Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι τιμές του πετρελαίου σύντομα θα έχουν αρνητικό πρόσημο, δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι

Οι τιμές του πετρελαίου σύντομα θα έχουν αρνητικό πρόσημο, δεν υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι
Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνει αρνητικό πρόσημο στην τιμή του πετρελαίου
Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τιμές στο πετρέλαιο και ιδιαίτερα στο αργό θα αποτιμώνται με αρνητικό πρόσημο, καθώς πλέον διαπιστώνεται τραγική έλλειψη σε αποθηκευτικούς χώρους, επισημαίνουν ειδικοί.
Σε δύο εβδομάδες δεν θα υπάρχουν δεξαμενές πετρελαίου, αν η ζήτηση συνεχίζει να πέφτει με αυτό τον ρυθμό και εφόσον οι παραγωγοί δεν μειώσουν την παραγωγή.
Η πανδημία του κορωνοϊού επίσης έχει αναγκάσει πολλές χώρες να κλείσουν τα σύνορά τους και να επιβάλουν δρακόντεια μέτρα σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα η ζήτηση για πετρέλαιο να έχει πέσει στα τάρταρα και αποθηκευτικοί χώροι πλέον να μην υπάρχουν.
Παράλληλα, η συμφωνία που είχε υπογράψει ο ΟΠΕΚ με τις άλλες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες έληξε την Τετάρτη 1 Απριλίου και πλέον οι παραγωγοί μπορούν να παράγουν κατά βούληση, κάτι που πρόκειται να επηρεάσει τις τιμές έτι περαιτέρω.
Η χώρα-ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, μάλιστα, προτίθεται, όπως έχει δηλώσει, να αυξήσει την παραγωγή στο μάξιμουμ επίπεδο, υποδαυλίζοντας τον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει με τη Ρωσία.
«Τα διυλιστήρια σε πολλά μέρη, πλέον, χάνουν χρήματα για κάθε βαρέλι που παράγουν, αφού δεν ξέρουν πώς και πού μπορούν να το αποθηκεύσουν» είπε ο Bjarne Schieldrop, επικεφαλής αναλυτής των βασικών προϊόντων της SEB.
Όταν τα διυλιστήρια κλείσουν, πολλοί παραγωγοί δεν θα έχουν να πουλήσουν το προϊόν τους, καθώς τα διυλιστήρια είναι μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας, συμπλήρωσε.
«Για τους παραγωγούς πετρελαίου, αυτό σημαίνει μόνο ένα πράγμα» συνέχισε ο Schildrop, «η τιμή του πετρελαίου σύντομα θα είναι αρνητική.
Εάν κάποιος έχει πολύ προϊόν θα πρέπει να πληρώσει αρκετά για να το μεταφέρει σε κάποια μακρινή δεξαμενή».
Υπό αυτό το πρίσμα, οι τιμές του πετρελαίου τυγχάνουν διαπραγμάτευσης κοντά στα 20 δολ. το βαρέλι το αργό και στα 25,33 δολάρια το Brent.
Έχοντας καταγράψει απώλειες ρεκόρ της τάξης του 66% στο α’ τρίμηνο του 2020, καθώς ο κορωνοϊός έχει κατακρημνίσει τη ζήτηση, παρά τη δήλωση Trump ότι Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα επιχειρήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα, το μέλλον για τον κλάδο προοιωνίζεται δυσοίωνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης