Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλάζει γραμμή η Ολλανδία - Προτείνει άνευ όρων coronafund, με εισφορές όλων των κρατών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης

tags :
Αλλάζει γραμμή η Ολλανδία - Προτείνει άνευ όρων coronafund, με εισφορές όλων των κρατών της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης
Το coronafund δεν θα παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις, αλλά δώρα σε όσους έχουν ανάγκη, ανέφερε ο Rutte
Αλλάζει τη σκληρή γραμμή που είχε μέχρι πρότινος η Ολλανδία, καθώς πλέον ππροτείνει ένα άνευ όρων coronafund, ταμείο για τον κορωνοϊό, με εισφορές όλων των κρατών της Ευρωζώνης.
Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Το "coronafund", ένα κοινό καλάθι μετρητών γεμάτο με εισφορές από τα κράτη μέλη.
Δεν πρόκειται για δάνεια ή εγγυήσεις, αλλά δώρα για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη", δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte.
Το ταμείο θα καλύπτεται με συνεισφορές των κρατών μελών.
Δεν θα παρέχει δάνεια ή εγγυήσεις, αλλά δώρα σε όσους έχουν ανάγκη, ανέφερε ο Rutte.
Image
Image
Μετά από πολλή κριτική, η ολλανδική κυβέρνηση θέλει τώρα να δώσει ένα "δώρο" σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αγωνίζονται για την επιδημία του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Ισπανίας.
Ο κορωνοϊός έχει χτυπήσει σκληρά την Ευρώπη, φέρνοντας τις μεγάλες οικονομίες σε πλήρη στασιμότητα.
Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία - οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ - βρίσκονται σε lockdown πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες επιτρέπεται μόνο να βγουν από τα σπίτια τους για να αγοράσουν τρόφιμα ή φάρμακα.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δεινή στην Ιταλία και την Ισπανία, όπου ο αριθμός των λοιμώξεων και των θανάτων είναι υψηλότερος από εκείνους στην Κίνα, όπου η εστία ξεκίνησε στα τέλη του 2019.
Η πανδημία κλονίζει επίσης τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης - της πολιτικής και οικονομικής ομάδας των 27 χωρών - επαναφέροντας μια παλιά διαίρεση μεταξύ των βόρειων και των νότιων εθνών.
Η πρόταση της Ολλανδίας έρχεται αφού η χώρα αρνήθηκε την ιδέα της έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους για να μετριάσει το κόστος του ιού.
Η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει αλληλεγγύη σε άλλα κράτη της ΕΕ, αλλά πιστεύει ότι η έκδοση κοινού χρέους είναι ένα βήμα πάρα πολύ μακριά, το οποίο θα διαρκέσει χρόνια για να υλοποιηθεί.
Οι βουλευτές στη Γερμανία και την Αυστρία έχουν παρόμοια άποψη.
Η Ολλανδία, με πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 60%, είναι μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που έχει τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες.
Με τη δημοσιονομική συντηρητική της προσέγγιση, η χώρα ανέλαβε την ηγεσία της "Χανσεατικής Λιγκ" πριν από μερικά χρόνια.
Η άτυπη ομάδα βόρειων κρατών της ΕΕ έχει αποστασιοποιηθεί από τα σημαντικά βήματα για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ.
Το ολλανδικό σχέδιο για ένα "coronafund" έρχεται καθώς ολόκληρη η περιοχή αγωνίζεται να βρει νέες ιδέες για τον τρόπο μείωσης του οικονομικού αντίκτυπου της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης