Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εάν η Γερμανία απορρίψει τα corona bonds, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη

tags :
Εάν η Γερμανία απορρίψει τα corona bonds, θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη
Σφοδρή κριτική στη Γερμανία από τον Ramin Mazaheri
Εάν η Γερμανία απορρίψει την έκδοση των ευρωομολόγων (corona bonds), την οποία ζητούν εννέα χώρες της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν την κρίση που ξέσπασε, λόγω κορωνοϊού, θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, αναφέρει σε άρθρο του ο Ramin Mazaheri για το Saker Blog.
Ο Mazaheri εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην καγκελάριο της Γερμανίας Angela Merkel, κατηγορώντας την για υποκρισία.
Όπως τονίζει ο αρθρογράφος, είναι δύσκολο για όσους ζουν εκτός Ευρώπης να κατανοήσουν τη δυσαρέσκεια που επικρατεί για τη Γερμανία.
Σημειώνει ωστόσο, ότι το να αγνοεί κανείς την ιστορία, δεν είναι δείγμα ευγένειας η προοδευτισμού, αλλά καταδεικνύει άρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Angela Merkel είναι η Margaret Thatcher της γενιάς μας.
Υπό την ηγεσία της, οι μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερο πλούτο από τα ασθενέστερα έθνη της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και οι μισθοί έχουν διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά μετά την εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Σύρων προσφύγων.
Από το 2008 μέχρι σήμερα, η Γερμανία επιμένει στην άρνησή της για περισσότερη Ευρώπη, η οποία αποτελεί τον μοναδικό εφικτό τρόπο για να σωθεί το ευρωπαϊκό project, το οποίο βέβαια ο αρθρογράφος αποκαλεί αντιδημοκρατικό και διεφθαρμένο.
Η Γερμανία αρνείται την αμοιβαιοποίηση του χρέους της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι είναι η ίδια που συλλέγει το χρέος.
Η Γερμανία απλά δεν καταλαβαίνει.
Κι αυτό γιατί για κάθε χώρα με πλεόνασμα, πρέπει να υπάρχει μία χώρα με αντίστοιχο έλλειμμα. Ήταν οι γερμανικές (και οι γαλλικές) τράπεζες που υπέγραψαν τα κακά δάνεια στους «ανήθικους» Έλληνες, και παρόλα αυτά οι γερμανικές τράπεζες διασώθηκαν παρά τα λάθη τους και συμμετείχαν στο QE.
Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης της αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, παρόλο που δεν ήταν απαραίτητο, ενώ η Ελλάδα αποκλείστηκε.
Ακούγεται τρελό, όμως η Γερμανία έχει μια εξήγηση για όλες αυτές τις εγωιστικές πράξεις, που δεν είναι άλλη από το moral hazard.
Βεβαια ο ηθικός κίνδυνος δεν ισχύει όταν η Γερμανία είναι σε κρίση, όπως συμβαίνει τώρα, και ρίχνει εκατοντάδες δις, ευρώ στην αγορά, προκειμένου να στηρίξει την οικονομίας και τις επιχερήσεις.
Η υποκρισία της Γερμανίας, προκαλεί αηδία, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Mazaheri, ο οποίος υποστηρίζει ότι στην κρίση του κορωνοϊού δεν υπάρχει moral hazard.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης