Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rutherford Institute: Ολισθηρός ο δρόμος του lockdown για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ

tags :
Rutherford Institute: Ολισθηρός ο δρόμος του lockdown για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ
Ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές κατά των απαγορεύσεων με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού
Ολισθηρό χαρακτηρίζει τον δρόμο της επιβολής του lockdown για τις δημοκρατικές ελευθερίες στις ΗΠΑ το Rutherford Institute.
Οι φωνές κατά των απαγορεύσεων με στόχο να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ολοένα και πληθαίνουν στις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση του Donald Trump να κατηγορείται για τη λήψη αυταρχικών μέτρων.
Όπως εξηγούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου, «μόνο και μόνο επειδή πολεμάμε έναν αόρατο εχθρό με τη μορφή ενός ιού, δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από κάθε έννοια ανθρωπιάς, κοινή λογικής και ατομικών ελευθεριών.
Ό, τι παραχωρήσουμε πρόθυμα τώρα, δεν θα μας επιστραφεί εύκολα μόλις αυτή περάσει η κρίση».
Κάθε μέρα που περνάει φέρνει νέα δραστικά μέτρα περιορισμού από τα κυβερνητικά όργανα (τα περισσότερα έχουν παραδοθεί μέσω εκτελεστικών εντολών) σε τοπικό, κρατικό και ομοσπονδιακό επίπεδο, για το λεγόμενο "καλό" του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι ένα πράγμα να επιχειρήσουμε ένα πείραμα που αφορά την κοινωνική απόσταση για να ισοπεδώσουμε την καμπύλη του ιού, επειδή δεν έχουμε την πολυτέλεια να διακινδυνεύσουμε την κατάρρευση των νοσοκομείων και την έκθεση των ευπαθών ομάων σε κίνδυνο. Ωστόσο, η γραμμή που διαχωρίζει τις εντολές για κατ΄οίκον περιορισμό και την επιβολή κυρώσεων για μη συμμόρφωση, από την καταπάτηση των ατομικών ελευθεριών.  Πάνω από τα τρία τέταρτα των Αμερικανών έχουν διαταχθεί να παραμείνουν στο σπίτι και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. Τα σχολεία έχουν κλείσει, πολλές από τις πολιτείας έχουν απαγορεύσει συγκεντρώσεις περισσότερων από 10 ατόμων. 
Τουλάχιστον τρεις πολιτείες (Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα και Πενσυλβανία) έχουν δόσει εντολή να κλείσουν επιχειρήσεις.
Αναμφισβήτητα, αυτά τα μέτρα περιορισμού - στο δικαίωμα του λαού να συγκεντρωθεί ειρηνικά, να ταξιδέψει, να ασκήσει εμπόριο κλπ. - περιορίζουν τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα.
Προς το παρόν, η κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει το συμφέρον της, έστω και προσωρινό, είναι να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και τη δημόσια κυκλοφορία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση του ιού.
Όπως τονίζει το Ινστιτούτο, οι πολίτες πρέπει να προφυλαχθούν από την τάση να συνηθίσουν τις αυταρχικές υπαγορεύσεις και να επιτρέπουν επιτρέπουμε στην κυβέρνηση να συνεχίσει, χωρίς καμία αντίδραση.
"Με άλλα λόγια, μην είστε αφελείς: η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να επεκτείνει τις εξουσίες της πολύ πέρα ​​από το πεδίο εφαρμογής του Συντάγματος", προειδοποιούν οι αναλυτές.
Σε ανάλογες προειδοποιήσεις προχώρησε και το Mises Institute, το οποίο ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του shutdown της αμερικανικής οικονομίας, που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση Trump λόγω της πανδημίας,  το οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει αυταρχικό.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, οι διαρκείς και εκτεταμένες βλάβες που προκλήθηκαν από αυτό το αυταρχικό προηγούμενο, υπερτερούν σε μεγάλο βαθμό εκείνων που προκαλούνται από τον ιό COVID-19.
Ο αμερικανικός λαός - άτομα, οικογένειες, επιχειρήσεις - πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό του πώς και πότε να ανοίξουν εκ νέου την κοινωνία και θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους, τονίζει το Mises. Oύτε η κυβέρνηση Trump, ούτε το Κογκρέσο έχουν τη νομική εξουσία να σταματήσουν την αμερικανική ζωή, χωρίς τουλάχιστον να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Όπως ανέφερε πρόσφατα ο δικαστής Andrew Napolitano, το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και οι καραντίνες δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτά, βάσει κάποιου μαγικού "έκτακτου" δόγματος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης