Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Enria (SSM): Κανονικά οι τράπεζες θα πληρώσουν τους τίτλους κεφαλαιακής ενίσχυσης

tags :
Enria (SSM): Κανονικά οι τράπεζες θα πληρώσουν τους τίτλους κεφαλαιακής ενίσχυσης
Σε μια μπαλάντζα μεταξύ των μέτρων που  λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνα που θα λάβουν οι επόπτες των τραπεζών φαίνεται όπως όλα δείχνουν πως θα κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης
Σε μια μπαλάντζα μεταξύ των μέτρων που  λαμβάνουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εκείνα που θα λάβουν οι επόπτες των τραπεζών φαίνεται όπως όλα δείχνουν πως θα κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης όπως προκύπτει και από την νέα συνέντευξη του επικεφαλής του SSM Andrea Enria στην τηλεόραση του Bloomberg.
Οπως επεσήμανε ο κ. Ενρία δεν υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να αναστείλουν πληρωμές τίτλων που έχουν εκδοθεί για κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ο επικεφαλής του SSM όπως και η ΕΚΤ είναι φανερό πως επιχειρούν να βρουν μια σχέση ισορροπίας με τους μετόχους των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς σε τούτη τη φάση το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας αντιμετωπίζεται με χαμηλότερους δείκτες, αργότερα ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό.
Σε έναν μεταγενέστερο χρόνο οι τράπεζες και πάλι θα στραφούν στους μετόχους τους και θα πρέπει να μπορούν να το πράξουν.
"Όπως λέμε στη σύστασή μας σχετικά με τις πληρωμές μερισμάτων, θέλουμε να εντάξουμε στις τράπεζες μια ισχυρή δέσμευση για τη διατήρηση κάθε κεφαλαίου ευρώ που θα μπορούσε να είναι χρήσιμο προκειμένου να δανειοδοτηθούν οι επιχειρήσεις μικρές και μεσαίες όπως και τα νοικοκυριά τους επόμενους μήνες.
Η επιβολή περιορισμών στα επιδόματα σημαίνει επίσης την πληρωμή τους σε μετοχές ή σε μέσα που συνδέονται με μετοχές, για παράδειγμα.
Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ πληρώνουν ήδη το 45% της μεταβλητής αμοιβής τους  με άλλα χρηματοοικονομικά μέσα.
Επομένως, η άσκηση συγκράτησης και διατήρησης κεφαλαίου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα αυτή τη στιγμή" σημειώνει ο ισχυρός άνδρας του SSM.
Yπάρχει ζήτηση για πιστώσεις από επιχειρήσεις, ιδίως εκείνες που πιθανώς αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες λόγω του παγώματος των εσόδων τους, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων που  έχουν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις. Περιμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί. Και θέλουμε λέει ο κ. Ενρία οι τράπεζες να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους πελάτες τους.
Φυσικά, τα μέτρα ελάφρυνσης που λαμβάνουν αρκτές  κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ όσον αφορά τις εγγυήσεις, τα μορατόριουμ και άλλα παρόμοια θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν από αυτή την άποψη.
Η ρευστότητα των τραπεζών επηρεάζεται βεβαίως από τους πελάτες που αντλούν πιστώσεις - κάτι που είναι απολύτως σωστό.
Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι αγορές και οι επενδυτές να κατανοήσουν επίσης ότι το μήνυμά μας είναι ότι οι τράπεζες είναι αυτή η στιγμή που πρέπει να χρησιμοποιούν τα κεφαλαιακά τους αποθέματα όπως και τα αποθέματα ρευστότητας.
Επομένως κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση δεν χαρακτηρίζει αρνητικά τις τράπεζες.
Επί του παρόντος, τα πιστωτικά όρια είναι το κύριο κανάλι μέσω του οποίου οι τράπεζες υποστηρίζουν τους πελάτες τους.
Ελπίζω ότι τα μέτρα ανακούφισης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις θα λειτουργήσουν σύντομα, έτσι ώστε τα συστήματα εγγυήσεων να μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση και ακόμη και την αύξηση της στήριξης για την οικονομία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Η ανακούφιση που δώσαμε για τις τράπεζες είναι αρκετά σημαντική. Είναι κεφάλαιο αξίας 120 δισ. ευρώ το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ σε δυνητικούς δανεισμούς σε νοικοκυριά κα μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ας σημειωθεί πάντως πως σε ότι αφορά τουλάχιστον τις ελληνικές τράπεζες η λογική έλλειψης ρευστότητας - καθώς οι τράπεζες δεν έχουν έσοδα αυτήν την περίοδο- δυσκολεύει τις χορηγήσεις ακόμη και τις χορηγήσεις με εγγυήσεις όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης