Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Καραμούζης μέσω του fund SMERemediumCap συγκέντρωσε 105 εκατ. για επενδύσεις στην Ελλάδα

tags :
Ο Καραμούζης μέσω του fund SMERemediumCap συγκέντρωσε 105 εκατ. για επενδύσεις στην Ελλάδα
Το σχήμα υπό τον Καραμούζη στοχεύει στο να συνδράμει στην ενίσχυση κλάδων και επιχειρήσεων που έχουν προοπτική
Ο Νίκος Καραμούζης, πρώην πρόεδρος της Eurobank και έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, μαζί με άλλα στελέχη της τραπεζικής αγοράς, κατάφερε τελικώς να συγκεντρώσει 105 εκατ. ευρώ για το fund που δημιούργησε με στόχο να επενδύσει στην ανάπτυξη διαφόρων επιχειρηματικών κλάδων στην Ελλάδα.
Το γεγονός ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, ένα fund καταφέρνει να συγκεντρώσει 105 εκατ. ευρώ, ειδικά στην Ελλάδα, αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης στα σχέδια του Καραμούζη και των συνεργατών του, όπως ο Κ. Καραφωτάκης (πρώην Olympia Group).
Το όλο σχήμα στοχεύει στο να συνδράμει στην ενίσχυση κλάδων και επιχειρήσεων που έχουν προοπτική.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Άντληση κεφαλαίων ύψους 104,7 εκατ. από την SMERemediumCap - Συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών

Η SMERemediumCap, το πρώτο ελληνικό επενδυτικό Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εξυγίανσης Επιχειρήσεων, ολοκλήρωσε τη πρώτη φάση άντλησης ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων ύψους €104, 7 εκατομμυρίων με συμμετοχή 41 θεσμικών, εταιρικών και μεγάλων ιδιωτών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων της EBRD, του Ιδρύματος Ωνάση, τριών συστημικών τραπεζών και της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Εκ μέρους της επενδυτικής ομάδας, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ταμείου κ. Νίκος Καραμούζης δήλωσε: «Ευχαριστούμε θερμά τον σημαντικό αριθμό επενδυτών που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σ' αυτή τη δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητα περίοδο για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία.
Επίσης ευχαριστούμε πολύ όλους τους εξειδικευμένους συμβούλους και συνεργαζόμενους φορείς εντός και εκτός Ελλάδος που με την ποιότητα της δουλειάς τους συνέβαλαν καθοριστικά στην έγκαιρη ολοκλήρωση του εγχειρήματος».
Στόχος της SMΕRemediumCap είναι να συμβάλει στην ανάκαμψη των επενδύσεων και της απασχόλησης στην ελληνική οικονομία. Θα επικεντρώσει το επενδυτικό της ενδιαφέρον στην απόκτηση μετοχικού ελέγχου, την χρηματοοικονομική εξυγίανση και επιχειρηματική αναγέννηση κυρίως μεσαίου μεγέθους ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων, που λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν και σήμερα χρηματοοικονομικές δυσκολίες, στενότητα ρευστότητας και κεφαλαίων και έλλειμμα επιχειρηματικής στρατηγικής.
Η τρέχουσα πανδημική κρίση, αν διατηρηθεί για σημαντικό διάστημα, θα τείνει να οξύνει το ήδη μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση της χώρας την τελευταία δεκαετία.
Τα δάνεια αυτά, αφορούν πάνω από 3,500 επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν ταξινομηθεί ως NPEs στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή άλλων εξωτερικών διαχειριστών, με υπόλοιπα συνολικών οφειλών περίπου €45 δισ.
Αρκετές από τις παραπάνω επιχειρήσεις συνθέτουν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και η εξυγίανσή τους με νέα κεφάλαια και η υποστήριξή τους σε επίπεδο διοίκησης και επιχειρηματικής στρατηγικής, θα τους προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες χρηματοοικονομικής ανάκαμψης και ισχυρής επιχειρηματικής προοπτικής, με ικανοποιητικές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Η SMΕRemediumCap θα αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα επενδυτικά εργαλεία και τεχνικές της αγοράς και θα στοχεύσει ως προτεραιότητα στη συνεννόηση και συνεργασία με τους προμηθευτές, τις πιστώτριες τράπεζες, τους εξειδικευμένους διαχειριστές (servicers ) και τους παλαιούς ιδιοκτήτες της εκάστοτε εταιρίας επενδυτικού στόχου.
Κεντρική επιδίωξη θα είναι να διαμορφωθούν υλοποιήσιμες επενδυτικές προτάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα με όρους αγοράς, επωφελείς για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για την ελληνική οικονομία.
Η SMERemediumCap έχει συμφωνήσει επίσης με σημαντικούς επενδυτές να συν -επενδύουν με το Ταμείο σε αναδιαρθρώσεις υπερδανεισμένων επιχειρήσεων μεγαλύτερου μεγέθους, εφόσον κριθεί ότι αποτελούν σημαντική επενδυτική ευκαιρία, που θα προσφέρει ικανοποιητικές αποδόσεις.
Σημειώνεται ότι η επενδυτική Ομάδα της SMERemediumCap, που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του ταμείου και απαρτίζεται από έμπειρα και διακεκριμένα στελέχη της αγοράς συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Καραμούζη, Κώστα Καραφωτάκη, Θοδωρή Μόσχου και Σταύρου Μπλάτσιου, έχει ήδη εντοπίσει επενδυτικούς στόχους, παρά το δυσμενές περιβάλλον και βρίσκεται σε αρχικές συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης