Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος εφιάλτης ο κορωνοϊός με 927 χιλ. κρούσματα και 46,5 χιλ. νεκρούς - Ξανά σε lockdown η Κίνα, σε σοκ ΗΠΑ, ΕΕ, τα χειρότερα έρχονται

Παγκόσμιος εφιάλτης ο κορωνοϊός με 927 χιλ. κρούσματα και 46,5 χιλ. νεκρούς - Ξανά σε lockdown η Κίνα, σε σοκ ΗΠΑ, ΕΕ, τα χειρότερα έρχονται
Σύντομα τα κρούσματα παγκοσμίως θα είναι 1 εκατ και οι νεκροί 50 χιλιάδες
Ακατάπαυστα συνεχίζει την εφιαλτική του πορεία ο κορωνοϊός, που πολύ σύντομα αναμένεται να ξεπεράσει το φράγμα του 1 εκατ. κρουσμάτων και των 50.000 θυμάτων, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Χωρίς να υπάρχει έστω κάποια νύξη για θεραπεία ή εμβόλιο στον ορίζοντα, ακόμη και οι πιο δύσπιστες ή ελαστικές κυβερνήσεις περνούν σιγά σιγά στην ενταντικοποίηση των μέτρων αναχαίτισης της νόσου, ή την επιβολή των πρωτόγνωρων περιοριστικών μέτρων και των απαγορεύσεων μετακινήσεων και συναθροίσεων των πολιτών σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τη διασπορά της νόσου, καθώς είναι το μόνο όπλο που διαθέτουν για να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους.
Ένας - ένας οι κυβερνήτες των ΗΠΑ επιβάλλουν lock down στις πολιτείες τους, ενώ ακόμα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ο οποίος μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες της πανδημίας και ανέφερε ότι δεν μπορεί η αμερικανική οικονομία να είναι κλειστή λόγω του κορωνοϊού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρούσε σε άρση των μέτρων, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων έως τα τέλη Απριλίου, με αυξημένη πιθανότητα νέας παράτασης και τον Μάιο, σπεύδοντας να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οδυνηρές και πως η τήρηση των μέτρων είναι «ζήτημα ζωής ή θανάτου»!
Η Κίνα ξαναγύρισε σε καθεστώς καραντίνας, θέτοντας την επαρχία Χενάν στην ενδοχώρα της σε καραντίνα μετά την επιβεβαίωση νέων κρουσμάτων.
Την παράταση των περιοριστικών μέτρων εξετάζουν επίσης και μια σειρά από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, καθώς η ΕΕ εξακολουθεί να δέχεται ισχυρό πλήγμα από την πανδημία με την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία να σπάζουν καθημερινά τα θλιβερά τους ρεκόρν και να είναι οι χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα – μαζί με τις ΗΠΑ και το Ιράν – όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θάνατοι στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει πλέον τους 35.000.
Εκτιμάται ότι 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 47% του παγκόσμιου πληθυσμού, τελεί υπό περιορισμό στο σπίτι του ενώ οι μετακινήσεις έχουν επί της ουσίας «ακινητοποιηθεί», κάτι που αντικατοπτρίζεται και στις τιμές του πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 926 χιλιάδες, οι νεκροί σε 46,4 χιλιάδες και οι άνθρωποι που νόσησαν και θεραπεύτηκαν σε 193 χιλιάδες.
Με βάση την στατιστική οι θάνατοι αντιστοιχούν στο 5% των κρουσμάτων.
Όσοι θεραπεύτηκαν αντιστοιχούν στο 20% των συνολικών κρουσμάτων ο δείκτης αυτός δείχνει ότι ακόμη έχουμε πολύ δρόμο ώστε να υπάρξει ύφεση του κορωνοιού.

Την ίδια στιγμή, οι προειδοποιήσεις για την πορεία της οικονομίας είναι εφιαλτικές.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει – βάσει του πιο απαισιόδοξου σεναρίου της – ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά +0,1% το 2020, ενώ το ΔΝΤ εκτίμησε πως είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη το 2020.
Εφιαλτικό παραμένει το σενάριο για την αμερικανική οικονομία και ακόμη πιο ζοφερές οι προοπτικές για τις αναπτυσσόμενες χώρες από την την χειρότερη παγκόσμια κρίση που ζει η Γη, από την ίδρυση του ΟΗΕ», όπως χαρακτήρισε την πανδημία ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Antonio Guterres.
 
Η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού με μια ματιά

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 926 χιλιάδες.
- Οι νεκροί ανέρχονται σε 46,4 χιλιάδες, ενώ θεραπεύτηκαν 193 χιλιάδες άνθρωποι.
- Η Ιταλία μετρά 13.155 νεκρούς και 110.574 κρούσματα.
- Πρώτες σε κρούσματα παγκοσμίως οι ΗΠΑ με 210 χιλιάδες, στους 4.542 οι νεκροί.
- Στο κόκκινο η Πολιτεία της Νέας Υόρκης με 1.941 θανάτους.
- Στην Ισπανία καταγράφεται δραματική αύξηση κρουσμάτων και νεκρών, στους 9.387 οι θάνατοι και στα 102.179 τα κρούσματα.
- Στους 4.043 οι νεκροί στη Γαλλία, 57.749 τα κρούσματα.
- Στη Βρετανία οι νεκροί έφτασαν τους 2.357 και τα κρούσματα σε 29.857.  
- Στη Γερμανία τα κρούσματα ανέρχονται σε 77.558 και οι νεκροί σε 891.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 3.036 και τα κρούσματα σε 47.593.
- Στη Νότια Κορέα οι νεκροί ανέρχονται σε 165 ενώ τα κρούσματα φτάνουν τα 9.887.
- Στην ηπειρωτική Κίνα έχουν καταγραφεί συνολικά 82.361 και 3.316 θάνατοι.
- Ήρθησαν στις 25/3 τα περιοριστικά μέτρα στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας και χθες 1/4 μπήκε σε καραντίνα η επαρχία Χενάν.
- Στην Ιαπωνία τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.000 – Στους 57 οι νεκροί.
- Στους 828 οι θάνατοι  στο Βέλγιο και στα 13.964 τα κρούσματα.
- Στα 4.862 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 17.768 στην Ελβετία που μετρά και 488 θανάτους.
- Στην Ελλάδα έφτασαν τους 50 οι νεκροί.
- Στους 277 οι νεκροί στην Τουρκία, στα 15.679 τα κρούσματα.
Image
Σε σοκ οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τα 205 χιλιάδες κρούσματα και 4.500 θανάτους

Στο επίκεντρο της επιδημίας του κορωνοϊού έχουν εδραιώσει τη θέση τους οι ΗΠΑ, οι οποίες μετρούν τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 4.542 ενώ τα κρούσματα σε 206.207, τα οποία μακράν είναι και τα περισσότερα στον κόσμο.
Ο αυξανόμενος αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει πριν από μερικές ημέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος είχε προειδοποιήσει πως οι  ΗΠΑ θα εξελιχθούν στο νέο επίκεντρο της πανδημίας.
Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία μετρά τουλάχιστον 1.941 θανάτους ενώ ολοένα και περισσότερες Πολιτείες επισημαίνουν την ανάγκη σε κλίνες και τον κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό.
Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι εξαντλούνται τα στρατηγικά αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Στα είδη που φέρονται να έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, ενώ μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό.
Χθες μάλιστα 1/4, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι παρουσιάζονται ελλείψεις στα φάρμακα χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη που καταπολεμούν την ελονοσία, λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τα φάρμακα αυτά, τα οποία έχουν δοκιμαστεί με κάποια επιτυχία στην ασθένεια Covid-19, προστέθηκαν στη σελίδα https://bit.ly/2JvV1Ep της FDA όπου αναφέρονται οι ελλείψεις.

Image
Έκθετος ο Trump

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump δέχεται έντονες επικρίσεις για την πολιτική που ακολούθησε απέναντι στην επιδημία.
Αν και μέχρι πρότινος υποβάθμιζε τις συνέπειες από τον κορωνοϊό αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την ίδια την πανδημία», ότι αυτή δεν μπορεί να κρατήσει την αμερικανική οικονομία κλειστή και ότι στις 12 Απριλίου θα επανεξέταζε τη στάση των περιοριστικών μέτρων, χθες Τρίτη 31/3 όχι μόνο ανακοίνωσε ότι παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού, αλλά προειδοποίησε τους Αμερικάνους ότι έχουν μπροστά τους δύο «πάρα πολύ οδυνηρές» εβδομάδες.
«Θα περάσουμε δύο πολύ δύσκολες εβδομάδες» είπε ο Trump, κάνοντας δραματική στροφή από τις έως τώρα εκτιμήσεις του πως τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αρθούν σύντομα.
Αντιθέτως είπε πως είναι «απολύτως κρίσιμο ο αμερικανικός λαός να τηρήσει τις συστάσεις» των υγειονομικών αρχών «για τις επόμενες 30 ημέρες», κάτι που χαρακτήρισε «ζήτημα ζωής και θανάτου».
Στην τοποθέτηση του ο Trump κάλεσε τους Αμερικάνους να αποφεύγουν τις συναθροίσεις 10 και άνω ατόμων, να δουλεύουν από το σπίτι και να μην πηγαίνουν σε εστιατόρια και μπαρ.
Πάντως, η αρμόδια του Λευκού Οίκου για τον κορωνοϊό Deborah Birx υποβάθμισε τις εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για 100.000 έως 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ λόγω του κορωνοϊού, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως ο αριθμός των θανάτων θα κορυφωθεί στα μέσα Απριλίου.
«Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή.
Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό εμβόλιο ή θεραπεία.
Είναι θέμα συμπεριφοράς.
Η συμπεριφορά του καθενός είναι αυτή που θα αλλάξει την πορεία της πανδημίας τις επόμενες 30 ημέρες» είπε η Birx.
Από την πλευρά του ο Anthony Fauci, ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου για αλλεργίες και μολυσματικές ασθένειες, ο οποίος ήταν και αυτός που είχε κάνει την πρόβλεψη για 100 με 200 χιλιάδες νεκρούς, υποστήριξε πως όλες οι προσπάθειες που γίνονται, είναι για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν αυτός ο αριθμός.
Σημειώνεται ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικάνων τελούν υπό συνθήκες αποκλεισμού.

Στο κόκκινο η Νέα Υόρκη

Η πλέον πληττόμενη περιοχή των ΗΠΑ είναι η Πολιτεία της Νέας Υόρκης, η οποία ήδη μετρά 1.941 θανάτους, οι οποίοι αποτελούν το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ
Στη διάρκεια της καθιερωμένης καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ανακοίνωσε χθες Τετάρτη 1η Απριλίου, ότι ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό στη Νέα Υόρκη έφτασαν τους 1.941, από 1.550 την Τρίτη 31/3 το βράδυ.
Ο Cuomo πρόσθεσε ότι σε όλη την πολιτεία έχουν γίνει 220.000 τεστ, με 15.694 να έχουν γίνει σε ένα 24ωρο.
Συνολικά έχουν βρεθεί 83.712 θετικοί στον ιό, εκ των οποίων οι 7.917 μέσα στη νύχτα.
Ο Cuomo πιστεύει ότι η κορυφή της επιδημίας θα έρθει στα τέλη Απριλίου «δηλαδή σε έναν μήνα ακόμη», όπως είπε.
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι ΗΠΑ
-Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αντιστοιχούν στο 21% των παγκόσμιων κρουσμάτων
- Οι θάνατοι αντιστοιχούν μόλις στο 8% των συνολικών θανάτων διεθνώς.
- Όσοι νόσησαν και ανάρρωσαν αντιστοιχούν στο 3,6% των κρουσμάτων στις ΗΠΑ έναντι 21% που είναι ο παγκόσμιος μέσος όρος.
- Τα 3/4 των Αμερικανών τέθηκαν σε απομόνωση με βάση οδηγίες των επιμέρους κυβερνήσεων των  πολιτειών.
Το τελευταίο στοιχείο δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν φθάσει οι ΗΠΑ στην κορύφωση του προβλήματος.
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Andrew Cuomo ανέφερε πως η Πολιτεία παρήγγειλε από την Κίνα 17.000 αναπνευστήρες, με τιμή 25.000 δολάρια τον καθένα.

 

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/Screen%20Shot%202020-03-31%20at%205.50.40%20PM.png?itok=UMJCn99y

Ιταλία: Στους 13.155 οι νεκροί - Παράταση έως τις 13/4 η καραντίνα

Εξίσου δραματική είναι και η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετρά τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως.
Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 13.155 ενώ όσον αφορά τα κρούσματα, αυτά ανέχονται σε 110.574.
Παράλληλα, πάνω από 4.035 άνθρωποι νοσηλεύονται στην εντατική, 43.752 έχουν τεθεί σε κατ’οίκον περιορισμό ενώ 15.729 που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι παρά τη βελτίωση αυτή, η κυβέρνηση του Giuseppe Conte θα επεκτείνει την καραντίνα και τα περιοριστικά μέτρα, τα οποία λήγουν στις 3 Απριλίου.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Ιταλίας, Roberto Speranza ανακοίνωσε πως τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται έως τις 13 Απριλίου.
Ο επικεφαλής του Ιταλικού Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας υπογράμμισε ότι «χρειάζονται πιο γρήγορα τεστ προς εντοπισμό των αντισωμάτων και είναι ακριβώς αυτό που η ιταλικές υγειονομικές αρχές θέλουν να κάνουν».
Κατέληξε υπογραμμίζοντας πως «ο στόχος είναι ο δείκτης μεταδοτικότητας να παραμείνει κάτω από το 1%» και ότι «για να φτάσει στο μηδέν, θα χρειαστούν μήνες».
Εν τω μεταξύ σε χθεσινές του δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ της Ιταλίας, Roberto Gualtieri χαρακτήρισε ρεαλιστική την εκτίμηση της Confindustria για συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ιταλίας κατά 6% το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

ImageImage
Ισπανία: Στους 9.131 οι νεκροί


Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, η οποία μετρά ήδη 9.131 νεκρούς και 102.179 κρούσματα.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 900 νέοι θάνατοι.
Σημειώνεται πως 19.000 άνθρωποι που νόσησαν, έχουν θεραπευτεί ενώ περίπου 50.000 χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Ως αποτέλεσμα της διασποράς της νόσου η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Pedro Sanchez ανακοίνωσε τη διακοπή κάθε «μη αναγκαίας» οικονομικής δραστηριότητας για δύο εβδομάδες.
Ο Sanchez είπε ότι όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται σε τομείς όχι απολύτως αναγκαίους θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους για το διάστημα αυτό, ακολουθώντας έτσι το παράδειγμα της Ιταλίας.
Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τον μισθό τους, αλλά θα πρέπει να καλύψουν τις χαμένες εργατοώρες κάποια στιγμή αργότερα.
Το μέτρο θα ισχύσει ως τις 9 Απριλίου.
Απολύτως αναγκαίοι τομείς θεωρούνται κατά κύριο λόγο οι τομείς της υγείας, της διατροφής και της ενέργειας.
Χθες ο πρωθυπουργός απαγόρευσε τις επικήδειες τελετές και περιόρισε στους τρεις τους παρευρισκόμενους σε έναν ενταφιασμό, ενώ απαγόρευσε στις εταιρείες κοινής οφέλειες να κόψουν ρεύμα και νερό, λόγω απλήρωτων λογαριασμών, όπως ανέστειλε και τις εξώσεις κατοικιών για 6 μήνες.
Ο μεγάλος φόβος των ισπανικών αρχών παραμένει ο υπερκορεσμός των μονάδων εντατικής νοσηλείας που λειτουργούν ήδη στα όρια των δυνατοτήτων τους με προσωπικό που παραπονιέται με πικρία για την έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού.

Γαλλία: Νέο θλιβερό ρεκόρ 509 νέων θανάτων - Πάνω από 4.000 οι νεκροί, αυξήθηκαν κατά 9% τα κρούσματα, σχεδόν 60.000

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη 1η Απριλίου ένα νέο θλιβερό ημερήσιο ρεκόρ με 509 νέους θανάτους από τον κορωνοϊό, σε διάστημα 24 ωρών, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών από τον Covid-19 να ανέρχεται πλέον σε 4.032 και η χώρα να γίνεται η τέταρτη κατά σειρά που ξεπερνά το όριο των 4.000 θανάτων, πίσω από την Ιταλία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία άγγιξε τους 24.639 (+1.882 από προχθες 31/3).
Ο διευθυντής των υπηρεσιών Υγείας Jerome Salomon ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού αυξήθηκε στα 56.989, μια αύξηση 9%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 6.017 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και πρέπει να διασωληνωθούν, ένας αριθμός αυξημένος κατά 8% σε σύγκριση με χθες.
Ο ημερήσιος απολογισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει μονάχα όσους ασθενείς πεθαίνουν στα νοσοκομεία, όμως οι αρχές λένε ότι θα μπορούν πολύ σύντομα να συγκεντρώνουν στοιχεία για τους νεκρούς στα γηροκομεία, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων.
Μπροστά στη συμφόρηση των μονάδων εντατικής θεραπείας, οι αρχές οργάνωσαν τη διακομιδή ασθενών προς περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο.
Ο αριθμός των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί από 5.000 στις 10.000, με στόχο να φτάσει τις 14.500.

Γερμανία: 788 νεκροί και 72.383 τα κρούσματα - Στο 0,8% η θνητότητα

Στους 778 ανέρχονται οι νεκροί από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έφτασε τα 72.383.
Σε δηλώσεις του ο Lothar Wieler, επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της επιδημίας του κορωνοϊού στη Γερμανία, υπογραμμίζοντας πως οποιαδήποτε αλλαγή στη τάση της επιδημίας θα είναι πιο ξεκάθαρη μετά το Πάσχα των Καθολικών (12/4).
Παράλληλα τόνισε ότι η πραγματική θνητότητα από την επιδημία κινείται στα επίπεδα του 0,8%, υποστηρίζοντας πάντως πως το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η Γερμανία βρίσκεται σε καραντίνα καθώς σχολεία, καταστήματα, εστιατόρια και αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν κλείσει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια θα μπορούσαν να είναι τα θύματα του κορωνοϊού στην Γερμανία, εάν δεν λαμβάνονταν καθόλου μέτρα προστασίας ή εάν τα μέτρα ήταν ανεπαρκή, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών που διέρρευσε στις 30 Μαρτίου στην Sueddeutsche Zeitung.
«Πρόκειται για το χειρότερο σενάριο», διευκρίνισε χθες ο υπουργός Horst Seehofer υπερασπιζόμενος το έγγραφο και τονίζει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να χαλαρώσουν, αλλά να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους περιορισμούς «για να σωθούν ζωές».
«Έχω αφήσει τους συνεργάτες μου να σκέφτονται ελεύθερα.
Δεν τους δίνω οδηγίες», επισήμανε ο κ. Seehofer σε συνέντευξή του στην BILD και πρόσθεσε ότι υπό επεξεργασία τίθενται διάφορες πιθανότητες, «τις οποίες δεν ακούει κανείς ευχάριστα, αλλά είναι αναγκαίο να διερευνηθούν».

Βρετανία: Στους 1.789 οι νεκροί - Επιστολή Johnson

Στους 1.789 ανέχονται οι νεκροί στη Βρετανία, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 25.504.
«Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν», ανέφερε σε πρόσφατη επιστολή του ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B. Johnson.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας B.Johnson, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε αυτοαπομόνωση, υπογραμμίζει ότι, εάν χρειαστεί, μπορεί να επιβληθούν αυστηρότεροι περιορισμοί.
Image
Κίνα: Στους 3.312 οι νεκροί - Δημοσιοποιεί στοιχεία και για ασυμπτωματικούς ασθενείς

Στους 3.312 ανέρχονται οι νεκροί στην Κίνα από την πανδημία του κορωνοϊού, αριθμός που φέρνει την Κίνα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων.
Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν άλλους επτά θανάτους στην ηπειρωτική Κίνα, έξι στην πόλη Ουχάν και έναν στη Σαγκάη, καθώς και συνολικά 36 νέα κρούσματα μόλυνσης.
Όλα τα νέα κρούσματα, πλην ενός, ήταν «εισαγόμενα», δηλαδή αφορούσαν ανθρώπους που φθάνουν στη χώρα μολυσμένοι από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους Κινέζοι φοιτητές.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 82.301, αν και οι υγειονομικές αρχές της Κίνας άρχισαν από σήμερα να δημοσιοποιούν δεδομένα και για τα ασυμπτωματικά κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη, που φοβάται ότι η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται ξανά, από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν καν πως είναι φορείς.
Η Κίνα, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο, έχει θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο και έχει αρχίσει να αίρει τους περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών σε μέχρι πρότινος εστίες της επιδημίας της ασθένειας COVID-19.
Μέχρι σήμερα, ο αριθμός των γνωστών ασυμπτωματικών φορέων παρέμενε απόρρητος, καθώς δεν συμπεριλαμβανόταν στα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιεί η Εθνική Επιτροπή Υγείας. Σύμφωνα με την εφημερίδα South China Morning Post, που επικαλείται αδημοσίευτα κυβερνητικά έγγραφα, ο αριθμός τους ξεπερνά τους 40.000 ανθρώπους.
Στο πλαίσιο της προσπάθειας να καθησυχάσει τους πολίτες όσον αφορά τα ασυμπτωματικά και ως τώρα αδήλωτα κρούσματα, η κυβέρνηση  διέταξε τις υγειονομικές αρχές να τα εντοπίζουν και να δημοσιοποιούν δεδομένα γι’ αυτά.
Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Λιαονίνγκ έγιναν οι πρώτες που συμμορφώθηκαν προς τη νέα εντολή σήμερα, γνωστοποιώντας πως εντόπισαν 52 περιπτώσεις φορέων του SARS-CoV-2 οι οποίοι δεν έχουν εκδηλώσει απολύτως κανένα σύμπτωμα ως τα μεσάνυχτα χθες.
Η επαρχία Χουνάν ενημέρωσε ότι έχει εντοπίσει τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις, όλες τους «εισαγόμενες», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ανθρώπους που επιστρέφουν στην Κίνα από το εξωτερικό, στην πλειονότητά τους κινέζους φοιτητές.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας της Κίνας πρόκειται να αρχίσει να δημοσιοποιεί τα συνολικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο για τους ασυμπτωματικούς φορείς εντός της ημέρας.
Γίνεται διάλογος ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους για το πόσο μολυσματικοί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, πάντως κατά τις υγειονομικές αρχές, οι άνθρωποι αυτοί θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες ούτως ή άλλως.
Σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας, 1.541 ασυμπτωματικοί φορείς τελούσαν υπό παρακολούθηση ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Τουρκία: Αντιστέκεται στις πιέσεις για lockdown λόγω κορωνοϊού ο Erdogan - Στους 277 οι νεκροί

Ο αριθμός των θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στην Τουρκία αυξήθηκε χθες 1η Απριλίου, κατά 63, φτάνοντας συνολικά τους 277, στην μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι στιγμής, ενώ τα κρούσματα του ιού έφτασαν τα 15.679, σε μια άνοδο 2.148 μολύνσεων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca.
Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο υπουργός τόνισε πως 14.396 άνθρωποι εξετάσθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των εξετάσεων να φτάνει τους 106.799 από την αρχή της επιδημίας.
Από την επόμενη εβδομάδα, είπε, η χώρα θα πραγματοποιεί 20.000 με 25.000 τεστ ημερησίως και 30.000 λίγο αργότερα.
Ο Covid-19 έχει πλέον εξαπλωθεί και στις 81 επαρχίες της Τουρκίας, ανέφερε ο Koca, με το 60% των κρουσμάτων να έχει εντοπιστεί στην Κωνσταντινούπολη.
Η επαρχία της Σμύρνης και της Άγκυρας ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων.
Παροτρύνουμε τους πολίτες να μείνουν σπίτι, αλλά αν χρειαστεί θα εντείνουμε τα μέτρα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του προς στελέχη του κόμματός του ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan τοίζοντας πως τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορωνοϊού είναι η ισχυρή υποδομή του τουρκικού συστήματος υγείας και η έγκαιρη λήψη μέτρων, καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μένουν στο σπίτι και να τηρούν την κοινωνική απομόνωση για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Ξανά σε lock down η Κίνα, τίποτε δεν είναι υπό έλεγχο

Μόλις λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες ότι η Κίνα σκοπίμως διαχέει ψευδή στοιχεία για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, έρχεται η ανακοίνωση πως θέτει σε lock down την επαρχία Χενάν στο κέντρο της Κίνας και «απαγορεύει όλες τις μετακινήσεις ανθρώπων μετά από έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην περιοχή».
Όπως αναρτήθηκε στο λογαριασμό του νομού Jia στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - ο οποίος έχει πληθυσμό περίπου 600.000 - κανείς δεν μπορεί να ταξιδέψει έξω από την επαρχία Jia χωρίς εξουσιοδότηση.
Επιπλέον, οι κάτοικοι δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για εργασία εκτός εάν έχουν άδεια να το κάνουν.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ, στις 29 Μαρτίου, η επαρχία Χενάν έσπασε το 30ήμερο σερί χωρίς νέα κρούσματα κορωνοϊού, λέγοντας ότι ένα άτομο έχει εξεταστεί θετικά μετά από ένα ταξίδι στην Pingdingshan, όπου βρίσκεται στον νομό Jia.
Ο άνθρωπος αυτός ήρθε σε επαφή με δύο γιατρούς οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, παρόλο που δεν είχαν δείξει συμπτώματα.
Περιττό να τονιστεί, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg ότι παρά τις όποιες προθέσεις της κινεζικής κυβέρνησης και τη όποια στήριξη απολαμβάνει από τον ΠΟΥ στην προσπάθεια να πείσει ότι έλεγξε τον ιό, «καθώς θέτει την οικονομία της σε κίνηση ξανά, αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης των ποσοστών μετάδοσης των κρουσμάτων για άλλη μια φορά, απαιτώντας νέα μέτρα ελέγχου και περιορισμών, με άγνωστες τις επιπρόσθετες συνέπειες στην οικονομία και σε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.

Ιαπωνία: Στα πρόθυρα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω κορωνοϊού


Τη θέση ότι η Ιαπωνία συνεχίζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και της λήψης αυστηρότερων μέτρων καθώς η εξάπλωση της πανδημίας του κορω νοϊού συνεχίζεται στη χώρα διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Yoshihide Suga.
Όπως είπε ο Suga, το να ελεγχθεί η εξάπλωση παραμένει η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, που είναι έτοιμη να πράξει «ό,τι χρειάζεται» για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί 2.200 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 66 θάνατοι.
Ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων και των θυμάτων εντείνουν τις πιέσεις στον πρωθυπουργό Shinzo Abe προκειμένου να λάβει την απόφαση να κηρύξει την Ιαπωνία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να απαγορευτούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις των πολιτών.
Πάντως ο ΥΠΟΙΚ της Ιαπωνίας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να επιβληθεί περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών στο Τόκιο ή άλλες μεγάλες πόλεις.
Σήμερα Τετάρτη 1/4 θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή στελεχών της κυβέρνησης και ειδικών για να εξεταστεί η επιδημιολογική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης