Το πλοίο, που διαθέτει 12 χειρουργεία και 1.200 μέλη νοσηλευτικού προσωπικού, αναμένεται να παράσχει φροντίδα σε ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας και δεν συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό, προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία να επικεντρωθούν στους νοσούντες με Covid-19.

Ιταλία: Στους 13.155 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.155 ενώ όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 110.574.
Παράλληλα, πάνω από 4.000 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 15.729 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza ανακοίνωσε πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται έως τις 13 Απριλίου.
Ο πρόεδρος του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας, Silvio Brusaferro, τόνισε σε χθεσινές του (31 Μαρτίου) δηλώσεις, ότι «η χώρα έφτασε στο σημείο ανώτατης διάδοσης του ιού και τώρα αναμένεται η αρχή της καθοδικής πορείας».
«Το σημείο αυτό, όμως, δεν είναι μια κορυφή, είναι οροπέδιο», πρόσθεσε, εννοώντας ότι δεν είναι κάτι που μπορεί να αναμένει, κανείς, έπειτα από μια ημέρα.
«Αν δεν τηρήσουμε με προσοχή τα μέτρα που έχουν εγκριθεί, η επιδημία μπορεί να ξαναρχίσει να διαδίδεται με δύναμη», εξήγησε ο Brusaferro.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας τόνισε, επίσης, ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Εν τω μεταξύ σε σημερινές του δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Roberto Gualtieri χαρακτήρισε ρεαλιστική την εκτίμηση της Confindustria για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ImageImage
Ισπανία: Στους 9.053 οι νεκροί

Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 9.053 νεκρούς και 102.136 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 864 νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Χθες ο πρωθυπουργός απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό, ενώ απαγόρευσε στις εταιρείες κοινής οφέλειες να κόψουν ρεύμα και νερό, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανέστειλε και τις εξώσεις κατοικιών για 6 μήνες.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Γαλλία: Ρεκόρ θανάτων, στους 3.523 οι νεκροί

Ρεκόρ θανάτων όμως καταγράφεται και στην Γαλλία όπως άλλοι 499 άνθρωποι πέθαναν χθες (31/3) ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στις 3.523, αύξηση δηλαδή κατά 17% μέσα σε διάστημα 24 ωρών.
Η χθεσινή ημέρα ήταν η τρίτη κατά σειρά που ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται στη Γαλλία.
Η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα σε καραντίνα, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του ιού.
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέρχεται σε 52.837.
Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται, οι 5.565 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη (αύξηση 9% από χθες).
Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.

Γερμανία: 788 νεκροί και 72.383 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα

Στους 778 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 72.383.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».

Βρετανία: Στους 1.789 οι νεκροί - Επιστολή Johnson

Στους 1.789 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 25.504.
«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B.Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Image
Κίνα: Στους 3.312 οι νεκροί - Δημοσιοποιεί στοιχεία και για ασυμπτωματικούς ασθενείς

Στους 3.312 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, αριθμός που φέρνει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους επτά θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, έξι στην πόλη Ουχάν και έναν στη Σαγκάη, καθώς και συνολικά 36 νέα κρούσματα μόλυνσης.
Όλα τα νέα κρούσματα, πλην ενός, ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούσαν ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα μολυσμένοι από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους Κινέζοι φοιτητές.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 82.301, αν και οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν από σήμερα να δημοσιοποιούν δεδομένα και για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καθησυχάσει τους πολίτες όσον αφορά τα ασυμπτωματικά και ως τώρα αδήλωτα κρούσματα, η κυβέρνηση  διέταξε τις υγειονομικές αρχές να τα εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν δεδομένα γι’ αυτά.
Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ έγιναν οι πρώτες που συμμορφώθηκαν προς τη νέα εντολή σήμερα, γνωστοποιώντας πως εντόπισαν 52 περιπτώσεις φορέων του SARS-CoV-2 οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει απολύτως κανένα σύμπτωμα ως τα μεσάνυχτα χθες.
Η επαρχία Χουνάν ενημέρωσε ότι έχει εντοπίσει τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, όλες τους «εισαγόμενες», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ανθρώπους που επιστρέφουν στην Κίνα από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους κινέζους φοιτητές.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας πρόκειται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα συνολικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για τους ασυμπτωματικούς φορείς εντός της ημέρας.
Γίνεται διάλογος ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους για το πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, πάντως κατά τις υγειονομικές αρχές, οι άνθρωποι αυτοί θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες ούτως ή άλλως.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 1.541 ασυμπτωματικοί φορείς τελούσαν υπό παρακολούθηση ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan - Στους 214 οι νεκροί

Αρνητικός στο να ακολουθήσει το παράδειγμα πολλών κυβερνήσεων και να επιβάλλει σε καραντίνα την χώρα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζεται ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Παρά τις πιέσεις από την αντιπολίτευση για την επιβολή ενός lockdown ο Erdogan επιμένει πως δεν πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της οικονομίας και πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεχίσουν να πηγαίνουν στις δουλειές τους.
Η Τουρκία έχει ήδη αποφασίσει τη διακοπή όλων των διεθνών και εσωτερικών πτήσεων, έχει κλείσει τα σχολεία, τα μπαρ και τα εστιατόρια ενώ έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι προσευχές και οι αθλητικές δραστηριότητες.
Παρόλο αυτά δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση που να απαγορεύσει μετακινήσεις και συναθροίσεις πολιτών, ενώ δεν έχει δοθεί εντολή στους πολίτες να μείνουν σπίτι τους.
Σημειώνεται πως στην Τουρκία έχουν καταγραφεί 214 θάνατοι ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 13.531.
Με την Τουρκία να προσπαθεί να εξέλθει της ύφεσης που πυροδότησε η νομισματική κρίση του 2018, ο Erdogan θέλει να αποφύγει να βάλει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας δίνοντας μια εντολή παραμονής των πολιτών στο σπίτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει η οικονομική δραστηριότητα.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο ο Erdogan μέχρι στιγμής ζητά από τους πολίτες, εφόσον αυτοί εμφανίσουν συμπτώματα, να παραμείνουν σπίτι τους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.
Πάντως δεν λείπουν οι επικρίσεις.
Ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας διεμήνυσε ότι έχουν γίνει πολλά λάθη στην ανεπαρκή αντίδραση της Άγκυρας στην πανδημία, τονίζοντας ότι τα σύνορα έμειναν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ανοιχτά και ότι δεν επιβλήθηκε καραντίνα σε όσους Τούρκους ταξίδεψαν στο εξωτερικό.

Ιαπωνία: Στα πρόθυρα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού

Τη θέση ότι η Ιαπωνία συνεχίζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της λήψης αυστηρότερων μέτρων καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορω νοϊού συνεχίζεται στη χώρα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshihide Suga.
Όπως είπε ο Suga, το να ελεγχθεί η εξάπλωση παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι χρειάζεται» για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 66 θάνατοι.
Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων εντείνουν τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Shinzo Abe προκειμένου να λάβει την απόφαση να κηρύξει την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών.
Πάντως ο ΥΠΟΙΚ της Ιαπωνίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στο Τόκιο ή άλλες μεγάλες πόλεις.
Σήμερα Τετάρτη 1/4 θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και ειδικών για να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης