Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μη διανομή μερισμάτων κλονίζει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών

Η μη διανομή μερισμάτων κλονίζει τις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών
Σοβαρές αναταράξεις αντιμετωπίζουν οι τραπεζικές μετοχές λόγω μη καταβολής μερισμάτων
Σοβαρούς κλυδωνισμούς αντιμετωπίζουν οι τραπεζικές μετοχές μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα να μη διανεμηθεί μέρισμα στους μετόχους, ως ένα μέτρο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της φονικής πανδημίας του κορωνοϊού.
Για παράδειγμα, η μετοχή της HSBC, μετά τις σχετικές ανακοινώσεις περί μερίσματος, κατρακύλησε στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ πάνω από 7%, με τη συνολική ποσοστιαία πτώση να αγγίζει το 33%.
Αλλά και η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε ραγδαία πτώση, της τάξεως του 5,2%, για τον ίδιο ακριβώς λόγο, δηλαδή την αναστολή διανομής μερίσματος.

Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 1 Απριλίου, η HSBC ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι τα έσοδα θα επηρεαστούν λόγω και των υψηλότερων πιστωτικών απωλειών».
Προκειμένου να διατηρηθεί η ρευστότητα εν μέσω της παγκόσμιας κατάρρευσης, οι ευρωπαϊκές (και οι αμερικανικές) τράπεζες έχουν αναστείλει τις πληρωμές μερισμάτων για την προστασία της ρευστότητάς τους.
Την απόφαση να σταματήσουν να δίνουν μερίσματα στους μετόχους τους έχουν λάβει οι βρετανικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Barclay’s και HSBC.
Η Barclays έχει ήδη ακυρώσει το μέρισμα των 6 λιρών ανά μετοχή που θα έπρεπε να καταβάλει την Παρασκευή 3 Απριλίου και έχει επίσης αποκλείσει το ενδεχόμενο αγοράς ιδίων μετοχών.
«Η τράπεζα έχει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, αλλά πιστεύουμε ότι είναι σωστό και συνετό για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους που υποστηρίζουμε να προβούμε σε αυτά τα βήματα.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Barclays θα βρίσκεται σε καλή θέση για να βοηθήσει μεσούσης της κρίσης» δήλωσε ο εκπρόσωπός της.
Ωστόσο, η διακράτηση μερισμάτων ως αποτέλεσμα της εποπτικής πίεσης είναι πέρα από τις προσδοκίες των επενδυτών, σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings.
Αυτή αποτελεί μια συνετή επιλογή σε καιρούς κρίσης, ωστόσο μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των μετόχων και τη σταθερότητά τους.
Μερικοί επενδυτές θα επικεντρωθούν στη μακροπρόθεσμη ικανότητα των τραπεζών να επιστρέφουν κεφάλαιο.
Ως εκ τούτου μπορεί προσωρινά να αναστείλουν πληρωμές εφόσον δεν διαπιστώσουν ότι υπάρχει μακροπρόθεσμη προοπτική.
Άλλοι μπορεί να «δουν» την παρακράτηση των μερισμάτων ως αντικίνητρο για να επενδύσουν σε τραπεζικές μετοχές.
Η στέρηση μερισμάτων μπορεί να εκτρέψει τη ροή θεσμικών κεφαλαίων σε άλλους κλάδους.

Εξετάζεται η μη καταβολή bonus στα στελέχη των τραπεζών

Πέρα από τους μετόχους, αναμενόμενο ήταν να επηρεαστούν και οι μισθοί των τραπεζικών στελεχών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύμτα πρέπει να καθορίσουν τις αμοιβές και τα bonus σε «συντηρητικό επίπεδο» κατά τη διάρκεια της κρίσης.
«Η σύστασή μας προς τις τράπεζες είναι να προσέχουν σε ό,τι αφορά τα bonus» δήλωσε ο Andrea Enria, o επικεφαλής της εποπτικής αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης