Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής - Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα»

Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινής - Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα»
Παρατείνονται οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους της Αργεντινή – Παραμένει στο τραπέζι το «κούρεμα»
Οι συνομιλίες αναδιάρθρωσης του χρέους της Αργεντινής με τους πιστωτές θα συνεχιστούν για τουλάχιστον δύο ακόμη εβδομάδες μετά την αποτυχία της κεντροαριστεράς κυβέρνησης να να επιτύχει συμφωνία πριν τη λήξη της διορίας στις 31 Μαρτίου.
Η προθεσμία θεωρήθηκε φιλόδοξη από τους επενδυτές και υπουργός οικονομίας της χώρας,  Martin Guzmán παραδέχθηκε ότι η εκδήλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η οποία μέχρι τώρα έχει προκαλέσει 27 θανάτους στην Αργεντινή, προκάλεσε καθυστέρησε περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.
«Προσπαθούμε να λύσουμε την κρίση χρέους με ομαλό τρόπο» δήλωσε σύμφωνα με τους Financial Times ο 37χρονος οικονομολόγος, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σχετικά με το αν αμφισβητείται το ενδεχόμενο να υπάρξει «κούρεμα» στο χρέος των 83 δισ. δολαρίων της χώρας, για το οποίο συζητείται η αναδιάρθρωσή του.
Ο κ. Guzmán, δήλωσε ότι εξακολουθούν να εξετάζονται «πολλαπλοί συνδυασμοί» για την ελάφρυνση του χρέους, συμπεριλαμβανομένων χαμηλότερων επιτοκίων, μεγαλύτερων προθεσμιών λήξης και περιόδου χάριτος χωρίς πληρωμή.
Μια συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές θα είναι απαραίτητη πριν η Αργεντινή μπορέσει να ξεκινήσει ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το οποίο έχει δανείσει στη χώρα στα 44 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της κρίσης του νομίσματός της το 2018.
«Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ», προκειμένου να καταστεί το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής λιγότερο επαχθές, ανέφερε, εξηγώντας ότι οι διαβουλεύσεις του άρθρου 4 του Ταμείου - το πρώτο βήμα προς ένα νέο πρόγραμμα – έχουν «παγώσει» από την επίδραση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Οι τιμές των ομολόγων της Αργεντινής έχουν καταρρεύσει μέσα στο 2020, καθώς η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στους πιστωτές - μια στάση που έχει λάβει υποστήριξη από το ΔΝΤ, καθώς το Ταμείο ζήτησε από τους ιδιώτες πιστωτές να αποδεχθούν μια «σημαντική» μείωση της αξίας των επενδύσεών τους (κούρεμα.)
Η κρίση του κορωνοϊού έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών των ομολόγων της Αργεντινής.
Πολλά  διαπραγματεύονται σήμερα σε τιμές χαμηλότερες από 30 σεντς στο δολάριο, προκαλώντας ανησυχία ότι distressed funds ενδέχεται να αγοράζουν το χρέος της χώρας προκειμένου να επιδιώξουν την πλήρη αποπληρωμή τους.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη της δεκαετούς νομικής μάχης με τους πιστωτές κατά τη διάρκεια της τελευταίας σημαντικής αδυναμίας πληρωμής του το 2001.
Μετά την έκρηξη της κρίσης του κορωνοϊού, οι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα σταματήσουν να καταβάλλουν τοκοχρεολύσια, αλλά η κυβέρνηση έκανε πληρωμή ομολόγων ύψους 248 εκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη για να δείξει καλή πίστη και να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης