Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Να εκπονηθεί σχέδιο για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Μόρια

tags :
ΣΥΡΙΖΑ: Να εκπονηθεί σχέδιο για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Μόρια
Για κίνδυνο ανεξέλεγκτης μετάδοσης του κορωνοϊού κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ
Να εκπονηθεί ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, για την υγεία κατοίκων και αιτούντων ασύλου στη Μόρια ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ερώτηση, που κατέθεσαν με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου Γιάννη Μπουρνούς, τονίζουν ότι «υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης μετάδοσής του κορωνοϊού στον πληθυσμό των 22.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που στεγάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στους εργαζόμενούς του».
«Ο αριθμός-ρεκόρ των παραμενόντων αιτούντων ασύλου δεν επιτρέπει καμία τήρηση προδιαγραφών υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης εντός και εκτός του καταυλισμού και θέτει σε διακινδύνευση και τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζουν στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθεί η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ:

«Προς τον κ. Υπουργό Υγείας
ΘΕΜΑ: «Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία κατοίκων και αιτούντων ασύλου στη Μόρια»
Σε πρόσφατη αναφορά τους προς το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, οι κάτοικοι της κοινότητας Μόριας Λέσβου επισημαίνουν τους σοβαρότατους υγειονομικούς κινδύνους που εγκυμονεί η πανδημία της νόσου Covid-19 και το ενδεχόμενο μετάδοσής της στον πληθυσμό των 22.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που στεγάζονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, αλλά και στους εργαζόμενους του ΚΥΤ. Υπενθυμίζουμε πως ο αριθμός-ρεκόρ των παραμενόντων αιτούντων ασύλου δεν επιτρέπει καμία τήρηση προδιαγραφών υγιεινής και ασφαλούς διαβίωσης εντός του καταυλισμού, ενώ προφανώς θέτει σε διακινδύνευση και τη δημόσια υγεία του γειτονικού οικισμού της Μόριας. Όσοι στεγάζονται στο ΚΥΤ Μόριας, αλλά και έξω από τα όριά του, στα παρακείμενα κτήματα, αδυνατούν εκ των πραγμάτων να τηρήσουν μέτρα απομόνωσης και αποφυγής επαφών, ενώ συναντούν σοβαρές δυσκολίες ακόμα και για την προσωπική υγιεινή τους, καθώς η παροχή νερού και σαπουνιού δεν είναι αυτονόητη. Αντιλαμβάνεται κανείς πως υφίσταται σοβαρή πιθανότητα για ανεξέλεγκτη μετάδοση της νόσου σε τέτοιες συνθήκες, την ώρα μάλιστα που έχουν ήδη παρουσιαστεί κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ των κατοίκων του νησιού, ενώ η μη ανανέωση των συμβάσεων του προσωπικού του ΚΥΤ απομείωσε περαιτέρω τις οργανωτικές δυνατότητες του Κέντρου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιος είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση τυχόν εξάπλωσης της νόσου Covid-19 τόσο ανάμεσα στους κατοίκους της γειτονικής κοινότητας, όσο και στους στεγαζόμενους, αλλά και τους εργαζόμενους στο ΚΥΤ Μόριας;
2) Ποια είναι τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας της περιοχής;
3) Πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί επιδημιολογικά η διασπορά του ιού στο ΚΥΤ με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, και την υποστελέχωση σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό προσωπικό;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης