Τελευταία Νέα
Διεθνή

Strategic Culture: Εν μέσω πανδημίας το ΝΑΤΟ αποδεικνύεται «λίγο» και ασήμαντο

tags :
Strategic Culture: Εν μέσω πανδημίας το ΝΑΤΟ αποδεικνύεται «λίγο» και ασήμαντο
Το ΝΑΤΟ ενώ έχει την ικανότητα και δυνατότητα να βοηθήσει στην πανδημία, δεν έχει σηκώσει ούτε δαχτυλάκι και επικεντρώνεται στο τι κάνει η Ρωσία και σε πανηγυρισμούς για αύξηση των μελών
Το 2015 ο Bill Gates σε μια ομιλία με τίτλο «Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη επιδημία», προειδοποίησε σχεδόν προφητικά, με αφορμή την έκρηξη του ιού Ebola ότι θα μπορούσαν να έρθουν χειρότερα.
Όπως είχε πει, «Όσο φοβερή είναι αυτή η επιδημία, η επόμενη θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη.
Ο κόσμος απλώς δεν είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει μια ασθένεια - μια ιδιαίτερα μολυσματική γρίπη, για παράδειγμα - που μολύνει πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων πολύ γρήγορα.
Από τα πράγματα που θα μπορούσαν να σκοτώσουν 10 εκατομμύρια ανθρώπους ή περισσότερα, το πιο πιθανό είναι μια επιδημία.
Πιστεύω όμως ότι μπορούμε να αποτρέψουμε μια τέτοια καταστροφή δημιουργώντας ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης και αντίδρασης για επιδημίες.
Θα εφαρμοστεί ένα είδος σχεδιασμού που πηγαίνει στην εθνική άμυνα - συστήματα για την πρόσληψη, την κατάρτιση και τον εξοπλισμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, επενδύσεις σε νέα εργαλεία, κ.λπ. - στην προσπάθεια πρόληψης και περιορισμού των εστιών.»
Ο κόσμος δεν έκανε τίποτα, με τον Trump, για παράδειγμα, να ισχυρίζεται στις 20 Μαρτίου ότι «κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να δει κάτι τέτοιο να έρχεται» και τώρα υποφέρουμε τις καταστροφές ενός τρομακτικού ιού που απειλεί να σκοτώσει αμέτρητα εκατομμύρια ανθρώπων, καθώς ο εγκληματικά αθώα τρομοκρατημένος Trump εξακολουθεί να ασκεί επιρροή στο πεπρωμένο μας.
Ωστόσο, θα μπορούσαν να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα που θα μπορούσαν να κάνουν τον κόσμο έναν καλύτερο τόπο και ένας από αυτούς είναι επαναπροσέγγιση μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, που για την Ουάσινγκτον οι δύο δεύτεροι είναι "μεγαλύτερη απειλή από την τρομοκρατία" και ο κόσμος θα απαλλαγεί από τις εξουθενωτικές συνέπειες της συνεχιζόμενης αντιπαράθεσης.
Ένα από τα πράγματα που πρέπει να εξεταστούν είναι η στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Strategic Culture Foundation.
Ο Bill Gates είχε κάποιες καλές ιδέες για το τι θα μπορούσε να γίνει για να προετοιμαστεί για την πανδημία του Covid-19 και στη συζήτησή του σχετικά με πιθανές μελλοντικές εξελίξεις προχώρησε τόσο πολύ που λέει ότι τα καλύτερα μαθήματα από τον Έμπολα ήταν να προετοιμαστούν ως "για τον πόλεμο" και επεκτάθηκε σε αυτό σημειώνοντας ότι:
"Έχουμε αποθέματα που μπορούν να μας μεγεθύνουν σε μεγάλους αριθμούς.
Το ΝΑΤΟ διαθέτει μια κινητή μονάδα που μπορεί να αναπτυχθεί πολύ γρήγορα.
Το ΝΑΤΟ κάνει πολλά πολεμικά παιχνίδια για να ελέγξει, αν είναι οι άνθρωποι καλά εκπαιδευμένοι;
Κατανοούν τα καύσιμα και την εφοδιαστική και τις ραδιοσυχνότητες;
Έτσι είναι απολύτως έτοιμοι να πάνε.
Αυτά είναι τα είδη των πραγμάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία."
Το ΝΑΤΟ είναι πράγματι καλά προετοιμασμένο για ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και έχει ένα σύστημα εφοδιασμού ιδανικό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές και άλλες κοινότητες.
Σύμφωνα με το Αρχηγείο του ΝΑΤΟ, η ιατρική του υποστήριξη περιλαμβάνει «ιατρική γενική πρακτική, αναγκαστική προστασία της υγείας πριν και κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, ιατρική εφοδιαστική και προμήθεια, ιατρική ευφυΐα και ιατρική διάσταση των χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών (ΧΒΡΠ)
Η πολιτικοστρατιωτική συνεργασία στον ιατρικό τομέα είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης καταστροφών, των καταστάσεων μαζικών ατυχημάτων και των μετακινήσεων των πληθυσμών, και η στρατιωτική ιατρική υποστήριξη μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε αυτές τις αποστολές".
Δυστυχώς, το ΝΑΤΟ δεν αναλαμβάνει καμία δράση στο ιατρικό μέτωπο, αλλά συνεχίζει να επικεντρώνεται στην επέκταση, με την τελευταία προσθήκη να είναι η Βόρεια Μακεδονία, μια χώρα δύο εκατομμυρίων ανθρώπων με ένοπλες δυνάμεις 8.000 ανδρών, των οποίων η συμβολή στη διεθνή ασφάλεια - και την καταπολέμηση του Covid-19 - είναι ασήμαντη.
Αλλά φαίνεται ότι είναι η χειρονομία, ο συμβολισμός που μετράει για το ΝΑΤΟ, ενώ οι πρακτικές - και τώρα οι διεθνείς ιατρικές καταστροφές - δεν σημαίνουν τίποτα όταν υπάρχει η ευκαιρία να δείξουμε στον κόσμο ότι μία ακόμη μικρή χώρα έχει ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία που η συμμαχία επεκτείνεται σε βαθμό να απειλήσει τη Ρωσία.
Στις 27 Μαρτίου, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «καθώς οι συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις συμβάλλουν στη διάσωση ζωών στη μάχη κατά του ιού, η ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει επιχειρήσεις δεν έχει υπονομευθεί.
Οι δυνάμεις μας παραμένουν έτοιμες και το κρίσιμο έργο μας συνεχίζεται, στον αέρα, στη θάλασσα και σε όλους τους άλλους τομείς ».
Ενώ μεμονωμένες χώρες του ΝΑΤΟ με τις ένοπλες δυνάμεις τους σε εθνικό επίπεδο αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές στην πάλη τους εναντίον του Covid-19, το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν έχει σηκώσει ούτε ένα δάχτυλο και επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της Ρωσίας οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορεί.
Το τελευταίο επίτευγμα ενέπλεκε πολεμικά πλοία Βασιλικού Ναυτικού, τα οποία δήθεν είχαν γίνει η "σκιά επτά ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα [για] πάνω από μία εβδομάδα".
Το γεγονός είναι ότι τα ρωσικά πλοία (δύο φρεγάτες, τρεις κορβέτες και δύο πλοία απόβασης) είχαν ομαδοποιηθεί στη Βόρεια Θάλασσα πριν ταξιδέψουν κανονικά μέσω της Μάγχης.
Αυτό το μη-γεγονός καλύφθηκε από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου με όρους υστερίας.
Η Daily Mail ανέφερε ότι «το Πολεμικό Ναυτικό δήλωσε ότι «κάθε κίνηση» ων ρωσικών σκαφών παρακολουθήθηκε, εν μέσω φόβων ότι ο Vladimir Putin μπορούσε να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αναταραχή για την εξάπλωση του δολοφονικού ιού.
Ανησυχίες έχουν επίσης τεθεί ότι η Ρωσία βρίσκεται πίσω από ένα κύμα παραπληροφόρησης σχετικά με την ασθένεια που φαινομενικά έχει σχεδιαστεί για να προάγει τον πανικό στο κοινό".
Η σύνδεση μεταξύ του ιού πανδημίας, του Προέδρου Putin, του ρωσικού ναυτικού και του υποτιθέμενου "κύματος παραπληροφόρησης" και της "αναταραχής" είναι αποκυήματα - σκουπίδια της Δύσης.
Το ίδιο το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «τα ναυτικά του ΝΑΤΟ σκιωδώς ακολούθησαν επτά ρωσικά πολεμικά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα.
Ενώ τα ρωσικά ναυτικά πλοία διέρχονται γενικά μέσω της Μάγχης στη διαδρομή τους μεταξύ του Βορρά και της Μεσογείου, με την ευκαιρία αυτή παρέμειναν στη Βόρεια Θάλασσα για αρκετές ημέρες ».
Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι «Το Ναυτικό έχει ολοκληρώσει μια επιχείρηση για να παρακολουθήσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία μετά από ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα δραστηριότητας στη Μάγχη και τη Βόρεια Θάλασσα».
Αυτό δεν ήταν τίποτα.
Κανείς δεν εξήγησε ποια είναι τα «υψηλά επίπεδα δραστηριότητας» που εμπλέκονται. Ολόκληρη η υπόθεση ήταν μια φανφάρα δημοσιότητας από το ΝΑΤΟ και τους υποστηρικτές του.
Το ΝΑΤΟ είναι απελπισμένο για να δικαιολογήσει την ύπαρξή του και φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες θα κάνουν το οτιδήποτε για να μεγιστοποιήσουν το προφίλ του, με τη βοήθεια μέσων μαζικής ενημέρωσης, όπως η ταμπλόιντ Mail, η οποία ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Λόρδο Rothermere, ο οποίος ζει στη Γαλλία και γλιτώνει κάθε χρόνο εκατομμύρια φόρων λόγω του καθεστώτος "μη-κατοικίας" που δηλώνει στην εφορία.
Φυλλάδες και ιστοσελίδες τύπου Mail έχουν τεράστια αναγνωστικά κοινά, ασκώντας έτσι μεγάλη επιρροή στο κοινό, οπότε γίνονται το μέγα εργαλείο προπαγάνδας.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει επιτύχει μεγάλη υποστήριξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά αυτό δεν μεταβάλλει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ είναι εντελώς άχρηστο, όχι μόνο με την πανδημική κρίση, αλλά με πολύ ευρύτερο τρόπο.
Εάν οι Βρυξέλλες, και στην ουσία η υποεπιτροπή του Πενταγώνου στην Ευρώπη, είχαν δώσει προσοχή στον λαμπρό κ. Gates και προσέφυγαν στη συμβουλή του για να προετοιμαστούν για την «επόμενη επιδημία» τότε ο κόσμος θα ήταν ευγνώμων πέρα από τα λόγια για την πρόβλεψη του ΝΑΤΟ, την εμπειρογνωμοσύνη και τη βοήθεια του.
Όπως είναι σήμερα, το ΝΑΤΟ καταδεικνύει απλώς την έλλειψη σημασίας του σε αυτόν τον ιό που πλήττεται από τον κόσμο.
Στις 27 Μαρτίου, καθώς οι διεθνείς προσπάθειες συνέχιζαν να αντιμετωπίζουν το ξέσπασμα της πανδημίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg ανακοίνωσε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι τώρα μέλος της οικογένειας των ΝΑΤΟ, μιας οικογένειας τριάντα εθνών και σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων.
Μια οικογένεια βασισμένη στη βεβαιότητα ότι, ανεξάρτητα από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, είμαστε όλοι ισχυρότεροι και ασφαλέστεροι μαζί ".
Δηλώνει ότι "μια τελετή αύξησης σημαίας για τη Βόρεια Μακεδονία θα πραγματοποιηθεί στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις 30 Μαρτίου."
Και έτσι το ΝΑΤΟ κυματίζει από έλλειψη εξάρτησης σε παράλογη ασήμαντο.
Θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν ήταν τόσο τραγικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης