Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ειδικό ταμείο διάσωσης από τον κορωνοϊό προτείνει η Γαλλία με ορίζοντα 5-10 ετών - Στόχος η συναίνεση της Γερμανίας

tags :
Ειδικό ταμείο διάσωσης από τον κορωνοϊό προτείνει η Γαλλία με ορίζοντα 5-10 ετών - Στόχος η συναίνεση της Γερμανίας
Πρέπει να είμαστε καλύψουμε την ανάγκη να έχουμε ένα πολύ ισχυρό μέσο για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση
Ένα κοινό ταμείο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού προτείνει η Γαλλία, με συγκεκριμένο ορίζοντα πέντε ή δέκα ετών.
Στόχος του ταμείου είναι να επικεντρωθεί στην οικονομική ανάκαμψη, ώστε να κάμψει τις γερμανικές και ολλανδικές αντιρρήσεις για την έκδοση ευρωομολόγων.
"Σκεφτόμαστε ένα ταμείο που θα είναι χρονικά περιορισμένο", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire στους Financial Times.
"Είναι απολύτως απαραίτητο να διατηρήσουμε την πόρτα ανοιχτή μακροπρόθεσμα, να δημιουργήσουμε ευρεία μέσα που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε μια πολεμική οικονομική κατάσταση".
Ο Le Maire δήλωσε ότι η ιδέα του ταμείου - η οποία θα προστεθεί σε άλλα πακέτα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που προσφέρονται ή αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης από άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ και της ευρωζώνης - απορρέουν από την πρόταση του προέδρου Emmanuel Macron για κοινά "corona" ή "ευρωομόλογα" τα οποία όμως έχουν απορριφθεί από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό, υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού στις προσεχείς συναντήσεις των 19 χωρών της ευρωζώνης και των 27 μελών της ΕΕ.
"Δεν πρέπει να μας απασχολεί η λέξη coronabonds ή eurobonds.
Πρέπει να είμαστε καλύψουμε την ανάγκη να έχουμε ένα πολύ ισχυρό μέσο για να στηρίξουμε την οικονομική ανάκαμψη μετά την κρίση.
"Έχοντας ένα ταμείο για 5 ή 10 χρόνια - με περιορισμένο χρονοδιάγραμμα - και με τη δυνατότητα να έχουμε κοινό χρέος αλλά μόνο μέσα σε αυτό το ταμείο - μπορεί να είναι πιο αποδεκτό για άλλες χώρες, ίσως να είναι λύση", ανέφερε ο ίδιος.
Η Γαλλία με άλλες 8 χώρες, έχουν ήδη προτείνει τη χρήση του επόμενου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ), για να παράσχουν μακροπρόθεσμη βοήθεια σε μέλη όπως η Ιταλία και η Ισπανία που πλήττονται από την πανδημία.
"Εάν υπάρχει μια δυσκολία για πολλά κράτη μέλη να έχουν αυτή τη δυνατότητα για κοινό χρέος στο πλαίσιο του ΠΔΠ, ας σκεφτούμε την ίδια δυνατότητα εκτός του ΠΔΠ για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με σαφή εστίαση στην οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία", είπε ο Le Maire.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης